widze ?e pojawia si? du?o pyta? wi?c zamieszcze je tutaj
FAQ, czyli Frequently Asked Questions - Najcz??ciej Zadawane Pytania
? Czy wasz serwis daje mo?liwo?? sta?ego ip przez modem, neostrad? i je?eli tak, to czy w ka?dej chwili b?d? m?g? z tego zrezygnowa?, przywracaj?c zmienne ip ?
To nie zupe?nie tak - adres IP jest zale?ny od Twojego dostawcy (w tym przypadku TPSA), to on ustala czy IP jest stale czy zmienne, kiedy i jak si? zmienia. Natomiast korzystaj?c z serwisu No-IP masz mo?liwo?? przypisania sobie do jakiej? nazwy w domenie no-ip.pl np "mojastronka.no-ip.pl" tego adresu IP kt?ry aktualnie jest przypisany do Twojego komputera, a odpalony program bedzie pilnowa?, ?eby tej nazwie odpowiada? zawsze aktualny adres IP.
Czy serwis No-IP jest darmowy ?
Jak najbardziej tak
Pod jakie systemy dost?pny jest klient ?
W tej chwili pod Windows,Linuxa i FreeBSD, a gdy b?dzie wi?ksze zainteresowanie uzytkownik?w innych system?w, to nie wykluczone ?e r?wnie? do nich zostan? napisane programy.
? Jakie nazwy mog? sobie wybra? ?
Dowolne, kt?re nie s? zaj?te przez innego u?ytkownika. Zastrzegamy sobie mo?liwo?? usuni?cia wpis?w wulgarnych lub obra?liwych.
? Je?eli mam IP lokalne wewn?trz mojej sieci, a nie prawdziwy adres ip, to czy No-IP mi si? przyda?
Tak, o ile masz mo?liwo?? przekierowania jakiego? portu na ruterze do kt?rego jeste? pod??czony.
? Czy m?j adres IP jest lokalny ?
Pule adres?w lokalnych (prywatnych) to zakresy: 10.x.x.x 192.168.x.x 172.16.x.x
taka adresacja napewno nie jest widoczna ze ?wiata.
? Na jakim porcie pracuje klient no-ip? Co musz? odblokowa? na swojej zaporze?
Klient No-IP do komunikacji z serwerem wykorzystuje port 7777 protoko?u UDP.
? Gdy loguj? si? na stronie do panelu dostaj? "b??d logowania", co robi? ?le?
Do poprawnego zalogowania wymagane jest w??czenie w przegl?darce "cookies".
Konto musi zosta? r?wnie? aktywowane, poprzez wej?cie na link otrzymany w li?cie.
? Jak pr?dko wysy?any jest list z linkiem aktywacyjnym? Kiedy mo?na u?ywa? konta po raz pierwszy?
List z linkiem wysy?any jest natychmiast, czasem dochodzi z op?znieniem wynikaj?cym np. z ustawie? ochrony antyspamowej na Twoim serwerze.
Konto zostaje aktywowane odrazu po wej?ciu na link.
? W jaki spos?b moge przekierowa? port na moim ruterze? Jaki numer portu ma us?uga XYZ ? Jak to przekierowa? ?
Niestety nie jestem w stanie pomoc na ka?dy taki problem.
By? mo?e znajdziesz potrzebne informacje jak przekierowa? port na Twoim ruterze na stronie portforward.com
Tu znajdziesz numery port?w popularnych program?w i gier: www.practicallynetworked.com ,
a tu wszystkie numery port?w przypisane przez organizacje standaryzuj?c?: www.iana.org