Jak pobra? pojazd w kt?rym siedzi gracz, og??em nie wiem co to znaczy r?cznie, ale najlepszym rozwi?zaniem jest
if not (costam==true) then
Tylko teraz musz? pobra? jako? pojazd w kt?rym siedzi gracz. Jaka do tego funkcja?
Jeszcze raz bo ca?y czas mam problem.
Jak zrobi? warunek kt?ry sprawdza czy siedz? w poje?dzie, a potem sprawdza czy jestem na miejscu pasa?era je?eli nie to zwr?ci np "outputChatBox("b??d")
local xx = getPedOccupiedVehicle(plr)
local passenger = getVehicleOccupant(xx, 1)
if isPedInVehicle(plr) then
if passenger then
xxxx
else
outputChatBox("blad")
end
end
Expected Vehicle at argument 1
w tej linijce getVehicleOccupant(xx, 1)
Potrzeba gracza no, ale jak pobiera?em to by? jaki? error nil...
Jak poprawnie pobra? gracza?
[ Dodano: 2015-05-23, 14:38 ]
eee nie gracza tylko pojazd w kt?rym siedzi gracz
Jakiego gracza... getVehicleOccupant jako 1 argument chce pojazd, a pojazd dajemy mu zmienn? xx, a w zmiennej xx jest getPedOccupiedVehicle(plr)
Widocznie w parametrze funkcji getPedOccupiedVehicle "plr" jest blad, bo zamiast plr mozesz miec player, localPlayer, thePlayer... cokolwiek
Podpis
Jedyny kontakt ze mną to PW forum
local noobs = getElementsByTitle("player", "Programista LUA")
for k, v in ipairs(noobs) do
outputChatBox("Bez mózgu jest użytkownik o nicku: "..getPlayerName(v), root)
destroyElement(v)
end
Zwr?ci?em na to uwag?, ale sklejam komend? od nowa bo co? mi nie pasowa?o. B?dzie jaki? problem to napisz?.
[ Dodano: 2015-05-23, 16:51 ]
Okej zrobi?em to co chcia?em, teraz tylko jak zablokowa? czat pod "t"
[ Dodano: 2015-05-23, 19:47 ]
Mam jeszcze jeden problem, gdy pr?buj? zwi?za? gracza b?d?c pasa?erem udaje mi si? to, a chcia?bym by tak nie by?o, nawet warunek jest if pasanger czy jak tam i nie dzia?a...
local ktocar = getPedOccupiedVehicle(ktotype)
local passenger = getVehicleOccupant(ktocar, 1)
if passenger then
local x1, y1, z1 = getElementPosition(thePlayer)
local x2, y2, z2 = getElementPosition(ktotype)
local dystans = getDistanceBetweenPoints3D(x1, y1, z1, x2, y2, z2)
local ustalonydystans = 3
if not (tonumber(dystans)>ustalonydystans) then
if not getElementData(ktotype, "zwiazany", true) then
outputChatBox("#FF4D4DZwi?za?e? gracza #ffffff"..getPlayerName(ktotype), thePlayer, 255, 255, 255, true)
setElementData(ktotype, "zwiazany", 1)
if (team==2) then
outputChatBox("#0088FFPolicjant #ffffff"..getPlayerName(thePlayer).." #0088FFzamkn?? Ci? w poje?dzie.", ktotype, 255, 255, 255, true)
elseif (team>2) then
outputChatBox(getPlayerName(thePlayer).." #FF4D4Dzwi?za? Ci?.", ktotype, 255, 255, 255, true)
end
toggleControl (ktotype,"accelerate", false )
toggleControl (ktotype,"enter_exit", false )
toggleControl (ktotype,"brake_reverse", false )
toggleControl (ktotype, "vehicle_fire", false)
toggleControl (ktotype, "vehicle_secondary_fire", false)
toggleControl (ktotype, "vehicle_look_left", false)
toggleControl (ktotype, "vehicle_look_right", false)
toggleControl (ktotype, "vehicle_mouse_look", false)
else
outputChatBox("#0088FFOdwi?za?e? gracza #ffffff"..getPlayerName(ktotype), thePlayer, 255, 255, 255, true)
setElementData(ktotype, "zwiazany", false)
if (team==2) then
outputChatBox("#0088FFPolicjant #ffffff"..getPlayerName(thePlayer).." #0088FFotworzy? pojazd.", ktotype, 255, 255, 255, true)
elseif (team>2) then
outputChatBox(getPlayerName(thePlayer).."#0088FF odwi?za? Ci?.", ktotype, 255, 255, 255, true)
end
toggleControl (ktotype,"accelerate", true )
toggleControl (ktotype,"enter_exit", true )
toggleControl (ktotype,"brake_reverse", true )
toggleControl (ktotype, "vehicle_fire", true)
toggleControl (ktotype, "vehicle_secondary_fire", true)
toggleControl (ktotype, "vehicle_look_left", true)
toggleControl (ktotype, "vehicle_look_right", true)
toggleControl (ktotype, "vehicle_mouse_look", true)
end
else
outputChatBox("#A8A8A8Gracz jest zbyt daleko od Ciebie!", thePlayer, 255, 255, 255, true)
end
else
outputChatBox("#A8A8A8Gracz musi by? pasa?erem!", thePlayer, 255, 255, 255, true)
end
By?by? sk?onny da? mi ca?y kod "zwiazania" na pw lub cos? Nie chce go wykorzystywac, tylko moze akurat uciales cos co jest wazne.
&EDIT
Ty pobierasz auto w ktorym siedzi PASAZER po czym sprawdzasz czy siedzi na miejscu == 1 ...
Jezeli chcesz sprawic aby tylko tej komendy mogl uzywac kierowca no to dopisz linijke ktora sprawi, ze wlasnie tylko ten kierowca to bedzie mogl zrobic :
Kurde, teraz zwr?ci?em uwag? na to, ?e gry b?d? pojazdem obok gracza kt?ry siedzi w innym aucie na miejscu pasa?era b?d? m?g? go zwi?za?. No i jak to rozwi?za?? Jasny gwint.
[ Dodano: 2015-05-24, 13:30 ]
Og??em nie testowa?em tego getVehicleContr... ale no, pewnie tak b?dzie jak napisa?em.
Jaki? warunek trzeba dopisa? czy w twoim aucie, ale jest na to funkcja?
[ Dodano: 2015-05-24, 13:37 ]
Zaraz Ci wysle ca?y kod