getLocalPlayer nie posiada ?adnych argument?w. Poprawny kod:
function MarkerHit (element)
if blokada==0 then
outputChatBox("OK",thePlayer)
if getElementType(element) == "player" and getPlayerName(element) == "tutaj_podajesz_nick_gracza" then
blokada=1
outputChatBox("Ta usluga kosztowala cie 100$",nick)
destroyElement (marker1)
end
end
end
addEventHandler( "onMarkerHit", marker1, MarkerHit)
Jak wywo?a? funkcj?, kt?ra b?dzie dzia?a?a dla danego gracza i je?eli kto? inny te? wejdzie do auta, by jemu te? si? wywo?a?a funkcja, lecz na jego nick. Rozumiecie ?
Chcesz doda? po prostu wi?ksz? ilo?? os?b, kt?re mog? korzysta? z funkcji, wi?c musisz pozna? poj?cie tabeli. Poczytaj troch? na necie lub innym forum dot. lua. Chyba s? tutaj te? poradniki ale pewien nie jestem.
tabela1={}
function dodaj (thePlayer)
local konto = getPlayerAccount (thePlayer)
table.insert(tabela1,konto)
end
function sprawdzaj ()
local konto = getPlayerAccount (source) -- przy thePlayer mam b??d
if (tabela1[konto]) then
outputChatBox("Jestes w tabeli", myPlayer, 255, 0, 0)
else
outputChatBox("Nie jestes w tabeli", myPlayer, 255, 0, 0)
end
B??d?w nie ma, bo wyswietla sie "Nie jestes w tabeli" ... Gdy zmieniam source (patrz wyzej) na thePlayer mam blad:
Bad argument @ 'getPlayerAccount' [Expected element at argument 1,got nil]
No wi?c, panie Piorunie poczyta?em troch?, nie ukrywam, naby?em wiedzy o tabelkach, ale nigdzie nie mog? doczyta? co mam u?y? by sprawdza?o mi czy w tabeli mam dan? zmienn?. Na podstawie poradnik?w utworzy?em co? takiego:
function sprawdzaj()
for _,v in pairs(tabela) do
if v == liczba then
outputChatBox("zawiera "..liczba, thePlayer, 255, 255, 0)
break
else
outputChatBox("nie zawiera "..liczba, thePlayer, 255, 255, 0)
end
end
end
Ale to sprawdza jak by "pojedynczo" wszystkie liczby i je?eli one nie s? r?wne mojej "liczba" to wy?wietla si? ca?y czas napis ze jej nie zawiera, a po chwili gdy j? odczyta to mam ze zawiera. A mi chodzi o taki efekt, ?e je?eli tabela w og?le nie zawiera danej liczby, to dopiero wtedy ?eby wy?wietli? napis i oczywi?cie jak zawiera to te? wy?wietli?.