Ten temat powsta? z my?l? o wszystkich Newbie kt?rzy nie maj? zielonego poj?cia o konsoli/linuxie etc.
A wi?c zacznijmy:
Zalogujmy si? poprzez program putty na VPS'a ocziwy?cie danymi kt?re dostali?my od administratora serwerowni w kt?rej zamawiali?my w/w maszyn?.
W konsoli wpisujemy:
Odkryta wiadomość / Unhidden message(aby ją zobaczyć nie musisz nic robić)
apt-get install apache2 php5 mysql-server-5.0
W tym oto momencie na naszym VPS zaczn? pobiera? si? i instalowa? nast?puj?ce sk?adniki:
-Apache2
-PHP5
-MySQL Server
Tyle nam wystarczy. Podczas instalacji wszystko przebiega automatycznie, jedynie w pewnym momencie zapyta nas o dane do MySQL tj. Has?o
W konsoli wpisujemy:
nano /etc/apache2/httpd.conf
Nast?pnie otworzy si? nam edytor tekstu w kt?rym przeba wklei?(Kopiujemy a w konsoli klikamy PPM(prawy przycisk myszy):
sh ts3server_startscript.sh start
A aby wy??czy?:
sh ts3server_startscript.sh stop
Po 1 w??czeniu nale?y skopiowa? "Key" kt?ry ujawi si? naszym oczom po w??czeniu O ten klucz poprosi nas ts przy wje?ciu Wuala - nasz serwer TS jest zrobiony!
Zabranaim kopiowania na inne fora!
Dzi?kuje za zaznajomienie z podstawowymi komendami bash [url=chtrz.pl]Chtrz Group[/url]
Mam zamiar napisa? "ca?? sag?" Ale to dopiero jutro/po jutrze, bo dzisiaj mnie g?owa boli, to te? jest jako/tako na szybko, jutro opisz? komeny linuxowe te podstawowe.
phpMyAdmin jest lepiej pobra? z oficjalnej strony, ni? ufa? archaicznemu repozytorium jakie posiada np: debian.
Serwer czy jakichkolwiek aplikacji nie uruchamia si? z u?ytkownika 'root', dlaczego? Poniewa? jest to dosy? niebezpieczne, skrypt mo?e mie? jaki? b??d i kto? mo?e przej?? kontrole na serwerem, b?d? zrobi? z nim co chce. Niby niemo?liwe a jednak.
Konfiguracja nginx + php-fpm by?aby bardziej op?acalna ni? starego apache2. Jedn? z zalet zastosowania nginx + php-fpm jest WI?KSZA WYDAJNO?? oraz DU?O mniejsze zu?ycie zasob?w systemowych.
Masz aktywny jaki? komunikator ? Chcia?bym ci? zapyta? o kilka rzeczy, je?li dodasz jeszcze instalacj? TS'3 i jego konfiguracja oraz jak ustawi? ?eby w razie crash'a program uruchamia? si? ponownie "serwer". I jak poprzednik, podpinanie domeny. Dziesi?? piwek dostaniesz na pewno.
Je?li kto? stawia?by na VPS'ie TS3 a nie wiecie jak mie? pe?ne prawa i 512 slot?w napiszcie tutaj albo mi na PW to wyskrobi? a mo?e sam Max co? doda. Co jak co www mi nie dzia?a znaczy "chyba" dzia?a, prosimy jeszcze o dodawanie u?ytkownik?w krok po kroku *mi si? uda?o z tym linkiem z wiki* i podpinanie domeny.
Odno?nie nadawania wszystkich uprawnie?.
Podczas pierwszego uruchomienia serwer poka?e nam login i has?o do Server Query oraz token administratora. Trzeba te rzeczy zapisa?. Przy pierwszym po??czeniu nale?y wpisa? ten token w okienko kt?re nam wyskoczy. Je?li nie wyskoczy, klikamy Permissions > Use Privilege Key. Wklejamy token i potwierdzamy.
Odno?nie 512 slot?w. Nale?y zarejestrowa? NPL (Non-Profit Licence, czyli licencj? bez mo?liwo?ci czerpania korzy?ci finansowej), mo?na to zrobi? tu: http://npl.teamspeakusa.com/ts3npl.php . Gdy otrzymamy plik z licencj?, umieszczamy go w katalogu z serwerem i restartujemy. Mamy 512 slot?w oraz mo?liwo?? stworzenia serwer?w wirtualnych.
Jak stworzy? serwer wirtualny? Najpierw musimy sprawdzi? jakie mamy ID w bazie danych. ??czymy si? z serwerem, nast?pnie klikamy na sw?j nick. Spisujemy Database ID. Potem musimy nada? sobie grup? Server Query Admin. Jak to zrobi?? ??czymy si? z serwerem, klikamy Tools > Server Query. Wyskoczy nam okienko, w tym momencie musimy znale?? dane do Server Query, tj. login i has?o, kt?re zosta?y utworzone przy pierwszym uruchomieniu. Wpisujemy nast?puj?cy tekst (s?owa napisane w [nawiasie] nale?y zast?pi? poprawnymi danymi):
login serveradmin [has?o]
use sid=1
servergroupaddclient sgid=2 cldbid=[Database ID]
Klikamy na zielony tr?jk?t. Server powinien nam nada? grup? oraz w oknie Server Query powinno si? pokaza?:
error id=0 msg=ok (x ms)
Total: x ms
Je?li taki tekst nam si? nie pokaza?, to oznacza ?e co? jest nie tak.
Mamy ju? grup? Server Query Admin. Teraz usuwamy wszystko z tego okienka i wpisujemy:
login serveradmin [has?o]
use sid=1
servercreate virtualserver_name=[nazwa_bez_spacji] virtualserver_port=[port] virtualserver_maxclients=[sloty]
Token zapisujemy. W ten spos?b mamy drugi serwer na porcie wskazanym w poleceniu servercreate. Je?li chcesz kolejny port (9987 jest standardowym, nast?pny jest 9988, 9989 itd.), mo?esz wpisa? sam? komend? servercreate. W takim przypadku zostanie utworzony serwer o domy?lnej nazwie i 32 slotach. Te mo?na zmieni? we w?a?ciwo?ciach serwera.
W razie pyta? prosz? pisa? na PM lub GG 24749794.
karol170396, nie mam bladego poj?cia, Ci powiem. Nigdy nad tym nie my?la?em, sam nie wiem co by Ci to da?o. Zawsze mo?esz doda? user?w:
adduser "nazwakonta"
Wiem, wiem, ?e mog? doda? usera. Ale jeszcze jedno wtedy pytanie odno?nie adduser.
Wpisuj?c ow? komend? ustalam r?wnie? dost?p do katalogu/stworzenie katalogu u?ytkownikowi?
I jak htop`a zainstalowa?, m?czy?em si? od wczoraj i nie mog?
A ostatnio koledze jeszcze zainstalowa?em i dobrze by?o.
Podpis
Zając, idź kicać gdzie indziej, może w teletubisiach się miejsca zwolnią.
Wiele dzieci, które mi zazdroszczą, że mi się powodzi crashują mi serwer
Da si? zmieni? nazw? u?ytkownika np. z root na xxx?
dawno mo?e i odpisuje, ale mo?e nie wiesz i zerkniesz tutaj. A wi?c jest mo?liwo?c zmiany nazwy u?ytkownika - w tym przypadku root. W pliku bazy danych si? zmienia. - Je?li chodzi o TS3. A tak to nie specjlnie wiem (?)