Zauwa?y?em ?e wiele pocz?tkuj?cych "skrypter?w" ma problem z poprawn? konfiguracj? serwera MTA.
Postanowi?em napisa? TUTek opisuj?cym co nieco t? czynno??
A wi?c zaczynamy.
- Po Wykupieniu lub (uruchomieniu lokalnego) serwera mta przechodzimy do nast?puj?cego katalogu w plikach serwera lub w folderze z gr? w zale?no?ci od wybrania poprzedniej opcji (p?atny hosting czy domowy)
oto ?cie?ka dost?pu /mods/deathmatch/mtaserver.conf
mtaserwer.conf to plik konfiguracyjny, a wi?c otw?rzmy go!
polecam program Notepad++.
-Gdy go ju? otworzymy Zobaczymy wiele zapewne niezrozumia?ych tre?ci .
Nie zwlekajmy zabierzmy si? do konfiguracji.
-Najpierw Odszukajcie linijke
-Mi?dzy te znaczniki wpisz nazw? swojego serwera,
np
-Szukamy teraz linijki
-P??niej widzimy
-mi?dzy tymi znacznikami b?dzie Port serwera kt?ry dodajemy do Ip po dwukropku ( : ) aby po??czy? s? z serwerem.(domy?lnie w serwerach lokalnych 22003)
-Zerknijmy ni?ej wida?
tutaj ustalasz liczbe maksyaln? graczy przebywaj?cych w danym momencie na serwerze (sloty) (na serwerze lokalnym MAX to 32)
-Pomijamy kilka linijek i widzimy
tutaj b?dzie wtawiony port do po??czenia si? przez przegl?darke z serwerem Uwaga: Tylko Dla admina.
-B?dzie r?wnie? troch? ni?ej
tutaj (opcjonalnie) mo?emy zabezpieczy? dostep do serwera dla tych kt?rzy znaj? has?o .
-Dla ciekawskich jest te?
pomi?dzy tymi znacznikami mo?emy ustawi? chat g?osowy (dost?pny od MTA 1.1)
0 oznacza wy??czony, 1-w??czony
-Prawie na samym Dole mamy takie co?:
Ta opcja pozwala na dodanie skryptu/mapy do autostartu po restarcie serwera.
play-nazwa skryptu (Bez Rozszerzenia, Formatu)
reszta jest domy?lnie ustawiona na autostart
-Gdy nie chcemy aby jaki? skrypt uruchamia? si? nam automatycznie usuwamy tak? linijk? z jego nazw?.
I tak Oto Skonfigurowali?cie Sw?j serwer Teraz zapiszcie plik zrestartujcie/uruchomcie serwer i serwer b?dzie dostosowany do waszych potrzeb.
Prosz? o Dodanie do listy Tutoriali
Gdyby znalaz?y si? jakiekolwiek b??dy prosz? o zg?oszenie.
Pozdrawiam Irvs126
///Edit Poprawiono drobne b??dy.
Podpis
[you]
, Sprawdź pierwszy serwer Roleplay, stawiający duży nacisk na grę In Character!
www.lss-rp.pl
Ostatnio zmieniony przez irvs126 2012-02-08, 20:01, w całości zmieniany 2 razy
Troch? panuje tu ba?agan. Mam propozycj? - rozmie?? to jako list?, odpowiednie elementy wrzu? mi?dzy znaczniki [.code][./code] (bez kropek ofc.), by mia?o to jakie? r?ce i nogi i ewentualnie osoby szukaj?ce konkretnych informacji mog?yby si? ?atwo odnale??.
To nie wiem w jakim swiecie zyj? ci co nie znaj? chocia?by podstaw angielskiego. No wybacz ale , jezeli juz nie znam s??wka to poszukam sobie w google translate.
Podpis
Płatny LUA skrypter - wykonam skrypty.
Kontakt 3263073.