Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2019-11-09, 17:39

MichaleK1337

Na forum: 2654 dni

Piwa: 63

Respekt: 50

Witam!
Mam pytanie "Jak ustawi? button'y" w sensie gdy chce zrobi? gui to nie wiem jak ustawi? button w danym miejscu. Jestem pocz?tkuj?cym w lua i mo?e ma kto? jaki? poradnik jak "ustawia?" buttony w danym miejscu. Jestem zielony w takich sprawach dlatego pisz? to na forum, mo?e znajdzie si? kto? kto mi to wyt?umaczy. Chce po prostu dowiedzie? si? jak sprawdzi? koordynaty na kt?rych chce mie? przycisk/button.

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2019-11-09, 17:53

NotPaladyn

Na forum: 2790 dni
Nick w MP: NotPaladyn

Piwa: 3135

Respekt: 690
Respekt: 690Respekt: 690

Vice Admin: Jeśli potrzebujesz pomocy w sprawach organizacyjnych lub technicznych - skontaktuj się ze mną.
Witaj
Je?li chcesz robi? gui za pomoc? tego fabrycznego ze tak powiem to musisz u?y? tych funkcji na stworzenie buton:

Więcej informacji znajdziesz w Wikipedii MTA:

guiCreateButton

ale musisz stworzy? go na jakim? oknie wi?c tworzysz je tym:

Więcej informacji znajdziesz w Wikipedii MTA:

guiCreateWindow

Pami?taj ze jak je tak tworzysz jak jest podane na wikimta to ka?dy kto b?dzie mia? inn? rozdzielczo?? ni? ty b?dzie mia? to w innym miejscu wiec najlepiej jakbys na razie robi? tak:
 guiCreateWindow(0.25,0.3,0.5,0.4,"Okienko",true

oczywi?cie tak samo mo?esz robi? z buttonami, a co oznaczaj? te liczby to ju? wyja?niam.

0.25 - Rozpocz?cie tworzenia okna w szeroko?ci ekranu
0.3 - Rozpocz?cie tworzenia okna w wysokosci ekranu
0.5 - Wielko?? okna w szeroko?ci
0.4 - Wielko?? okna w wysoko?ci

A jak wiedzie? gdzie zaczyna si? to np. 0.25?
Pomy?l sobie ?e tw?j ekran ma 1 w wysoko?ci i szeroko?ci i ta liczba to miejsce zacz?cia si? tworzenia gui od lewej strony a w wysoko?ci od g?ry.

Je?li robisz to tym sposobem to musisz uwzgl?dni? te? prawa strone ekranu.
Wi?c jak dajesz to 0.25 to tak samo b?dzie od razu ju? po prawej wi?c wychodzi na to ?e zostaje 0.5 miejsca na to okno a piszesz to w tym trzecim miejscu.

Mam nadzieje ze dobrze to wytlumaczylem, gdybys mia? w?tpliwo?ci to smialo pisz :0

Wysłany: 2019-11-09, 18:35

MichaleK1337

Na forum: 2654 dni

Piwa: 63

Respekt: 50

Dobra, tak 50/50 to rozumiem dam tu ss gdzie s? zaznaczone koordynaty i sk?d ja mog? wzi?? te koordynaty.

https://imgur.com/usCjFxd I sk?d mog? wzi?? te koordy?

Wysłany: 2019-11-09, 18:48

NotPaladyn

Na forum: 2790 dni
Nick w MP: NotPaladyn

Piwa: 3135

Respekt: 690
Respekt: 690Respekt: 690

Vice Admin: Jeśli potrzebujesz pomocy w sprawach organizacyjnych lub technicznych - skontaktuj się ze mną.
To jest polozenie na twoim ekranie
Przeczytaj jeszcze raz koncowke bo nwm czy da sie prosciej

Wysłany: 2019-11-10, 00:28

Wilq

Na forum: 4429 dni

Piwa: 739

Respekt: 1225,8
Respekt: 1225,8

Ta liczba zmiennoprzecinkowa to wsp??czynnik po?o?enia elementu po szeroko?ci ekranu a ca?kowit? szeroko?ci? ekranu. Oczywi?cie jest to dla po?o?enia poziomego. Dla pionowego jest to wsp??czynnik po?o?enia elementu w pionie a ca?kowit? wysoko?ci? ekranu.

Przyk?ad:
Masz ekran o szeroko?ci 1920 pikseli. Chcesz ?eby okno (GUI) zaczyna?o si? w po?owie.
R?wnanie b?dzie wynosi?: 960/1920, otrzymujemy wynik 0,5. Aby funkcja CeGUI przyj??a warto?? od 0 do 1 musisz ustawi? jej parametr 'relative' na warto?? 'true'.

Dla funkcji opartych na DirectX, tak? liczb? (0,5) musisz pomno?y? dodatkowo przez szeroko?? ekranu gracza.
W efekcie musisz wykona? co? takiego:
local szerokosc_ekranuwysokosc_ekranu guiGetScreenSize()
local pozycja_pozioma = ((9601920) * szerokosc_ekranu)

I oczywi?cie tak samo dla wysoko??, dla po?o?enia (dla przyk?adu) na ?rodku przy wysoko?ci ekranu 1080 pikseli:
local pozycja_pionowa = ((540 1080) * wysokosc_ekranu)

Tagi: jak :: ustawić :: buttony :: danym :: miejscu?
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA Odpowiedz do tematu