Witam. Mam do was drodzy u?ykownicy spraw?. Za???my, ?e mam napisanego GameModa i chce do niego doda? system priv car. Tutaj mam takie pytanie. To dodaje si? do mapy (oboj?tnie gdzie) czy w jaki? folderach? M?wi?c o tym pytaniu nas?wa si? nast?pne. Gdy napisa?bym GM'a i chcia? za?o?y? serwer to po ustaleniu z hostingiem itd to u nich w panelu dodajemy aktualizacje tak? Czy u nas na komputerze s? jakie? foldery typu filescripts (czy jako? tak)? Jeszcze jedno pytanie do?? proste, na kt?re nie znam odpowiedzi. Czy przy pisaniu GM'a wystarczy sam Notepad++ czy jest jaki? program? Bo cz?sto w poradnikach widze zdanie: Otwieramy pawno, a nie wiem o co chodzi.
Sillence, bombus1212, dzi?ki. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy licznik (paliwa, pr?dko?ci, przebiegu) da si? zrobi? w inny spos?b czy tylko w TextDrawach? Za pomoc.
Oczywi?cie ?e mo?na zrobi? inaczej ni? w textdrawie ale czy jest sens? Za???my ?e zrobisz licznik w GUI . Kierowca ?eby sprawdzi? pr?dko?? musia?by wpisywa? komend? i zamyka? GUI. Mo?esz te? zrobi? w SendClientMessage ale to nie ma najmniejszego sensu.
Nie w GUI bym nie chcia? bo to bez sensu. Chodzi mi o to czy jest iny spos?b, aby zrobi? licznik w inny spos?b ni? tylko przez TextDrawy (Aby by? na ekranie).
A przy pisaniu mapy dosy? cz?sto widuj? pocz?tek taki: Dajemy to w GameModeInit. Chodzi mi o to czy t? funkcj? GameModeInit mo?emy u?ywa? kilkarazy nawet kilkaset razy, czy mo?e tylko raz i pod GameModeInit ca?y czas?
Przyk?ad:
GameModeInit
-------------------} itd
Czy
GameModeInit
-------------
GameModeInit itd.
A i bym zapomnia?. Gdybym chcia? zrobi? w pojazdach system spalania paliwa, czyli za???my, ?e w tirze mie?ci si? 120 litr?w to jak to zrobi?, aby w TextDrawach po za???my 1 minucie spada? 1 litr paliwa? Tylko te?, aby mo?na by?o to zatankowa? na stacji.
Oczywi?cie za pomoc piwko. Sorka, ?e odbiegam od tematu, ale nie ma sensu nowego zak?ada?.
Widz?, ?e jeste? ca?kowicie zielony, a porywasz si? z motyk? na s?o?ce...
Pobierz jaki? gotowy skrypt np. na wy?wietlanie prostego textdrawu lub na te paliwo (jaki? mega prosty) i zobacz kod, a nast?pnie go przeanalizuj i przemy?l co do czego s?u?y.
Potem zobacz trudniejsze i tak jaki? czas... potem b?dziesz ju? wiedzia? co do czego s?u?y i jak si? czego u?ywa...
No chyba, ?e tak si? nie potrafisz uczy? tylko wolisz teori? to polecam poczyta? poradniki typu "jak zacz??"
Haribo jako? tak jak kto? mi wyt?umaczy np ten skrypt to po?niej w gotowym mi si? jest o wiele ?atwiej po?apa? co do czago s?u?y. Ale dzi?ki wielkie za pomoc bombus1212 oraz Haribo_.
Dzi?ki za pomoc. Jak co? nie b?de wiedzia? to b?de tu pisa?. Dlatego prosze nie zamyka? tematu.