Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2016-08-05, 02:28

dober

Na forum: 4829 dni

Respekt: 50

Dzie? dobry,
jestem w trakcie tworzenia serwera do MTA San Andreas gdzie dane graczy b?d? zapisywane w MySQL, ale nie mam kompletnie do?wiadczenia z tym systemem i mam pewne pytanie.

W tabeli po?wi?conej kontom na moim serwerze b?dzie oko?o 300 kolumn - m.in nick gracza, has?o, typ konta, frakcja, organizacja, praca, posiadane przedmioty, achievementy, pozycja itp.
Przy logowaniu skrypt wyszukuje rekord w tabeli w ten spos?b:
Kod:

SELECT * FROM konta WHERE nick="Jan_Kowalski"

i taki rekord jest (musi by?) tylko jeden.

Tutaj pojawia si? moje pytanie - jak? moc musi mie? m?j serwer MySQL aby bez problemu wyszukiwa? po jednym rekordzie w tabeli w kt?rej jest ich 100 tys.? No i dojdzie do tego kolejne ~5 tabel po?wi?conych pojazdom, organizacjom, frakcjom i pewnie co? jeszcze - za???my 10 tys. wpis?w ka?da. Wystarczy?by VPS z 2gb RAM? Zale?y mi na wykonywaniu zapytania w mniej ni? 0.05 sekundy. A mo?e do takiej ilo?ci potrzeba ju? pot??nej maszyny?

Pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2016-08-05, 11:04

luki123luki123

Place Game

Na forum: 5275 dni
Nick w MP: LuKiO

Piwa: 6101

Respekt: 611
Respekt: 611Respekt: 611

dober, co do optymizacji to mo?esz wybiera? wybrane kolumny a nie wszystkie.
a dok?adnie to tak mo?esz to zrobic:
"SELECT `ID`, `Nazwa`, `Frakcja` FROM `tabela` WHERE = ?"

A co do serwera to wystarczy ci normalny serwer na np. serverproject.pl

Polecam ten poradnik o MySQL.
https://www.youtube.com/watch?v=99JAI24Zd24

Wysłany: 2016-08-05, 12:17

dober

Na forum: 4829 dni

Respekt: 50

"luki123luki123" napisał/a:

dober, co do optymizacji to mo?esz wybiera? wybrane kolumny a nie wszystkie.
a dok?adnie to tak mo?esz to zrobic:
"SELECT `ID`, `Nazwa`, `Frakcja` FROM `tabela` WHERE = ?"

Polecam ten poradnik o MySQL.

Dzi?kuje za pomoc, ale przy logowaniu gracza akurat potrzebuje rekordu z wszystkimi kolumnami bo przenosze je do element daty rzecz jasna i boje si? tego, ?e mo?e to trwa? za d?ugo. Powiedz mi tylko czy moje obawy s? uzasadnione, zak?adaj?c ?e b?d? mia? 100 tys rekord?w. Poradnik na pewno obejrze :)

Wysłany: 2016-08-05, 13:40

luki123luki123

Place Game

dober, nie jestem jakim? tam znawc? MySQL ale wed?ug mnie i tego co wiem, bazy MySQL s? bardzo szybki. Je?eli nie b?dziesz obci??a? niepotrzebnie MySQL to nie powin??e? mie? problemu ?adnego. Na tym poradniku m?wi? czas zapytania ile trwa.

Wysłany: 2016-08-29, 09:13

ToFFiK12

U-RP S-RP

Na forum: 5589 dni
Nick w MP: Nevis

Piwa: 115

Respekt: 28,5

"dober" napisał/a:

Dzie? dobry,
jestem w trakcie tworzenia serwera do MTA San Andreas gdzie dane graczy b?d? zapisywane w MySQL, ale nie mam kompletnie do?wiadczenia z tym systemem i mam pewne pytanie.

W tabeli po?wi?conej kontom na moim serwerze b?dzie oko?o 300 kolumn - m.in nick gracza, has?o, typ konta, frakcja, organizacja, praca, posiadane przedmioty, achievementy, pozycja itp.
Przy logowaniu skrypt wyszukuje rekord w tabeli w ten spos?b:
Kod:

SELECT * FROM konta WHERE nick="Jan_Kowalski"

i taki rekord jest (musi by?) tylko jeden.

Tutaj pojawia si? moje pytanie - jak? moc musi mie? m?j serwer MySQL aby bez problemu wyszukiwa? po jednym rekordzie w tabeli w kt?rej jest ich 100 tys.? No i dojdzie do tego kolejne ~5 tabel po?wi?conych pojazdom, organizacjom, frakcjom i pewnie co? jeszcze - za???my 10 tys. wpis?w ka?da. Wystarczy?by VPS z 2gb RAM? Zale?y mi na wykonywaniu zapytania w mniej ni? 0.05 sekundy. A mo?e do takiej ilo?ci potrzeba ju? pot??nej maszyny?

Pozdrawiam

Nie b?dzie Ci si? 100k os?b logowa? na raz, problemem jest znalezienie tego jednego rekordu w bazie. Potrzebujesz du?o procka/RAM i najlepiej dyski SSD ?eby szybko za?adowa? baz? danych. Powiedzia?bym nawet ?e by? mo?e przyk?adowo co? typu pakiet M/L z https://corevps.pl/main/oferta lub podobne parametry.

Cytat:

Przecie? przy takiej ilo?ci rekord?w "zwyk?y" serwer b?dzie tak muli? ?e zamin si? zaloguj? to wydadz? now? wersj? SAMPa...

Ostatnio zmieniony przez ToFFiK12 2016-08-29, 09:16, w całości zmieniany 1 raz  

Wysłany: 2016-08-29, 21:29

luki123luki123

Place Game

ToFFiK12, chyba si? mylisz. Je?eli skrypt zostanie prawid?owo zostanie napisany ( na serwerze ) to nie b?dzie problemu z Mysql. Jak t?umaczy w videoporadniku Miros?aw Zalent to nie b?dzie z optymizacj?.

Tagi: baza :: mysql :: optymalizacja
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi