O, czy m?g?by? wyja?ni? czym r??ni si? p?tla Loop od For, kt?ra jest lepsza? Tego w?a?nie nie czaje w PAWN. Wiem kiedy je stosowa? ale nie wiem czy jedna jest w czym? lepsza od drugiej.
To znaczy, on ma tak?:
Czyli pobiera z definicji MAX_PLAYERS sloty, je?eli jej nie masz - automatycznie ustawia 500 slot?w. P?tla Loop tutaj to nic innego jak for(new i, g = GetMaxPlayers(); i < g; i++) - zreszt? nawet masz tam w definicji, to jest tylko skr?t - ?eby nie pisa? tej d?u?szej linijki.
Loop w tym wypadku za? pobiera sloty serwera, czyli masz 20 slot?w to b?dzie 20, a nie 500.
P?tli u?ywa si? po to by co? powt?rzy? wi?cej ni? raz.
Bez wpisywania tego wielokrotnie.
If u?ywamy po to aby dok?adnie okre?li? co ma si? wydarzy? w zale?no?ci od zmiennej. Na switch mo?emy dzia?ac ale tylko i wy??cznie na podstawie warto?ci jednej zmiennej. U?ywaj?c switch jeste?my du?o bardziej ograniczeni lecz u?ycie jej w niekt?rych przypadkach jest bardziej korzystniejsze i bardziej optymalne.
while nie u?ywam wi?c nie wiem raczej zbytnio si? nie r??ni od innych p?tli ale mog? si? myli?.
//
Widzia?em co wys?a?e?.
To co napisa?em.
Dlatego mo?na u?y? p?tli.Zamiast wpisywa? x razy
"if(IsPlayerConnected(0)) SendClientMessage(0, -1, "Cze!");
if(IsPlayerConnected(1)) SendClientMessage(1, -1, "Cze!");
itd..
"
[ Dodano: 2015-02-13, 11:16 ]
a jak ju? chcemy by? konkretni, ostatnio w moje r?ce wpad? pewien kod z javy, jaki? idiota nie u?ywa? prawie w og?le p?tli - mowa tu o prywatnym serwerze, kod na sam atak stwora zajmowa? 100 tysi?cy linijek, a zamiast p?tli by?a ca?a lista if?w; o dziwo serwer trzyma? si? dobrze a procesor prawie sta? nie tkni?ty