Witam, chc? zrobi? wybiera?k?, w kt?rej skiny pojawiaj? si? dla danego gTeam'u
czyli, ?e jak kto? jest np. w jakiej? firmie, to pojawiaj? mu si? tylko skiny tej firmy.
je?eli kto? jest ju? w innej firmie, to pojawiaj? mu si? inne skiny (i te skiny 1 firmy mu si? nie pojawiaj?).
prosz? o pomoc, dam piwko dla osoby kt?ra mi pomo?e
[ Dodano: 2011-12-26, 17:37 ]
albo jak zrobi? rozr??nienie na Kobiety i M??czyzn - dalej sam sobie przerobie, ale nie mam pomys?u jak zrobi? to rozdzielenie
Je?li dobrze Ci? zrozumia?em, to przy wej?ciu na serwer, czy podczas gry? Jak przy wej?ciu, to powysy?aj mi prosz? zmienne z firmami i zmienne w plikach.
Tzn. warunek sam sobie uzupe?ni?, chodzi mi o to, ?e np. przy wej?ciu na serwer gracz wybiera czy jest kobiet? czy m??czyzn?
i w zale?no?ci od tego co wybierze to pojawiaj? mu si? skiny kobiet lub m??czyzn.
mo?e ja?niej teraz to wyja?ni?em
Hmm, to nie jest wbrew pozorom taka ?atwa sprawa, ale spr?bujmy. Zacznijmy mo?e od najbardziej nowatorskiego rozwi?zania. Po pierwsze - musisz oskryptowa? swoje skiny. Do zmiennej, kt?ra przypisuje Ci p?e? postaci (musi to by? zmienna globalna) przypisz skiny w zale?no?ci od wyboru. We?my dla przyk?adu zmienn? Plec[MAX_PLAYERS];. W?wczas dla graczy, kt?rzy nazwali si? m??czyznami przypisze im Plec[playerid] = 1;. Tak wi?c w OnGameModeInit musisz p?j?? w te ?lady. Tworz?c p?telk? dla wszystkich (mimo, ?e nie ma ich na serwerze (to jest w?a?nie ma?y problem)) - przypisujesz skiny, dla przyk?adu:
Po ustaleniu p?ci i przypisaniu warto?ci dla zmiennej musisz przenie?? gracza do wybiera?ki ponownie, ?eby ujrza? w?wczas tylko m?skie skiny i m?g? sobie wybra?. Analogicznie - dla kobiet.
Jednak jest to jak ju? wcze?niej wspomnia?em, bardzo nowatorskie rozwi?zanie, my?l?c prostym j?zykiem. Niekoniecznie to musi si? sprawdzi?.. Mo?e tylko zmarnowa? czas, ale spr?buj, a n?? widelec si? uda.
S? te? inne rozwi?zania, typu: zablokowanie skin?w w wybiera?ce poprzez switch(classid) w OnPlayerRequestClass lub te? stworzenie w?asnej wybiera?ki. Jednak najpierw rozwa?my nad tym pierwszym rozwi?zaniem.
Hm, no za???my ?e sobie doda?em te skiny w OnGameModeInit z AddPlayerClass
a na pocz?tku po wej?ciu na serwer wyb?r czy jest kobiet? czy m??czyzn?, to potem nie wiem jak zrobi? ?eby ta wybiera?ka si? wy?wietli?a dla gracza
np. kto? wybiera ?e jest M??czyzn?, to ?eby mu si? wy?wietli?a ta wybiera?ka ze skinami tylko m??czyzn...