Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2018-01-17, 19:01

Destinn

Na forum: 3094 dni
Nick w MP: Destin

Piwa: 25

Respekt: 90

Cze??, mam pytanie. Ot??; w jaki spos?b najlepiej jest zapisywa? logi graczy i pojazd?w do bazy danych? Mam funkcj?, np. LogPlayer(playerid, log) oraz LogVehicle(playerid, log) no i argument log odpowiada za tre?? log?w, do tego w tej funkcji pobieram dat? + godzin?. Chcia?bym to p??niej wy?wietli? gdzie? na forum.

Z g?ry dzi?ki za tipy. ;)

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2018-01-19, 12:00

Grace

Kierowca Pralki

Na forum: 3437 dni
Nick w MP: Grace

Piwa: 1031

Respekt: 35,8

Tworz?c logi (kiedy?) r?wnie? opiera?em si? na bazie danych. Jest co g??wkowa?.
Jest wiele sposob?w, lecz ja trzyma?em si? nast?puj?cego:

W bazie danych mia?em: ID Logu, Czas w unixie, typ logu (np. typ 1 dotyczy? aut, 2 dom?w, 3 graczy itp), tre?? logu, UID gracza kt?ry co? wykona?.

Takim oto sposobem twoje logi b?d? wygl?da? tak:
1|unixtime|1|Odspawnowal pojazd UID: 44|14 --- Log nr. 1: o czasie unixtime, gracz o UID 14 odspawnowal pojazd UID 44.
2|unixtime|2|Wszed? do domu UID: 22|14 --- Log nr.2: o czasie unixtime gracz UID: 14 Wszed? do domu UID: 22
3|unixtime|3|Opu?ci? serwer|55| --- o czasie unixtime gracz UID: 55 opu?ci? serwer

Taki spos?b wydaje si? przydatny, nie trzeba tworzy? osobnych tabelek na inne logi, tylko stworzy? typ logu, p??niej mo?emy wszystkie do dialogu pobra? dodaj?c sortowanie w zapytaniu. Nie mam poj?cia czy ci si? pomys? spodoba? ale mi dzia?a? bez zarzutu i sprawowa? si? znakomicie.

Postaw piwo autorowi tego posta

Tagi: zapisywanie :: logów :: graczy/pojazdów :: mysql
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » INNE JĘZYKI Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi