|
Wysłany: 2017-06-06, 23:00
|
|
Atroth

Nick w MP: Atroth
Piwa: 4808
|
|
|
|
Witam. J?zyk PAWN jest do?? trudnym j?zykiem w przeciwie?stwie do LUA. I mam takie pytanie, od czego polecacie mi zacz??? Jakie poradniki na pocz?tek? Jaki kod stworzy? na pocz?tku?
|
Podpis
Użytkownik - 10-05-2016
Support Team - 17.06.2017
Moderator - 25.11.2017
Mod-Team - 02.07.2018
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2017-06-06, 23:35
|
|
Grace
Kierowca Pralki

Nick w MP: Grace
Piwa: 1031
|
|
|
|
Odsy?am ci? na poradniki YouTube. Og?lnie jest dw?ch skrypterow co potrafi? wyt?umaczy? o co chodzi, radz? zaczac od tego pana The Sim00n
T?umaczy on dobrze da si? zrozumie?.
Jest jeszcze Nick888SAMP, jednak na te czasy jego metody s? stare i nie u?ywane, jednak zawsze mo?na si? czego? dowiedzie?.
Na pocz?tek stworzylbym kolejno wybieranie postaci, logowanie rejestracja, prosty ayaten, np. system przej?? przez pickupy.
Pami?taj, PAWN jest bardzo ograniczony, wiele mniej w nim zrobisz ni? w Lua.
Tak samo musisz zaopatrzy? si? w kompilator. Og?lnie polecam Notepada++, bo kodowanie ANSI umo?liwi ci u?ycie polskich znak?w w grze. Woli ?cis?o?ci wybra? mo?esz Sublime Text 3.
wiki.sa-mp.com - przydatna wikipedia, wszystko ?adnie po angielsku opisane, niekt?re rzeczy r?wnie? po polsku.
Powodzenia, wrazie problem?w z kodem pisz ?mia?o w dziale PAWN.
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2017-06-07, 01:59
|
|
WWilk1

Nick w MP: eep.Wilk
Piwa: 147
|
|
|
|
Czy ja wiem czy j?zyk Pawn jest trudnym j?zykiem? Wydaje si? taki na pierwszy rzut oka, ale gdy zag??bisz si? w szczeg??y to poznasz ?e jest strasznie banalny oraz ograniczony jedyne co w nim jest spoko, to to ?e ma bardzo podobn? sk?adnie do j?zyka C.
Musisz sobie zada? pytanie czy w og?le warto jest si? uczy? j?zyka Pawn? Do czego b?dzie Ci potrzebny? Je?li tylko i wy??cznie do sampa, to czy warto jeszcze si? bawi? w robienie serwer?w? Skoro musisz p?aci? 88 z? za widoczno?? Twojego serwera, bo zak?adka internet jest tym samym co zak?adka hosted.
Je?li dla zajawki to spoko, ale nie poleca?bym zag??bia? si? za bardzo w ten j?zyk.
Jak zacz?? uczy? si? pisa? w tym j?zyku? Na samym pocz?tku musisz mie? wolny czas, ch?ci oraz zapa? je?li tego nie b?dziesz mia? to nie ma opcji ?e si? nauczysz.
Ja zaczyna?em w 2010r wtedy serwery 4fun ?y?y tzw. bazami w kt?rych robi?o si? otwierane/zamykane bramy, wi?c takowe rzeczy te? robi?em. Bawi?em si? funkcj? MoveObject na r??ne sposoby. P??niej edytowa?em r??ne game mode, wstawia?em do nich r??ne rzeczy ze skrypt?w, kt?re by?y na forach lub samemu jakie? proste rzeczy stara?em si? napisa?. Najwa?niejsze jest to aby zrozumie? co jak pracuje i dlaczego tak a nie inaczej, poznawa? co dana funkcja robi i co zwraca oraz dowiadywa? si? co oznacza dane ostrze?enie przy kompilacji je?li takowe si? pojawi.
Gdy zrozumiesz wi?cej wtedy przychodzi to co sampol lubi najbardziej czyli z logicznego punktu widzenia co? powinno chodzi?, a jest wr?cz przeciwnie. Je?li robisz co? dynamicznego to sampol jest tak powolny ?e nie radzi sobie z tym.
Kod wykonuje si? od g?ry do do?u, wi?c je?li w kt?rym? callbacku(tzw. public) wyst?pi crash przez ?le napisany przez Ciebie kod no to game mode dostaje ?wira.
Je?li ja by?bym teraz w Twoim wieku(wed?ug profilu 14 lat) i by?bym ciekawski kodzenia to wola?bym pobawi? si? z Lua p??niej pod?uba? przy C/C++ nast?pnie C# oraz JavaScript to s? j?zyki o wiele przyjemniejsze i przydatniejsze(w szczeg?lno?ci C/C++ oraz SQL) ni? stare Pawn, kt?re uczy tylko z?ych nawyk?w.
Tak czy siak powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2017-06-07, 08:20
|
|
critical99

Piwa: 285
|
|
|
|
Tak jak napisa? przedm?wca, nie ma sensu zbytnio uczy? si? Pawna od pocz?tku.
Aktualnie s? i powstaj? kolejne serwery SA:MP, nie ma zbytnio sensu.
Ja pawnem interesuje si? od 2011 roku. Je?li masz ch?ci (bez tego si? nie da, ja na si?? nie jestem w stanie napisa? nic) oraz czas, to mo?esz pr?bowa?.
Polecam korzysta? z SAMP Wiki. Potrzebuj?c znale?? jak?? funkcje wpisywa?em w Google jej przybli?on?, angielsk? nazw? i zazwyczaj odsy?a?o mnie do SAMP wiki. Tam masz te? podany od razu przyk?ad zastosowania.
Teraz niekt?rzy mnie wy?miej?, ale mo?esz te? pobra? gamemode typu ug, uruchomi? i popatrze? w kodzie, jak to wygl?da.
Pierwsze co zr?b po rozpocz?ciu pisania, to zacznij u?ywa? crashdetecta. W razie problemu w kodzie dostaniesz informacje w logach, w pobli?u kt?rych linijek jest b??d.
Pami?taj te? o cz?stych backupach, bo jak np. gdzie? nie domkniesz funkcji, to wywala ci 26 error?w lub wywali ci kompilator.
W razie problem?w mo?esz korzysta? z dzia?u PAWN obecnego na tym forum.
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2017-06-07, 20:14
|
|
The_Crew

Nick w MP: The_Crew
Piwa: 90
|
|
|
|
Zawsze jest sens nauki czego? nowego, je?eli nie odpowiadaj? ci koszty utrzymania w?asnego serwera to zawsze mo?esz do??czy? do innej ekipy jako pawner, b?d? poszuka? sponsora, kt?rego maj?c odpowiednie predyspozycje czy Autorski GameMode na pewno znajdziesz. Odnosz?c si? ju? do samego tematu to na pocz?tek najwa?niejsze s? 2 podstawowe czynno?ci:
- Poznanie zasady dzia?ania poszczeg?lnych zmiennych (https://www.youtube.com/watch?v=KB3O7GEI7_A).
- Zaznajomienie si? z g??wn? bibliotek? SA-MP (a_samp) czyli min. wszystkimi najwa?niejszymi funkcjami jakie nam oferuje multiplayer (Znajdziesz na Wiki sampa).
Reszta to ju? tylko logiczne my?lenie, poniewa? je?eli spe?nisz powy?sze 2 warunki to b?dziesz w stanie napisa? pierwsze proste skrypty a dalsza nauka b?dzie polega?a na poznawaniu nowych bibliotek oraz godzinach praktyki.
Opisa?em ci jak wygl?da?a nauka na moim przyk?adzie i my?l?, ?e jest to do?? skuteczny system nauczania.
|
|
|
|
|
|
| Tagi: jak :: zacząć :: cokolwiek :: pisać |
Anonymous

Na forum: 245 dni

|
Anonymous Koniecznie zajrzyj na:
|