Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2020-07-16, 22:49

MeeShuffle

Programista/Grafik

Na forum: 4394 dni
Nick w MP: Shuffle

Piwa: 8575

Respekt: 535,3

Jak obieca?em, co drugi poradnik piszemy wsp?lnie jaki? skrypt, na ten moment przypad?a suszarka! Nieszcz?sny odcinek chyba nie chcia? by? nagrany bo by? nagrywany w ca?o?ci sumuj?c 6 raz, dopiero 6 pr?ba przynios?a pomy?lny efekt :( Zapraszam do subskrybowania!

PEŁNY EKRAN Odnośnik YouTube

Podpis

https://shufflecode.pl
Static Codes and Graphics - Join our discord!
Ostatnio zmieniony przez PatryKK. 2020-07-31, 11:35, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
krixpl, Dawidos.
Wysłany: 2020-07-17, 15:12

boszboszek

HEY

Na forum: 3505 dni
Nick w MP: boszboszek

Piwa: 2172

Respekt: 261
Respekt: 261Respekt: 261Respekt: 261

Ca?a ta seria poradnik?w opiera si? na pokazaniu jak nie pisa? skrypt?w. Brak wyt?umaczenia podstawowych rzeczy takich jak r??nica mi?dzy typami zmiennych(lokalne, globalne). Pope?nianie podstawowych b??d?w przez samego ucz?cego co skutkuje tym, ?e sam potencjalny ucze? b?dzie te b??dy pope?nia? w przysz?o?ci. Brak dociekania ?r?d?a problemu, po prostu sobie odpuszczasz i przechodzisz dalej. No i mo?na wymieni? jeszcze kilkana?cie innych gaf.

Troch? to smutne, ?e taka osoba z takim do?wiadczeniem(?wiadczy o tym Lua Maniak na forum) pope?nia takie podstawowe b??dy. Nie jest to hejt i pr?ba obrazy Twojej osoby, no ale jak chcesz tworzy? poradniki, kt?re rzeczywi?cie pomog? w nauce, to si? bardziej przy??? i zwracaj uwag? na te rzeczy, kt?re opisa?em u g?ry.

Wysłany: 2020-07-17, 15:32

MeeShuffle

Programista/Grafik

"boszboszek" napisał/a:

Ca?a ta seria poradnik?w opiera si? na pokazaniu jak nie pisa? skrypt?w. Brak wyt?umaczenia podstawowych rzeczy takich jak r??nica mi?dzy typami zmiennych(lokalne, globalne). Pope?nianie podstawowych b??d?w przez samego ucz?cego co skutkuje tym, ?e sam potencjalny ucze? b?dzie te b??dy pope?nia? w przysz?o?ci. Brak dociekania ?r?d?a problemu, po prostu sobie odpuszczasz i przechodzisz dalej. No i mo?na wymieni? jeszcze kilkana?cie innych gaf.

Troch? to smutne, ?e taka osoba z takim do?wiadczeniem(?wiadczy o tym Lua Maniak na forum) pope?nia takie podstawowe b??dy. Nie jest to hejt i pr?ba obrazy Twojej osoby, no ale jak chcesz tworzy? poradniki, kt?re rzeczywi?cie pomog? w nauce, to si? bardziej przy??? i zwracaj uwag? na te rzeczy, kt?re opisa?em u g?ry.

By?o t?umaczone jaka jest mi?dzy nimi r??nica. Ty my?lisz ze kto? podstawowy zrozumie co ja m?wi? je?li powiem mu np s?owo interpolacja? Odpowiedz brzmi NIE. Nie bede tlumaczyl jakich? regu?ek czym si? to r??ni albo co jest lepsze, pokazuje ka?dy mo?liwy spos?b je?li jest ich wiele w danym momencie i potencjalny u?ytkownik lub pocz?tkuj?cy zaczyna sobie ten kt?ry wydaje mu si? ?atwiejszy. Ja sam gdy zaczyna?em maj?c g?upie 12 lat ogl?daj?c poradnik pewien kt?ry pamietam do dzi? nie zrozumia?em ani jednego s?owa co do mnie m?wi?. Poradnik ma by? jasny do zrozumienia a nie stworzony porz?dnie bo mam du?y zas?b wiedzy wi?c bede sie poslugiwal trudnymi s?owami - nie. Sa na kanale dopiero 4 poradniki, od takich rzeczy jak r??nice mi?dzy chocia?by ipairs a pairs zaczn? w xdzi?si?tym poradniku gdy widz b?dzie umia? stworzy? samodzielnie skrypt np na gui i oskryptowa? je.

Podpis

Wysłany: 2020-07-17, 15:45

boszboszek

HEY

Cytat:

By?o t?umaczone jaka jest mi?dzy nimi r??nica. Ty my?lisz ze kto? podstawowy zrozumie co ja m?wi? je?li powiem mu np s?owo interpolacja? Odpowiedz brzmi NIE. Nie bede tlumaczyl jakich? regu?ek czym si? to r??ni albo co jest lepsze, pokazuje ka?dy mo?liwy spos?b je?li jest ich wiele w danym momencie i potencjalny u?ytkownik lub pocz?tkuj?cy zaczyna sobie ten kt?ry wydaje mu si? ?atwiejszy. Ja sam gdy zaczyna?em maj?c g?upie 12 lat ogl?daj?c poradnik pewien kt?ry pamietam do dzi? nie zrozumia?em ani jednego s?owa co do mnie m?wi?. Poradnik ma by? jasny do zrozumienia a nie stworzony porz?dnie bo mam du?y zas?b wiedzy wi?c bede sie poslugiwal trudnymi s?owami - nie. Sa na kanale dopiero 4 poradniki, od takich rzeczy jak r??nice mi?dzy chocia?by ipairs a pairs zaczn? w xdzi?si?tym poradniku gdy widz b?dzie umia? stworzy? samodzielnie skrypt np na gui i oskryptowa? je.

Po to jest nauczyciel, aby te trudne poj?cia wyt?umaczy?. Je?eli nie umiesz tego wyt?umaczy? lub by? mo?e sam tych poj?? nie rozumiesz, to po prostu nie r?b tych poradnik?w. Jak chcesz kogo? nauczy? programowania nie t?umacz?c czym jest zmienna, p?tla, tablica itd? Piszesz kod i przynajmniej w teorii pr?bujesz go wyt?umaczy?, jest to jaki? spos?b na nauk?, ale w Twoim przypadku nie t?umaczysz nic. Co gorsza przy pierwszym lepszym napotkanym problemie, po prostu przechodzisz dalej i zostawiasz ogl?daj?cego z pust? wiedz?. Jaki ma by? z Ciebie autorytet dla osoby, kt?ra si? uczy z Twoich poradnik?w je?eli bez kompletnego przygotowania uczysz programowa?. Da si? do tematu podej?? merytorycznie obchodz?c "trudne s?owa". Je?eli my?lisz, ?e ta nauka rzeczywi?cie kogo? nauczy programowa?, no to jeste? w b??dzie. Ta metoda nauczy przerabia? skrypty, nie pisa?.

Wysłany: 2020-07-17, 16:11

MeeShuffle

Programista/Grafik

"boszboszek" napisał/a:

Cytat:

Po to jest nauczyciel, aby te trudne poj?cia wyt?umaczy?. Je?eli nie umiesz tego wyt?umaczy? lub by? mo?e sam tych poj?? nie rozumiesz, to po prostu nie r?b tych poradnik?w. Jak chcesz kogo? nauczy? programowania nie t?umacz?c czym jest zmienna, p?tla, tablica itd? Piszesz kod i przynajmniej w teorii pr?bujesz go wyt?umaczy?, jest to jaki? spos?b na nauk?, ale w Twoim przypadku nie t?umaczysz nic. Co gorsza przy pierwszym lepszym napotkanym problemie, po prostu przechodzisz dalej i zostawiasz ogl?daj?cego z pust? wiedz?. Jaki ma by? z Ciebie autorytet dla osoby, kt?ra si? uczy z Twoich poradnik?w je?eli bez kompletnego przygotowania uczysz programowa?. Da si? do tematu podej?? merytorycznie obchodz?c "trudne s?owa". Je?eli my?lisz, ?e ta nauka rzeczywi?cie kogo? nauczy programowa?, no to jeste? w b??dzie. Ta metoda nauczy przerabia? skrypty, nie pisa?.

?yjesz starymi czasami kolego. Bo w por?wnianiu do ciebie pr?buj? co? robi? :) A osoby takie jak Ty zazwyczaj si?dz? w internecie i hejtuj? tych co dopiero zaczynaj? zamiast spr?bowa? samemu. Ja wiem, ?e ka?dy jest m?dry pisz?c co? samemu, a teraz daje ci zadanie - nagraj filmik t?umacz?c co? ZGODNIE Z REGU?KAMI, w tym czasie musisz my?le? co powiedzie? zaraz, ?eby nie robi? ciszy na filmie, pilnowa? otoczenia ?eby audio by?o w porz?dku. A je?li twierdzisz, ?e b??dy pomijam to polecam za?o?y? okulary - bo ja robi? pausy aby nie robi? pustych minut, podczas pauzy szukam tego b??du, a wznawiaj?c poprawiam go - polecam si? przyjrze?. Jestem po studiach programistycznych wi?c z ca?ym szacunkiem, ale osoba co dopiero sko?czy?a szko?? nie mo?e poucza? by?ego programisty zawodowego. Gdy ty gryz?e? jeszcze sutki mamy, ja ju? ?l?cza?em nad kodem by czego? si? nauczy?. Dotar?em do wyniku programisty mi?dzynarodowego w?a?nie takim sposobem jakim pokazuje na filmach - nie wiedz? ksi??kow?. Ostatnia rzecz jak? chcia?bym ci przekaza? jest to, ?e najpierw sp?jrz na tytu? odcinka a potem go ogl?daj - skoro jest, ?e piszemy co? wsp?lnie, to piszemy a nie obja?niamy. Ty powa?nie my?lisz, ?e w czasach pseudoli kto? wyci?gnie wnioski z filmiku? 3/4 os?b przepisze ten kod i wstawi na serwer.

Podpis

Wysłany: 2020-07-17, 17:17

boszboszek

HEY

Jestem zadziwiony tym, ?e musz? marnowa? sw?j cenny czas, aby wyt?umaczy? cz?owiekowi pope?nione b??dy, bo boi si? podwa?ania swojego autorytetu.

Cytat:

?yjesz starymi czasami kolego. Bo w por?wnianiu do ciebie pr?buj? co? robi? :) A osoby takie jak Ty zazwyczaj si?dz? w internecie i hejtuj? tych co dopiero zaczynaj? zamiast spr?bowa? samemu. Ja wiem, ?e ka?dy jest m?dry pisz?c co? samemu, a teraz daje ci zadanie - nagraj filmik t?umacz?c co? ZGODNIE Z REGU?KAMI, w tym czasie musisz my?le? co powiedzie? zaraz, ?eby nie robi? ciszy na filmie, pilnowa? otoczenia ?eby audio by?o w porz?dku.

Odr??nij hejt od konstruktywnej krytyki opartej o sensowne argumenty. Nie pi?tnuje Ci? za Twoje b??dy, tylko pokazuje to co m?g?by? zrobi? lepiej, aby Twoje poradniki by?y jak najbardziej warto?ciowe. No i super, ?e masz ch?ci, no ale same ch?ci nie wystarcz? do nauczania - musisz podej?? do tematu przygotowany.

Cytat:

A je?li twierdzisz, ?e b??dy pomijam to polecam za?o?y? okulary - bo ja robi? pausy aby nie robi? pustych minut, podczas pauzy szukam tego b??du, a wznawiaj?c poprawiam go - polecam si? przyjrze?.

No to si? przyjrza?em no i poka?e Ci kilka Twoich b??d?w.

- U?ywanie nawias?w tam gdzie nie s? kompletnie potrzebne. Matematyka w najprostszej postaci, zwyk?a kolejno?? dzia?a?.

- Z?e pozycjonowanie element?w. Na innych rozdzia?kach elementy b?d? inaczej rozmieszczone. Widz? to ju? z poziomu kodu, a je?eli jest inaczej to mea culpa.

- Deklarowanie zmiennych globalnych tam gdzie nie s? one kompletnie potrzebne.

- No i minuta 28:20 m?wi sama za siebie, ucieczka od problemu zamiast jego rozwi?zanie.

O b??dach mo?na rozprawk? napisa?, bo jest ich znacznie wi?cej ogl?daj?c ca?? serie.

Cytat:

Jestem po studiach programistycznych wi?c z ca?ym szacunkiem, ale osoba co dopiero sko?czy?a szko?? nie mo?e poucza? by?ego programisty zawodowego. Gdy ty gryz?e? jeszcze sutki mamy, ja ju? ?l?cza?em nad kodem by czego? si? nauczy?. Dotar?em do wyniku programisty mi?dzynarodowego w?a?nie takim sposobem jakim pokazuje na filmach - nie wiedz? ksi??kow?.

Z ca?ym szacunkiem u?wiadamiam Ci?, ?e ?adna szko?a nie uczyni z Ciebie programisty. I ?mi? w?tpi? o Twojej przesz?o?ci zawodowej jako programista mi?dzynarodowy gdy?: nad trywialn? rzecz? rozkminiasz d?u?szy czas, przy pierwszym lepszym problemie unikasz go. Czy na prawd? osoba z takim do?wiadczeniem pope?nia b??dy przeci?tnego programisty :eye: ?

Cytat:

Ostatnia rzecz jak? chcia?bym ci przekaza? jest to, ?e najpierw sp?jrz na tytu? odcinka a potem go ogl?daj - skoro jest, ?e piszemy co? wsp?lnie, to piszemy a nie obja?niamy. Ty powa?nie my?lisz, ?e w czasach pseudoli kto? wyci?gnie wnioski z filmiku? 3/4 os?b przepisze ten kod i wstawi na serwer.

A no spojrza?em i jest w nim napisane "tutorial", wi?c jest to poradnik, a w poradniku generalnie t?umaczy si? to co robi. No i b?d?c ju? przy tych b??dach, to w samym tytule te? si? taki znajdzie - "Programowanie LUA".

Pozdrawiam :eye:

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Vruzzi, ctsplY
Wysłany: 2020-07-17, 18:31

MeeShuffle

Programista/Grafik

Cytat:

- Z?e pozycjonowanie element?w. Na innych rozdzia?kach elementy b?d? inaczej rozmieszczone. Widz? to ju? z poziomu kodu, a je?eli jest inaczej to mea culpa.

No to genialny z ciebie programista skoro widzisz wszystko z poziomu kodu, a tak si? sk?ada, ?e system jest sprawdzony.

Cytat:

- Deklarowanie zmiennych globalnych tam gdzie nie s? one kompletnie potrzebne.

Nie robi? kodu pod optymalno?? jak staram si? powtarza? to jak mantre w ka?dym odcinku, tylko pod przejrzysto?? w najprostszej wersji. U?ywa?em zmiennych lokalnych wi?c teraz u?ywam zmiennych globalnych, ?eby wprowadzi? widza w te dwie wersje, ?e istniej?.

Cytat:

Z ca?ym szacunkiem u?wiadamiam Ci?, ?e ?adna szko?a nie uczyni z Ciebie programisty. I ?mi? w?tpi? o Twojej przesz?o?ci zawodowej jako programista mi?dzynarodowy gdy?: nad trywialn? rzecz? rozkminiasz d?u?szy czas, przy pierwszym lepszym problemie unikasz go. Czy na prawd? osoba z takim do?wiadczeniem pope?nia b??dy przeci?tnego programisty :eye: ?

Poinformuj?, ?e jestem osob? kt?ra si? j?ka, zacinaj?? si? na odcinku nie rozmy?lam tylko staram si? chwil? przemilcze? ?eby si? nie zaj?kna?, do czego dochodzi lekki stres przy nagrywaniu i? jest to moj dopiero 4 film, wi?c je?li powiem cos zle caly film musze nagrywac od nowa. Przysz?o?ci nie musz? mie? bo ju? j? mam, dorabiam do?? sporo jako programista w r??nych j?zykach i miedzynarodowym jestem od dobrych 5 lat :)

Cytat:

A no spojrza?em i jest w nim napisane "tutorial", wi?c jest to poradnik, a w poradniku generalnie t?umaczy si? to co robi. No i b?d?c ju? przy tych b??dach, to w samym tytule te? si? taki znajdzie - "Programowanie LUA".

Dalsz? cz??? tytu?u ju? nie ?aska przeczyta?, ?e jest to wsp?lne pisanie, jakbym mia? opisa? KA?DY element w kazdym filmiku, nie mia?oby to sensu z racji ?e filmik trwa?by po 2 godziny.

Podpis

Wysłany: 2020-07-18, 10:11

NegativE*

Naczelny AFKER

Na forum: 2974 dni
Nick w MP: NegativE*

Piwa: 8

Respekt: 60

Ciekawy film, fajnie i jasno wyt?umaczone. Oczekuj? na nast?pne wydania :)

Wysłany: 2020-07-18, 11:12

E60

Na forum: 2452 dni
Nick w MP: Bolek

Piwa: 10

Respekt: 60

Killer4321PL, Kolejny film ju? jest, Shuffle jeszcze nie stworzy? tematu znim.

Wysłany: 2020-07-20, 18:13

borsuk

Na forum: 3547 dni

Piwa: 15622

Respekt: 412
Respekt: 412

Ostrzeżeń: 80%
"boszboszek" napisał/a:

- No i minuta 28:20 m?wi sama za siebie, ucieczka od problemu zamiast jego rozwi?zanie.

Z tego co widze to kod na 28:20 by? dobry a na wiki pewnie jest cos spierdzielone

Wysłany: 2020-07-21, 01:03

krixpl

Na forum: 2957 dni
Nick w MP: Krix

Piwa: 656

Respekt: 36,3

Jak dla mnie dobry poradnik.Piwko leci.

Tagi: video :: poradnik
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA » Poradniki do LUA Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi