|
Wysłany: 2013-11-03, 16:56
|
|
Iggy
#admin

Nick w MP: Iggy
Piwa: 1716
|
Administrator: Admin ma zawsze rację | REGULAMIN FORUM | REKLAMA/VIP | .
|
|
Witam wszystkich u?ytkownik?w forum. Gra?em na serwerach SA-MP i zaciekawi?o mnie to jak tworzy? r??ne systemy, czyli np. Odpalanie auta, pojazdy frakcji, itd. Tutaj nas?wa si? m?j problem. Jestem zupe?nie ''zielony'' w Pawn. Chcia?bym, aby kto? mi co? wyt?umaczy? o tym Pawn. Dok?adniej chodzi mi o to:
Czy mo?na pisa? skrypty w np. Notatniku czy jest do tego jaki? program?
Jak wog?le zacz?? pisa? jak?? map? do serwera?
Co to s? te ''Include, pluginy itd'' oraz jakie? wskaz?wki dla pocz?tkuj?cych np. Gdzie najcz??ciej mo?na pope?ni? b??d przy pisaniu skryptu itd.
Gdy mam jaki? skrypt i reszt? mapy, to jak doda? ten skrypt do reszty mapy?
Wiem, ?e te pytania dla niekt?rych mog? si? wydawa? banalne, ale jak wspomnia?em jestem ca?kowicie ''zielony'' w pawn. Za ka?d? pomoc b?de bardzo wdzi?czny. Za najlepsz? postawie piwo.
Je?eli temat jest nie w tym dziale co trzeba, lub nazwa czy co? innego jest nie tak to prosi?bym administracj? o poprawienie/przeniesienie.
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2013-11-03, 17:36
|
|
ekicam2
KISS

Nick w MP: ekicam2
Piwa: 11
|
|
|
|
Moim zdaniem powiniene? poczyta? toch? na temat samego programowania, polecam Ci dokumentacje C++ staraj si? zrozumie? jak to dzia?a, p??niej zacznij modyfikowa? skrypty napisane przez innych a dopiero p??niej kombinuj z pisaniem w?asnej mapy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2013-11-03, 17:50
|
|
Iggy
#admin

|
|
|
No ok, a ta dokumentacja C++ to mo?na poprostu wpisa? o tym w google i b?dzie czy to jako? trudniej znale??? A co do tego programu. To w notatniku mo?na nawet te skrypty pisa?? Z g?ry dzi?kuje za odpowied?.
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2013-11-03, 17:56
|
|
IgrexolonO

Piwa: 1062
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2013-11-03, 18:09
|
|
ekicam2
KISS

Nick w MP: ekicam2
Piwa: 11
|
|
|
|
?ci?gnij ze strony sampa paczk? serwerow? wypakuj i wejd? w tak? lokalizacje \samp server\pawno tam b?dziesz mia? aplikacj? "pawno.exe" najlepiej pisa? w tym, jest to edytor tekstowy dla pawno po??czony z kompilatorem taki mini environment a co do nauki j?zyka c++ nie polecam kursu z cpp0x - jak dla mnie na pocz?tek ucz? du?o syfu kt?ry jest niepotrzebny, tutaj http://isocpp.org/tour jest to jaka? ksi??ka ANGIELSKA najwa?niejsze zagadnienia na pocz?tek to loop'y(p?tle), if'y(instrukcja warunkowa), table(tablice) p??niej jak ogarniesz poszukaj informacji na temat enumeration constant(enum, typ wyliczeniowy) to chyba tyle
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2013-11-03, 18:59
|
|
Iggy
#admin

|
|
|
Dzi?ki ch?opaki, ale jednak wezm? chyba te kursy C++, bo po polsku s? i wi?cej z tego zrozumiem. A ta paczka serwerowa to chodzi o map? jak?? tak?
Edit: Te kursy jednak bardziej ucz? o robieniu program?w te po polsku, ale nie zaszkodzi poczyta?.
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2013-11-03, 19:04
|
|
Sillence

Nick w MP: Sillence
Piwa: 1517
|
|
|
|
Iggy, W tej paczce masz praktycznie wszystko co Ci b?dzie potrzebne do nauki programowania Przyk?adowe gamemody, skrypty oraz co najwa?niejsze program pawno oraz includy
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2013-11-03, 19:20
|
|
Iggy
#admin

|
|
|
No OK, ale ta paczka to inaczej Game Mode/mapa jakiego? serwera?
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2013-11-03, 19:28
|
|
Sillence

Nick w MP: Sillence
Piwa: 1517
|
|
|
|
Iggy, To nie s? gamemody jaki? serwer?w. To s? takie przyk?adowe kilku linijkowe mapy :> Je?eli chcesz pobra? nowe to wejd? do dzia?u 'MAPY DO SAMP'
|
|
|
|
|
|
| Tagi: jak :: zacząć :: zera? |
Anonymous

Na forum: 245 dni

|
Anonymous Koniecznie zajrzyj na:
|