Witam serdecznie. Jak zrobi? tak jakby wysoko?? markera. A chodzi mi dok?adnie o to, ?e mam marker na drugim pi?trze w budynku (marker ten otwiera pewne gui). I problem tkwi w tym, ?e jak kto? na pierwszym pi?trze przejdzie przez miejsce gdzie wy?ej jest marker gui mu si? w??czy, tak samo jak kto? przeleci nad tym. Jak zrobi?, ?eby marker dzia?a? tylko i wy??cznie w tym jedynym miejscu?
Ten problem wyst?puje tylko(chyba) z markerami stworzonymi po stronie klienta.
Przynajmniej u mnie ten problem nie wyst?puje, a markery mam w?a?nie stworzone po stronie serwera.
Shuffle, poda? dobre rozwi?zanie.
Kod musi by? wpi?ty do eventu onMarkerHit/onClientMarkerHit. Podane przez KukiX zmienne - marker, gracz - to w tym evencie kolejno source i hitElement (pierwszy argument funkcji).
function markerWysokosc ()
local x,y,z = getElementPosition(marker)
local px,py,pz = getElementPosition(gracz)
if math.abs(pz-z)>6 then return end
end
addEventHandler("onClientMarkerHit", marker, markerWysokosc)
function markerWysokosc (hitPlayer,matchingDimension)
local x,y,z = getElementPosition(marker) -- pobiera pozycj? markera pod zmienna marker(mo?na zamiast zmiennej da? source bo w przypadku eventu onClientMarkerHit source = marker w kt?ry wszed? gracz).
local px,py,pz = getElementPosition(hitPlayer) -- pobiera pozycje gracza(hitPlayer) kt?ry wszed? w marker.
end
KukiX, zrobi?em tak jak kaza?e? I nic, nadal dzia?a tak samo, bez zmian.
function markerWysokosc (hitPlayer,matchingDimension)
local x,y,z = getElementPosition(marker)
local px,py,pz = getElementPosition(hitPlayer)
end