Witam!
Prosi?bym kogo? profesjonalnego o wyt?umaczenie do czego polega mysql co daje i najwa?niejsze jak mam si? pod to podpi??. Czyta?em du?o ale to du?o poradnik?w jak to zrobi? lecz dalej nie wiem. Jestem w skryptach totalnie zielony, ledwo co robi? blip na mapie. Z g?ry dzi?kuje. Za pomoc daje piwo
W skr?cie mysql to baza danych kt?ra stoi na jakim? serwerze a nie np. w pliku kt?ry masz w jakim? folderze ze skryptami.
Daje Ci bardzo du?e mo?liwo?ci np.:
- integracji forum z mta (jedno konto u?ywane zar?wno na forum jak i na serwerze). Mo?na p??niej sobie na stronie wyswietla? statystyki o graczach, wy?wietla? list? pojazd?w do nich nale??cych w ich profilu i wiele wiele wi?cej.
Generalnie daje mo?liwo?? zapisywania du?ej ilo?ci danych bez obci??ania serwera MTA baz? w pliku (mysql jest szybki o ile porobisz odpowiednie zapytania) a kolejn? zalet? jest to, ?e masz dost?p do danych i mo?liwo?? ich edytowania itp. praktycznie z ka?dego miejsca na ?wiecie gdzie masz internet a nie z poziomu serwera jak w przypadku bazy w pliku (oczywi?cie to da si? te? omin??, ale z mysql'em jest zdecydowanie pro?ciej).
To jak si? podepniesz pod mysql zale?y ju? tylko od Ciebie tak na prawd?. Musisz sobie zaplanowa? mniej wi?cej struktur? serwera w sensie jak b?dzie wygl?da?o logowanie, jakie informacje o graczach chcesz zapisywa? itp.
Dobra dzi?ki ale jeszcze jedna rzecz to co poda?e? ten kod to tam na g?rze pisze ?e mam uzupe?ni? ale czym? Te? czy bym m?g? doda? si? wtedy do jakiej? frakcji?
Tam gdzie masz napisane "db_name" wpisujesz nazw? bazy danych np: db_87569,
host czyli host bazy danych np: localhost jak stawiasz na localu, uzytkownik i has?o, tam wpisujesz pasy do bazy danyh np na localho?cie: root haselko123