W tym poradniku pokr?tce przedstawi? Wam: timery, zmienne, operatory oraz instrukcje warunkowe oraz postanowi? je wyt?umaczy?! Zapraszam do kr?tkiej lektury ;v
Zacznijmy od wyja?nienia czym jest Timer. S?u?y on do nadawania czasu dla czego?. Np po jakim czasie ma si? co? wykona?. Poni?ej stworzymy kr?tk? komend?, kt?ra wy?wietli Nam nasz nick:
Troch? ja?niej:
Je?eli chcemy aby co? si? nam wy?wietla?o co jaki? czas, mo?emy zrobi? to w ten spos?b:
Przy czym "180" s? to sekundy. Gdy dodamy np 60 do 180 otrzymamy 240 i b?dzie Nam wy?wietla? co 4 minuty.
Funkcj? r?wnie? mo?emy odrazu umie?ci? w timerze np:
Przysz?a pora na zmienne. Dzielimy je na dwie grupy: Globalne oraz Lokalne
Zmienna String - jest to ci?g znak?w umieszczony w cudzys?owach " " lub apostrofach ' '
Par? przyk?ad?w:
Teraz kilka wyja?nie?:
Zmienna Number
Number jest to rodzaj zmiennej za? number jest to zmienna liczbowa
Przyk?ad:
Zmienna Nil
Jest to "pusta" zmienna, kt?ra nic nie zawiera
Zmienna Boolean
Jest to zmienna logiczna = true/false
Zmienna Function
Jest to rodzaj zmiennej, w kt?rej za pomoc? zmiennej deklarujemy funkcj?
No i p??niej odwo?ujemy si? do niej w taki spos?b:
Zmienna Array/Table
Jest to rodzaj zmiennej, a konkretnie tabela
Instrukcje Warunkowe co to takiego? Jest to warunek, kt?ry pozwala na wykonanie r??nych instrukcji w zale?no?ci od tego czy zdefiniowane przez programist? wyra?enie logiczne jest prawdziwe, czy fa?szywe.
Postaram Wam si? to przedstawi? na przyk?adowym kodzie:
Ka?dy "if" potrzebuje mie? swojego "end'a"
Nasz warunek "if" w kodzie sprawdza czy plr(gracz) znajduje si? w poje?dzie. Je?eli si? znajduje to wywo?a funkcj?, je?eli nie to nie wywo?a jej. Opr?cz popularnego "if" posiadamy r?wnie? "else". Mo?emy u?y? go np:
Mamy jeszcze "elseif", kt?ry potrzebuje "then" przyk?ad:
Teraz przyk?ad operatora "or":
Teraz przyk?ad operatora "and"
Teraz przyk?ad operatora "not"
W tym poradniku to wszystko, mam nadziej?, ?e chocia? troszk? Wam wyt?umaczy?em o co tutaj chodzi! Nast?pny poradnik ju? niebawem, mi?ego! ;v