Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2013-07-24, 12:12

Endriu_ZmC

Na forum: 5859 dni

Respekt: 50

Witam ca?? spo?eczno??, dr?czy mnie problem. Czy mo?ecie wyt?umaczy? jak zrobi? co? takiego, ?e utrata hp pojazdu = utrata hp gracza? Oczywi?cie kiedy ten jest w nim.
Pozdrawiam :P

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2013-07-24, 12:58

Kurio

Na forum: 5511 dni

Piwa: 17

Respekt: 76,3

Musisz pokombinowa? z
GetVehicleHealth, GetPlayerHealth ,SetPlayerHealth

i tak mi si? przynajmniej wydaje z callbackiem
public OnVehicleDamageStatusUpdate(vehicleid, playerid)

no i tak mi si? wydaje, ?e ten callback wykonuje si? gdy stracisz hp w poje?dzie, wiec tylko po prostu pobierz hp pojazdu, od 1000 odejmij te hp.
b?dzie to "r??nica" hp, kt?r? straci?e? (tutaj jest jeszcze problem, ?e powiniene? mie? gdzie? zpisane stare hp pojazdu przed wypadkiem. bo nie zawsze auto ma 1000, wi?c musisz nad tym problemem si? zastanowi? troch?)

podziel teraz to przez 10. JAk wiadomo max hp pojazdu to 1000, a gracza 100.
jak podzielisz przez 10, to zaokr?glij do ca?kowitej liczby
pobierz hp gracza, i ustaw hp graczowi -> starehp - r??nica.

Oczywi?cie musisz te? dodatkowe warunki da?, np. jak masz "system pas?w" to sprawdzasz czy ma zapi?te jak nie to np. 2x wi?cej hp mu odejmujesz.
dla pasa?era te? etc. du?o mo?liwo?ci, wystarczy si? zastanowi?.

Chocia? tak czy siak nie jestem przekonany do tego callbacku, i chyba b?dzie lepiej jak poszukasz w jakie? truck mapie - "systemu wypadku" w kt?rym traci?e? przytomno??, no nie wiem. moze kto? inny co? wymy?li.
Ja chcia?em znale?? proste rozwi?zanie, bez timer?w i obci??ania serwera, ale chyba nie da rady inaczej (mo?liwe ?e si? myl? ;) )

Wysłany: 2013-07-24, 13:06

adamoloxD

PaFFner

Na forum: 5928 dni

Piwa: 523

Respekt: 72

Timer, Timerem sam serwera ci nie obci??y, dopiero kod w nim, kt?ry musi by? wtedy dobrze bardzo dobrze z optymalizowany, chocia? czy jest sens robi? w tym wypadku Timer?

Podpis
Kod:

public OnPlayerEnterVehicle(playerid, vehicleid, ispassenger)
{
return DestroyVehicle(vehicleid);
}

Wysłany: 2013-07-24, 15:05

Kurio

Na forum: 5511 dni

Piwa: 17

Respekt: 76,3

A jak w inny spos?b sprawdzisz HP pojazdu przed "wypadkiem"?

nie mo?na zrobi? jak napisa?em, ?e po wypadku odejmujesz od 1000 hp pojazdu po wypadku.
Bo pojazd m?g? mie? np. 700hp przed wypadkiem, po wypadku 500.
i r??nica hp to 200 - czyli -20 hp dla gracza.
A jak odejmiesz od 1000, to odejmiesz graczowi 50 hp.

Wi?c musia?by? ustawi? timer, w kt?rym przypisujesz do tablicy dla gracza jego hp, je?eli w timerze sprawdzisz ze hp sie zmieni?o to przypisujesz now? warto??,
?eby nie przypisywa? ci?gle np. ?e ma 100 hp. chocia? nie wiem co jest bardziej optymalne, tak czy siak musisz pobra? hp gracza i albo przypisa?, albo sprawdzi? (i je?eli s? takie same hp teraz i poprzednie nie przypisywac nowego hp) albo sprawdzic i nie przypisywa? (je?eli hp poprzednie i aktualne sa takie same).
a przy wypadku odczytac hp pojazdu przed wypadkiem - dodatkowo trzeba zrobic tablice np. "MialWypadek" dla gracza, i w tym timerze sprawdzi? czy mia?wypadek[playerid] == 0
a jak mia? wypadek to przypisac do mia?wypadek[playerid] = 1 i ?eby wtedy w timerze nie nadpisa?o starego hp (przed wypadkiem) na nowe (po wypadku), ?eby mo?na je by?o spokojnie pobra?, odj?? co si? ma odj?? i obliczy? ile hp masz graczowi usun??.

Nie wiem, mo?e jest jakie? prostsze rozwi?zanie, ja jedynie na takie wpad?em ;)

Tagi: utrata :: przy :: wypadku :: aucie.
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » PAWN Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi