W tym poradniku zajmiemy si? hostingow? baz? MySQL ju? z nowym mikrofonem i nieco lepsz? jako?ci? co poprawi komfort ogl?dania. Zapraszam do subskrypcji kt?re du?o dla mnie znacz? ze wzgl?du na pocz?tek kana?u!
~11.40 lepiej si? zastanowi? zanim si? co? powie - "potrzebujemy nazwy bazy danych" w tym wypadku by?by to jaki? login z sp, a wpisa?e? zmienn? db.
13:45 u?y?e? zmiennej getPlayerName(plr) do zwr?cenia stringa z nazw? gracza - szkoda, ?e nie zaznaczy?e?, ?e akurat w tym wypadku potrzebujesz wpisa? string, a nie samo s?owo Shuffle.
18:40 natomiast tutaj u?y?e? funkcji getPlayerMoney(plr) kt?ra zwraca int czyli liczb?
P??niej dochodzi do sytuacji, ?e operuje si? liczbami jako stringiem albo s? pr?by wpisywania na sztywno danych na zasadzie
Staram si? u?ywa? nazw prostych ?eby zieloni zrozumieli o co chodzi, dlatego poda?em od razu t? nazw? zmiennej.
Nie bedzie chyba nikt taki glupi zeby pomyslec, ze ta funkcja zwraca slowo Shuffle
Nie chce od razu wyje?dza? z wiki, bo nie oszukujmy si?, to jest po angielsku i nie wszystko idzie zrozumie?, poniewa? wiki pisane jest ju? "slangiem" programist?w, wie? w?tpie ze to by pomoglo zrozumie? co? ogl?daj?cym kt?rzy si? ucz?.
Dodam, ?e czasami zdarzaj? mi si? przej?zyczenia, ?e np funkcj? nazw? argumentem etc.. wynika to z szybkiego my?lenia nad wieloma rzeczami na raz - czytelne pokazanie wyznaczonego celu, opisanie go, poprawne nazwanie i skupienie si? nad tym co powie si? za chwil?. Dla mnie jest to ci??kie z racji takiej, ?e jest to m?j 3 filmik nad youtube. My?l?, ?e z ka?dym filmikiem b?d? ju? bardziej do?wiadczony w t?umaczeniu i nagrywaniu
Nie bedzie chyba nikt taki glupi zeby pomyslec, ze ta funkcja zwraca slowo Shuffle
[/quote]
?le mnie zrozumia?e? przyk?ad - chodzi?o mi o fakt wyt?umaczenia, ?e string jest pisany w "string" lub 'string', napisanie samego s?owa odnosi si? do zmiennej definiowanej powy?ej u?ycia - sam z pocz?tku mia?em problem chc?c ustawi? co? na sztywno pod siebie i wpisywa?em np.
kamison, to co wpisa?em, to by?o pokazane i POWIEDZANE, co zwr?ci w MOIM PRZYPADKU, czyli m?j nick. Ja na pocz?tku mia?em problem z ogarni?ciem wiki, wi?c nie b?d? robi? pod g?rk? osobom zielonym w tym temacie, bo po co? Mo?na przecie? wyt?umaczy? dzia?anie funkcji co jak si? podpina i wtedy gracz je?li nadaje si? do programowania sam zrozumie o co chodzi z wiki.