Wysłany: 2013-11-04, 21:30
ekicam2
KISS
Nick w MP: ekicam2
Piwa : 11
U?ywamy biblioteki stream wi?c na samym pocz?tku gamemode'a musimy wpisa?, oraz definiujemy zmienn? ammunation zaraz dowiesz si? dlaczego
Pawn #include <stream>
new CpAmm [ MAX_PLAYERS ][ 10 ];
//widzisz tutaj deklaracj? tablicy dwuwymiarowej 2 liczba w tym przypadku 10 jest zale?na od tego ile zamierzasz zrobi? Checkpoint?w b?d?cych sklepem ammunation nast?pnie chcemy zrobi? checkpoint za pomoc? naszej zaimplementowanej biblioteki czyli u?ywamy Pawn CreateDynamicCP ( Float : x , Float : y , Float : z , Float : size , worldid = - 1 , interiorid = - 1 , playerid = - 1 , Float : streamdistance = 100.0 );
PAMI?TAJ ABY NAPISA? TO W PUBLICU OnPlayerConnect inaczej kompilator wyrzuci error
Ale zak?adamy ze w p??niejszym czasie b?dzie nam potrzebny dost?p do tego markera, wi?c musimy go przypisa? do czego?, w tym przypadku naj?atwiej b?dzie zrobi? zmienn? o nazwie "ammunation1" dlatego mamy co? takiego:
Pawn CpAmm [ playerid ][ 0 ] = CreateDynamicCP ( Float : x , Float : y , Float : z , Float : size , worldid = - 1 , interiorid = - 1 , playerid = - 1 , Float : streamdistance = 100.0 );
teraz musimy zareagowa? kiedy kto? wejdzie w marker wi?c piszemy nowego publica kt?ry obs?u?y nas w takim wypadku-
Pawn public OnPlayerEnterDynamicCP ( playerid , checkpointid ){
//TO DO
return 1 ;
}
Teraz mo?emy zareagowa? kiedy kto? wejdzie do naszego markera ale sk?d mamy wiedzie? kt?ry to marker? musimy sprawdzi? za pomoc? if'a. kod kt?ry jest tutaj wklejamy za "//TO DO"
Pawn if( checkpointid == CpAmm [ playerid ][ 0 ]){
//TUTAJ WYWO?UJEMY NASZE GUI
}
jak wywo?a? GUI?
Pawn ShowPlayerDialog ( playerid , 0 , DIALOG_STYLE_LIST , "Ammunation Shop" , "1 bron \n2 bron \n3 bron \n itp." , "Kup" , "Anuluj" );
teraz posklejaj kod i napisz co otrzyma?e?
Wysłany: 2013-11-05, 14:49
bnscs
Piwa : 1
Wiem ?e to mo?e i wydawa? si? ?mieszne lecz tego nie ogarniam czy to wgl. mia?oby tak wygl?da? ?
Kod: #include <a_samp>
#include <streamer>
new CpAmm[MAX_PLAYERS][3];
public OnPlayerConnect(playerid)
CreateDynamicCP(296.9141,-38.5124,1001.5156, Float:size, worldid = -1, interiorid = 1, playerid = -1, Float:streamdistance = 100.0);
CpAmm[playerid][0] = CreateDynamicCP(296.9141,-38.5124,1001.5156, Float:size, worldid = -1, interiorid = 1, playerid = -1, Float:streamdistance = 100.0);
public OnPlayerEnterDynamicCP(playerid, checkpointid){
if(checkpointid == CpAmm[playerid][0]){
ShowPlayerDialog(playerid, 0, DIALOG_STYLE_LIST, "Ammunation Shop", "Deagle \M4 \AK-47 \Shotgun.", "Kup", "Anuluj");
return ;1
}
return ;1
}
No i do ko?ca nie wiem co i jak a dok?adniej :
Kod: Float:size, worldid = -1, interiorid = 1, playerid = -1, Float:streamdistance = 100.0);
Kod: Rozmiar checkpointa ?
Kod: ID danego interioru ?
I czy na pewno ma by? ?
Kod:
Czy tak jak napisa?em w kodzie na pocz?tku .
Jest to dla mnie ci??ka misja lecz mam nadzieje ?e masz jeszcze troch? cierpliwo?ci by jako? mnie pokierowa?
Wysłany: 2013-11-05, 15:49
ekicam2
KISS
Pawn #include <a_samp>
#include <streamer>
new CpAmm [ MAX_PLAYERS ][ 3 ]; //ilo?? checkpoint?w
public OnPlayerConnect ( playerid ) //callback
CpAmm [ playerid ][ 0 ] = CreateDynamicCP ( 296.9141 ,- 38.5124 , 1001.5156 , Float : size , worldid = - 1 , interiorid = 1 , playerid = - 1 , Float : streamdistance = 100.0 ); // robimy tylko jeden checkpoint i przypisujemy go do dwuwymiarowej tablicy
public OnPlayerEnterDynamicCP ( playerid , checkpointid ){ //callback checkpoint?w
if( checkpointid == CpAmm [ playerid ][ 0 ]){
ShowPlayerDialog ( playerid , 0 , DIALOG_STYLE_LIST , "Ammunation Shop" , "Deagle \nM4 \nAK-47 \nShotgun." , "Kup" , "Anuluj" );
return ; 1
}
return ; 1
}
Float- liczba zmienno przecinkowa
Float:size- zmienna z przecinkiem okre?laj?ca wielko?? checkpointu - ja bym u?y? 1.5
interior oznacza interior w kt?rym b?dzie widoczny marker domy?lnie jest na -1 czyli jest widoczny we wszystkich interiorach
Tak, tak dzi?ki za wy?apanie b??du, oczywi?cie ma by? #include <streamer>
Wysłany: 2013-11-05, 15:59
bnscs
Piwa : 1
Poprawi?em jeszcze returny bo by? w nich ma?y b??d tzw. Kod:
Ustawi?em Float:size tak jak proponowa?e? .
Kod: #include <a_samp>
#include <streamer>
new CpAmm[MAX_PLAYERS][3];//ilo?? checkpoint?w
public OnPlayerConnect(playerid)//callback
CpAmm[playerid][0] = CreateDynamicCP(296.9141,-38.5124,1001.5156, Float:1.5 , worldid = -1, interiorid = 1, playerid = -1, Float:streamdistance = 100.0);// robimy tylko jeden checkpoint i przypisujemy go do dwuwymiarowej tablicy
public OnPlayerEnterDynamicCP(playerid, checkpointid){//callback checkpoint?w
if(checkpointid == CpAmm[playerid][0]){
ShowPlayerDialog(playerid, 0, DIALOG_STYLE_LIST, "Ammunation Shop", "Deagle \nM4 \nAK-47 \nShotgun.", "Kup", "Anuluj");
return 1;
}
return 1;
}
Lecz nie za bardzo rozumiem co z tym Kod: worldid = -1, interiorid = 1, playerid = -1, Float:streamdistance = 100.
Lec? pifka
Wysłany: 2013-11-05, 16:21
ekicam2
KISS
worldid- id virtualnego ?wiata w kt?rym b?dzie widoczny marker( w sampie jest do wyboru kilka tysi?cy VW)
ineriorid- id interioru w kt?rym b?dzie widoczny checkpoint
playerid- dla kogo b?dzie widoczny marker
streamdistance- odleg?o?? na kt?r? marker b?dzie wida?- ja mam co? z serwerem na widnowsa nie tka i mi tego nei interpretuje wi?c nie podpowiem jak to ustawi?
Pawn
new CpAmm [ 3 ];
CMD : amm ( playerid , params []){
SetPlayerInterior ( playerid , 1 );
SetPlayerPos ( playerid , 286.148986 ,- 40.644397 , 1001.515625 );
SendClientMessage ( playerid , 0xFFFFF , "Zosta?e? przeteleportowany do ammunation, ?yczymy mi?ego dnia." );
return 1 ;
}
CpAmm [ 0 ] = CreateDynamicCP ( 295.7926 ,- 38.5145 , 1001.5156 );
public OnPlayerEnterDynamicCP ( playerid , checkpointid ){
if( checkpointid <= CpAmm [ sizeof ( CP [])]){
ShowPlayerDialog ( playerid , 0 , DIALOG_STYLE_LIST , "Ammunation Shop" , "Deagle \nM4 \nAK-47 \nShotgun." , "Kup" , "Anuluj" );
return 1 ;
}
Tagi: bank :: amp :: ammunition
Anonymous
Na forum: 245 dni
Anonymous Koniecznie zajrzyj na: