|
Wysłany: 2014-02-13, 01:49
|
|
Piorun

Nick w MP: Piorun
Piwa: 516
|
|
|
|
Witajcie,
Z tej strony Piorun. Dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami paroma cennymi wskazówkami jak sobie poradzić z początkiem pisania skryptów lub programów. Sam byłem kiedyś nowicjuszem i wiem mniej więcej czego Wam brakuje i/lub co powinniście wiedzieć. Tak więc - zaczynamy...
1. CHCIEJ
Tak jak w życiu, tak i tutaj musisz coś chcieć, by coś osiągnąć. Nie patrz na znajomych, bo oni to wielka, ogromna kotwica problemów, która bardziej pociągnie Cię na dno niż wyprowadzi na powierzchnię. Nie rób czegoś na siłę. Nie szukaj w tym zarobku ani innych materialnych korzyści. Wiedza! Wiedza to klucz do sukcesu. Z dniem na dzień poznajemy nowe rzeczy, uczymy się robić nowe rzeczy, a potem, kto wie, da nam to jakieś korzyści i my, ludzie chcący poznawać, będziemy dumni z tego, że podjęliśmy w pewnym etapie jakieś solidne kroki i zbudowaliśmy solidny fundament pod przyszłościową zabudowę.
2. SZUKAJ
Skoro już nam się chce i mamy już obrany jakiś kurs, to pora znaleźć informacje na dany temat. Fora internetowe, książki, sam internet, znawcy - wszystko to da Ci to, co opisałem w punkcie pierwszym, czyli wiedzę. Nie sposób jest napisać na forum "...a jak robi się... i dlaczego tak jest, a nie inaczej?". Trzeba szukać i poznawać i coraz więcej i więcej. Tak wszyscy geniusze oraz najbogatsi z najbogatszych doszli do ogromnej sławy. Poznawanie to, oprócz chęci, ogromny krok do sukcesu.
3. PISZ, TESTUJ, KOMBINUJ, DZIEL SIĘ, POMAGAJ
Kolejnym krokiem po tym jak nam się zachciało oraz znaleźliśmy odpowiednie informacje, jest napisanie czegoś. Zapytacie: czego? Najlepszym rozwiązaniem jest napisanie algorytmów znanych ze szkoły - dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie... Monotonne? Nie sądzę. Matematyka jest królową nauk i jakby nie patrzeć, to matematyka uformowała informatykę (wraz z logiką). Po co jednak pisać takie bzdury, skoro można pisać całe systemy? Skoro jesteśmy nowicjuszami, to przydałoby się poznać język programowania jak najszybszą metodą. Najszybsza metoda to właśnie ta, z którą stykamy się na co dzień (o czym wspomniałem). Co, jak Wam kod nie zadziałał? Ja robiłem tak, że pisałem coś, to coś nie działało, to oddawałem komuś do poprawki (przeważnie na forum dyskusyjne). Tam osoby chętne gromadziły się, szukały błędu i razem dyskutowaliśmy, dlaczego tam powinno być to, a nie inaczej. Skoro już wiemy, gdzie popełniamy błąd, to kolejnym krokiem do pełni sukcesu społecznego jest pomoc drugiej osobie. Mimo iż Ty możesz już być naprawdę dobrym programistą, zawsze znajdą się nowicjusze tacy jak Ty kiedyś. Przypomnij sobie wtedy, co Ty robiłeś, by uzyskać odpowiedź na swoje pytania - pytałeś i zawsze znalazł się ktoś, kto pomógł. Skoro teraz ktoś potrzebuje pomocy, to czemu nie pomóc mu? Spytasz: po co? Ludzie powiadają, że w życiu istnieje coś takiego jak karma i ja w nią wierzę. Polega to na tym, że jak robisz coś dobrego w życiu, to to dobro potem do Ciebie wraca. Często ze zdwojoną siłą, więc czemu nie spróbować (jeśli potrzebujesz przykładu - ja za pomoc w działach MTA oraz Lua otrzymałem stopień moderatora forum)?
4. KILKA ZŁOTYCH ZASAD NA KONIEC
Skoro już opisałem najważniejsze cechy dobrego startu, myślę, że przydadzą Ci się krótkie porady dotyczące dobrego zachowania oraz dobrej komunikacji z innymi:
- Nie wyzywaj i nie oceniaj - miej nad kimś litość, w końcu Ty też kiedyś byłeś "głupszy".
- W razie jak podajesz cały kod, to go opisz - wprowadź komentarze do kodu tak, by inni mogli zrozumieć, o co Tobie chodzi.
- Jeżeli czegoś nie jesteś pewny na 100%, zaznacz to na samym początku konwersacji.
- Wykształcenie nie idzie w parze z ilorazem inteligencji.
- Nie przeklinaj, używaj zwrotów grzecznościowych oraz dbaj o poprawną interpunkcję oraz ortografię - niby błahostka, ale uwierz mi, przydaje się
Tyle moi drodzy z mojej strony. Mam nadzieję, że ten poradnik pozwoli Wam wystartować, a potem być bardzo dobrymi programistami. Dodam jeszcze od siebie, że na studiach (wtedy człowiek naprawdę ma trochę oleju w głowie) zaczynaliśmy programowanie od rysowania choinek za pomocą gwiazdek * oraz liczenia liczb w tablicach, także głowa do góry i na spokojnie ćwiczcie proste działania.
Pozdrawiam,
Piorun
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez zugi 2025-05-05, 02:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): HarnasWLKP, iThink |
 |
|
Wysłany: 2014-02-13, 13:10
|
|
Fiilipiak

Nick w MP: BP.Filipiak
Piwa: 1
|
|
|
|
Piorun, a Ty co ju? napisa?e? w Lua i gdzie mo?na to zobaczy??
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2014-02-13, 15:01
|
|
Piorun

Nick w MP: Piorun
Piwa: 516
|
|
|
|
Je?eli chcesz zobaczy? moje dzie?o - zapraszam na m?j serwer (link w podpisie) pod koniec lutego lub wcze?niej. Og?lnie staram si? bardziej pomaga? komu? lub pisa? komu? kod ni?eli skupia? si? na pisaniu osobnych zasob?w, a potem umieszczeniu ich na community. Par? swoich dzie? r?wnie? (w postaci zdj??) wstawi?em na facebooka projektu. Zreszt? je?eli nie wierzysz w to czy ja co? pisz? lub pisa?em - popytaj innych, kt?rych nauczy?em programowania w tym j?zyku. Ka?dy Ci potwierdzi .
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2016-05-13, 21:06
|
|
ZZiomek
..::LUA::..

Nick w MP: NexBoy
Piwa: 5961
|
|
|
|
KilusTv, wchodzisz do plik?w MTA server/mods/deathmatch/resource/[Tutaj wklej sw?j GameMode] i p??niej refresh w konsoli i start [Nazwa zasobu]
w Konsoli bez / normalnie refresh i start
|
Podpis
Dodaj na Steam: Kod: 1093365219
Discord: NoOne#3644
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 2016-05-17, 14:28
|
|
TenDziki

Piwa: 49
|
|
|
|
xmaxxisx123, w?tpi?, ?e on by Ci pom?g?, a jak ju? to napewno nie bezp?atnie.
Tutaj masz przydatne linki dla tworzenia nowego serwera MTA:SA
Jak postawi? serwer: LINK
Pisanie czegokolwiek: KLIK
Je?li w jaki? spos?b Ci pomog?em, poprosz? o zimne , a jak masz problem, nie wiesz jak wgrywa? skrypty, dodawa? skiny czy co?, to napisz do mnie na PW na forum, zawsze mog? Ci pom?c.
|
|
|
|
|
|
| Tagi: jak :: zacząć :: pisanie :: czegokolwiek |
Anonymous

Na forum: 245 dni

|
Anonymous Koniecznie zajrzyj na:
|