No to tak...
Ja zawsze chodz? swoimi ?cie?kami. Ci??ko jest ogarn?? moje sposoby my?lenia, ale po prostu dla mnie co?, co dla innych jest skomplikowane, jest prostsze (cz?sto okazuje si? to wad? ) . Przyk?adowo przyjmijmy, ?e ma to by? zabawa "Chowany" - tak dla u?atwienia.
Dla gracza, kt?ry ma szuka?, ustawiasz funkcje:
Przeteleportuje ona gracza w miejsce rozpocz?cia jego poszukiwa?.
A teraz:
Dzi?ki temu, da bro? tylko graczowi, kt?ry b?dzie szuka? ;-). Mam nadziej?, ?e pomog?em.
Nie wiem na jakim poziomie jeste? w Pawn, wi?c jakby? mia? problemy to pisz. Ja albo kto? inny ch?tnie Ci odpowie.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-12-03, 17:29 ]
Dopiero jak doda?em swoj? wiadomo??, zobaczy?em t? od Oldschoola. On z pewno?ci? u?ywa ?atwiejszych sposob?w, dlatego mo?e pro?ciej Ci b?dzie jego medot? .
Nie wiem, jak w Twoim gamemodzie s? zapisane osoby uczestnicz?ce w Evencie. Przyk?adowo b?d? one zapisane jako .
Wtedy, musisz u?y? tej samej funkcji tj. , ale tylko z po?r?d uczestnik?w. Co do "losowo?ci", to polecam u?y?
Pobierasz ten include. G??wne funkcje, kt?rych potrzebujesz pochodz? od tak zwanego Iteratora. Jest to po prostu normalna deklaracja, co? typu zmienna, float, ale Iterator. Teraz kod
Tworzysz iterator. Liczba odpowiada za maksymaln? ilo?? liczb znajduj?cych si? w tym iteratorze. Mo?esz j? sobie zwi?kszy?.
Teraz trzeba doda? jakie? liczby do tego iteratora, aby p??niej wybra? z niego jakiekolwiek liczby podczas zabawy.
Nast?pnie wybierasz jak?? liczb? z iteratora (b?dzie to id gracza, kt?rego wcze?niej id doda?e? do iteratora).