Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2012-01-04, 20:38

R_D_U

Na forum: 5313 dni
Nick w MP: R_D_U

Piwa: 194

Respekt: 61,5

Witam, mam problem ot?rz uda?o mi sie po?aczyc z baz? my sql co dowodzi:

Cytat:

[20] -----------------------------------
[20] Trwa laczenie z baza MySQL...
[20] Host: pl.serverproject.pl
[20] User: Yakuza
[20] Database: Yakuza
[20] Password: haslo
[20] Poloczono z baza MySQL (Handleid: 1)
[20] AllowAdminTeleport() : function is deprecated. Please see OnPlayerClickMap()
[20] 616

i tak jak wejde na serwer i si? zarejestruje all jest ok ale jak sie relogne to pisze mi ?e mam si? zarejestrowac.

Wydaje mi si? ?e nie zapisuje si? nic w bazie wi?c oto moje pytanie jak to zrobic ??
je?li trzeba co? utworzyc w bazie danych to nie ma sprawy tylko jak ?? Jak do niej wejs? ??

Hosting serverproject.pl i z tam t?d mam baze wykupion? u nich.
Ps mam pytanie co to:
Cytat:

AllowAdminTeleport() : function is deprecated. Please see OnPlayerClickMap()

[ Dodano: 2012-01-04, 21:44 ]
Nikt nie wie jak to zrobi? ??

Podpis
Przyjmuję zlecenia na panele graczy adminów
http://gtao.pl/oferuje-na...2710.htm#518583
Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2012-01-05, 12:12

CodeR

Programista

Na forum: 6595 dni

Piwa: 1461

Respekt: 54,5

Po pod??czeniu do bazy danych, musisz utworzy? w niej tabele, w kt?re b?dziesz chcia? co? wprowadza?. To, ?e masz z ni? ??czno??, nie oznacza, ?e co? si? w niej od razu musi zapisywa?. Powiedzmy, ?e przyk?adowo chcesz zapisa? u?ytkownika, kt?ry si? zarejestrowa? - gdy widnieje on w bazie danych, oznacza to, ?e etap rejestracji ju? zako?czy?. Tworzysz wi?c tabel? w bazie danych, do kt?rej przypisujesz jakie? kolumny - np. Nick, Has?o, ID. Przypisujesz wi?c danemu graczowi Nick, Has?o oraz jego ID (kt?rym b?dzie identyfikowany w bazie - mo?esz ustawi? AUTO INCREMENT - pozwoli Ci to na przeprowadzanie wygodniejszych dzia?a?). Wprowadzasz nowy rekord do bazy danych oczywi?cie przez skrypt. Przed pojawieniem si? okienka rejestracji - wysy?asz zapytanie do bazy danych, kt?re sprawdzi czy gracz o podanym nicku w niej istnieje - je?li tak wy?wietla okienko logowania, je?li nie - rejestracji.. Wszystko musisz sam przemy?le? i u?o?y? w swojej g??wce. ;)

Przyk?adowe zapytania:

1. Wybieranie id z bazy danych po nicku gracza
Kod:

format(query,sizeof(query),"SELECT id FROM `twojatabela` WHERE Nick = '%s' LIMIT 1", NickName(playerid));
mysql_query(query);

W ten spos?b wysy?asz zapytanie do bazy danych, czy w danej tabeli istnieje rekord, do kt?rego jest przypisany nick danego gracza. Je?li tak to automatycznie przypisze mu id (oczywi?cie samo zapytanie nie wystarcza, trzeba wykona? dalsze dzia?ania mysql_store_result, mysql_fetch_row_format), je?li nie to musisz odwo?a? si? do kolejnej funkcji, kt?r? b?dzie mysql_num_rows ;)

2. Wprowadzanie danych do bazy danych
Kod:

format(query, sizeof(query), "INSERT INTO `twojatabela` (Nick,Haslo) VALUES ('%s','%s')", NickName(playerid), Haselko);
mysql_query(query);

To zapytanie wprowadzi do bazy danych, dok?adnie do tabeli twojatabela Nick gracza, a tak?e jego has?o. Je?li ustawisz warto?? AUTO INCREMENT dla id, nie ma konieczno?ci przypisywania id danemu graczowi poprzez skrypt - baza wykona t? operacj? automatycznie..

Ja opisa?em Ci to wszystko po skr?cie, w miar? prostym j?zykiem i my?l?, ?e si? po?apiesz.. Poszukaj sobie o tym i poczytaj, a na pewno dasz sobie rad?. Mo?e to jednak zaj?? Ci d?u?sz? chwilk?... :P

Co do tego raportu:
Cytat:

AllowAdminTeleport() : function is deprecated. Please see OnPlayerClickMap()

Dostajesz tutaj informacj?, ?e AllowAdminTeleport jest niedost?pne w tej wersji SA-MPa i nale?y zamiast tego korzysta? z OnPlayerClickMap. Tak wi?c t? zb?dn? linijk? po prostu wykasuj. ;)

Pozdrawiam. :)

Edit:
PS. Chyba, ?e si? nie zrozumieli?my, i kod od zapisu do bazy danych masz w skrypcie tylko nie dzia?a on w?a?ciwie.. W takim wypadku poka? nam cz??? swoich linijek. ;)

Podpis

Wysłany: 2012-01-05, 18:16

R_D_U

Co? kumam ale nie moge wejsc do bazy danych ?eby utworzyc tabele przejrzyj mape full dm i zobacz czy tabele same sie tworz?.
Zrobi? bym to ale nie moge wejsc do bazy danych ?eby to zrobic.

[ Dodano: 2012-01-05, 18:22 ]
do nazwy zytkownika i haslo dochodz? jeszcze resteke czas grania i inne duperele

[ Dodano: 2012-01-05, 18:31 ]
Normalnie w plikach to tworza si? linijkiz takimi danymi: INSERT INTO `Players` SET `Nick` = '%s',`Pass` = '%s',`Score` = '0',`Bank` = '0',`Bounty` = '0',`Kills` = '0',`Deaths` = '0',`Suicides` = '0',`Used_Score` = '0',`Skin` = '0',`Row_Kills` = '0',`Arena` = '0',`Drag` = '100000

Podpis

Wysłany: 2012-01-05, 22:39

CodeR

Programista

Na forum: 6595 dni

Piwa: 1461

Respekt: 54,5

To mo?e po prostu nie utworzy?e? tylko tabel? Wyskakuj? jakie? errory w logu od mysql? ;)
I dlaczego nie mo?esz wej?? do bazy danych? Przecie? u?ywasz tego samego has?a i nazwy u?ytkownika, jak? podajesz przy ??czeniu z mysql przez skrypt. ;)

Podpis

Wysłany: 2012-01-11, 18:10

R_D_U

Dobra jakie tabele zrobic zeby all dzia?a?o bo juz moge

Podpis

Tagi: fulldm :: mysql :: połączenie
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » PAWN Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi