Witam mam taki problem zrobi?em system towar?w po??czony z MySql , i teraz mnie jedno dr?czy poniewaz gdy ktos wchodzi na serwer to lista towar?w jest pobierana z bazy danych i baza jest aktualizowana po wyjsciu gracza z serwera, ale gdy gracz wejdzie na serwer i b?dzie gra? i wejdzie drugi to baza b?dzie nie zaaktualizowana i ka?dy gracz b?dzie mia? inn? ilo?? dost?pnych towar?w I teraz pytanie czy mo?na da? zapytanie do bazy z aktualizacj? tej listy w OnPlayerUpdate ? Wtedy te zapytanie b?dzie ca?y czas si? wysy?a?o , czy to nie zaszkodzi serwerowi typu lagi czy co? takiego ?
Czekam na wasze wypowiedzi .
Z g?ry dzi?ki
Moje zapytanie przy OnPlayerSpawn
Ostatnio zmieniony przez kazami 2014-08-29, 10:35, w całości zmieniany 2 razy
1. Nawet nie my?l o wykonywaniu jakichkolwiek zapyta? w OPU - sam lag i jest te? limit wysy?anych zapyta? robiony przez hosting (na serverproject taki limit wynosi 10000 na godzin?).
2. Robisz jaki? UPDATE tych towar?w? Bo je?li nie robisz UPDATE i warto?ci tych kolumn w bazie danych jest taka sama, to wystarczy tylko raz zrobi? SELECT. Poka? jakie dzia?a wykonujesz na tablicy towar
3. Polecam u?ywanie innych struktur sscanf podczas rozdzielania tekstu - zajmuje mniej miejsca i lepiej wygl?da
Teraz sam ju? nie wiem jak to zrobi? chc? aby z bazy danych by? pobierany towar i gracz ?eby mia? aktywn? list? towar?w w grze nabierz?co .
Bo potem je?li bym chcia? zrobi? na forum portal typu aktualna lista towar?w .
Hmm teraz si? tak zastanawiam jakbym zrobi? ten system na enum dla MAX_PLAYERS i da? towary , a potem drugi enum Serwer gdzie znajdowa?y by si? towary hmm
[ Dodano: 2014-08-29, 11:18 ]
a je?li bym tylko ten kod da? do timera
to lista by by?a aktualizowana co ile? minut , a system towar?w i tak by dobrze dzia?a? , chyba
[ Dodano: 2014-08-29, 11:23 ]
hmm a m?g?bym da? timera co 5 minut kt?ry by aktualizowa? tylko list? w bazie danych ?
1. Z tablicy odejmuj? towary czyli od zmiennej towaru -1.
2. Gracz wykonuje zlecenia gdy towar jest dostepny.
3. Lista towarow sie zmienia ( zmienia sie dostepnosc towaru z 3 na np. 1)
Problem rozwi?zany da?em timera kt?ry co 5min b?dzie aktualizowa? list? w bazie danych