Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2013-05-30, 17:46

adrian15

Na forum: 4753 dni

Respekt: 50

Siemka,
chcia?bym nauczy? si? samych podstawowych rzeczy odno?nie samp'a. Mianowicie:
- same podstawy jak za?o?y? serwer, zmieni? czas na prawdziwy itp.
- co to pawno (do czego to s?u?y, jak to u?ywa? itp.)
- jak dodawa? mapki
- jak ju? dodam jedn? mapk? to jak potem doda? kawa?ek innej mapki (bazy) do istniej?cej ju? mapy
- jak wgrywa? skrypty itp.
- jak zrobi? otwieraj?c? si? bram? na komend?

Nigdy w tym nie siedzia?em, a chcia?bym nauczy? si? tych podstaw. My?l?, ?e wy te? jako? zaczynali?cie, dlatego prosi?bym o jakie? poradniki dla pocz?tkuj?cych itp.
Po prostu podawajcie jakie? poradniki, kt?re b?d? dla takiej osoby kt?ra na razie nic nie wie, czyli dla mnie ;)
Mam nadzieje, ?e s? tu ?yczliwi i pomocni ludzie, kt?rzy umiej? pom?c dla takiego zielonego ziomka w tej dziedzinie, kt?rym jestem w?a?nie ja.

PS: Sorki jak z?y dzia?, jestem nowy - nie wiem czy w dobrym miejscu umie?ci?em ten temat.

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2013-05-30, 17:53

panmajster

Na forum: 4787 dni
Nick w MP: NieWazne

Piwa: 124

Kod:

same podstawy jak za?o?y? serwer, zmieni? czas na prawdziwy itp.

http://www.youtube.com/watch?v=m1aMuQYhjWo

Kod:

co to pawno (do czego to s?u?y, jak to u?ywa? itp.)

Pawno jest to j?zyk programowanie do sa:mp, dzi?ki temu j?zykowi tworzysz skrypty / mapy / komendy itp. Og?lnie dzi?ki temu powstaj? serwery do San Andreas Multiplayer.

Kod:

jak dodawa? mapki

Mapki dodajemy do "GameMode" w folderze z serwerem. Pami?taj ?e mapa musi mie? rozszerzenie .amx + musisz dopisa? j? w server.cfg

Kod:

jak ju? dodam jedn? mapk? to jak potem doda? kawa?ek innej mapki (bazy) do istniej?cej ju? mapy

Musisz j? otworzy? programem "pawno" po czym w "ongamemodeinit" wklejasz obiekty, kt?re wyci?gniesz z innej mapy.

Kod:

jak wgrywa? skrypty itp.

Skrypty wgrywasz do "filterscript" (folder z serwerem)

Kod:

jak zrobi? otwieraj?c? si? bram? na komend?

Tutaj dam ci takie u?atwienie z kt?rego korzystam od czasu do czasu gdy mi jest co? potrzebne - http://codegenerators.pl/gates

Pozdrawiam :)

Wysłany: 2013-05-30, 19:23

adrian15

Na forum: 4753 dni

"panmajster" napisał/a:

Kod:

jak dodawa? mapki

Mapki dodajemy do "GameMode" w folderze z serwerem. Pami?taj ?e mapa musi mie? rozszerzenie .amx + musisz dopisa? j? w server.cfg

no, ale czym mam zamieni? mapk? z rozszerzenia .map na .amx ?
"panmajster" napisał/a:

Kod:

jak ju? dodam jedn? mapk? to jak potem doda? kawa?ek innej mapki (bazy) do istniej?cej ju? mapy

Musisz j? otworzy? programem "pawno" po czym w "ongamemodeinit" wklejasz obiekty, kt?re wyci?gniesz z innej mapy.

nic z tego nie rozumiem :P , przyda? by si? poradnik krok po kroku.
"panmajster" napisał/a:

Kod:

jak wgrywa? skrypty itp.

Skrypty wgrywasz do "filterscript" (folder z serwerem)

nic nie trzeba nigdzie dopisywa??
"panmajster" napisał/a:

Kod:

jak zrobi? otwieraj?c? si? bram? na komend?

Tutaj dam ci takie u?atwienie z kt?rego korzystam od czasu do czasu gdy mi jest co? potrzebne - http://codegenerators.pl/gates

Wiesz wola?bym poradnik jaki?, ?eby to ogarn??, a nie mie? od razu gotowca. W og?le ten link mi du?o nie daje, bo nie wiem co potem ;P .
Poza tym na przyk?ad mam postawion? bram? na wgranej mapie i jak mam to zrobi?, by ona si? otwiera?a, gdzie wgra? ten kod, by to dzia?a?o(nic nie rozumiem). Sk?d niby mam wiedzie? jak znale?? ''Pozycja obiektu''?

Za pomoc oczywi?cie z g?ry dzi?ki ;)

[ Dodano: 2013-05-31, 14:28 ]
od?wie?am, pomo?e kto? :( ?

Tagi: jak :: zaczać?
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » PAWN Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi