Witam mam ot?? problem z hudem wymy?li?em sobie zrobi? taki hud i kiedy chc? zrobi? odejmowanie hp z tych pask?w (( osobne pliki )) to nic nie wychodzi tylko znika mi pasek pr?bowa?em wielu opcji ale ko?czy?o si? nie powodzeniem. Pomo?e mi kto? jak zrobi? aby odejmowa?o hp jak i tlen (( wystarczy hp b?dzie to jaki? wz?r dla reszty )) aby odejmowa?o od tego ?ci?cia do ko?ca tego ko?a tam. Pozdrawiam
za???my ?e pasek kt?ry zrobi?e? ma 100 pikseli w szeroko?ci, wysoko?? nas nie interesuje niech to b?dzie nawet 1 piksel.
1. podstawowym rysowanym paskiem musi by? pasek kt?ry nie okre?la ?ycia za? jest pusty, czyli zamiast tej co masz np jasnej ( bo kolor jasna czerwie? reprezentowa? b?dzie ilo?? ?ycia ) dajesz ciemn? czerwie?.
wiesz w sensie pasek bez ?ycia, gmatwam nie wiem jak to napisa?
2. kolejnym krokiem jest dobranie koloru ?ycia i stworzenie grafiki o wymiarach szeroko??: 1 - jako 1%; 1 punkt hp, gdy? 1% z tych 100 pikseli to w?a?nie 1.
oraz tamtej wysoko?ci co sobie zdefiniowa?e?.
3. masz te dwie grafiki wi?c, pobierasz ?ycie gracza. jest go 80, wi?c wychodzi na to ?e 80 pikseli musi by? zaj?te przez te 1 pikselowe grafiki, wi?c? czaisz
oczywi?cie szeroko?? mo?na zmienia?, dalej to czysta matematyka, liczysz procenty i tyle, a no i trzeba wydrukowa? to wszystko, raczej p?tl? kt?ra b?dzie stosowa?a inkrementacje pikseli w poziomie, no na osi x.
mog? napisa? co? przyk?adowego je?li nie zrozumiesz o co kaman
a zapomnia?em, zawsze mo?esz przeskalowa? grafik? je?li chcesz by odejmowa?o tylko to, ale no tu si? musisz liczy? raczej ze spadkiem jako?ci jpg png czy czego tam, skalujesz na tej samej zasadzie, przy dxDrawimage masz na bank atrybut kt?ry pozwala skalowa? piksele w poziomie, na osi x znaczy si?.
zale?y jakim sposobem chcesz to uzyska? bo przedstawi?em dwa
je?li t? grafik? ustawiasz ?ycie, w sensie to co gl?dzi?em o tych 100 pikselach, to analogicznie z tym ?e grafika na szeroko?? wi?ksz? tak by uzyska? taki k?t jaki ma mie? Tw?j pasek, obraz musi by? png transparent i gitarka.
np
a tym drugim skalowaniem no to raczej proporcje inne
nanKy, pokaza? mi si? ju? pasek bo poprawi?em te kordy tera tylko problem bo jest on na ?rodku ekranu a kordy jego mam wpisane takie jak reszta pask?w ze skalowaniem. Jak to zrobi? bo og?lnie ju? dzia?a ten pasek od hp tylko nie w tym miejscu co trzeba
nanKy, pokaza? mi si? ju? pasek bo poprawi?em te kordy tera tylko problem bo jest on na ?rodku ekranu a kordy jego mam wpisane takie jak reszta pask?w ze skalowaniem. Jak to zrobi? bo og?lnie ju? dzia?a ten pasek od hp tylko nie w tym miejscu co trzeba
najlepiej nie skaluj relative, i nie resize'uj wielko?ci obrazku.