To jest naj?atwiejsza rzecz jaka mo?e by?, ale co tam. Zacznijmy od tego, ?e przy rejestracji/pierwszym logowaniu musisz sprawdzi?, czy plik "z zapisanymi danymi" istnieje, i tak: a) je?eli nie = tworzymy i wpisujemy odpowiednie dane, b) ?adujemy plik, szukamy odpowiednie klucze i otrzymujemy po??dane przez nas warto?ci.
Tutaj spos?b zapisu kont jest mniej wa?ny, bo tutaj g??wnie chodzi o dwie warto?ci - mianowicie chodzi o nick i has?o, kt?re s? wpisane, podczas logowania/rejestracji. Przy logowaniu powinni?my wczytywa? plik i otrzymane warto?ci wpisywa? do odpowiednich element?w GUI.
Kilka funkcji jakie potrzebujesz:
1) xmlCreateFile
2) xmlLoadFile
3) xmlSaveFile
4) xmlCreateChild
5) xmlFindChild
6) xmlNodeGetValue
Shuffle nie chodzi mi o to zapisywanie, to jest bana? a ja chce aby by?a opcja zapami?taj mnie i po nowym wej?ciu na serwer gracz ju? mia? dane wpisane.
Jak ju? wy?ej wspomnia?em najlepiej zapisywa? to do klienta, wtedy nie musimy ingerowa? w to serwera. Poni?ej masz taki sobie przyk?ad jak to mia?oby wygl?da?.
Funkcja load_rememberMe wczytuje plik, odnajduje klucze i zwraca odpowiednie warto?ci, za? funkcja save_rememberMe zapisuje do pliku, wykorzystuj?c warto?? inputa loginu i password.
-- remember me
local edit={login=guiCreateEdit(...), password=guiCreateEdit(...)}
local rememberMe=guiCreateCheckBox(...)
function load_rememberMe()
local xml=xmlLoadFile("cache.xml")
if not xml then return end
local xmlNode=xmlFindChild(xml, "login", 0)
local login=xmlNodeGetValue(xmlNode)
if login then
guiSetText(edit.login, tostring(login))
end
local xmlNode=xmlFindChild(xml, "passwd", 0)
local passwd=xmlNodeGetValue(xmlNode)
if passwd then
guiSetText(edit.password, tostring(passwd))
guiCheckBoxSetSelected(rememberMe, true)
end
end
function save_rememberMe()
local rememberMe=guiCheckBoxGetSelected(rememberMe)
if rememberMe then
local xml=xmlCreateFile("cache.xml", "auth")
if not xml then return end
xmlNodeSetValue(xmlCreateChild(xml, "login"), guiGetText(edit.login))
xmlNodeSetValue(xmlCreateChild(xml, "passwd"), guiGetText(edit.password))
xmlSaveFile(xml)
end
end