Witajcie.
Oto poradnik, kt?ry ma na celu pomoc. Wam u?ytkownikom przy jak?e trapi?cym i uci??liwym problemie jakim jest wysoki ping na serwerach.
Wiadomo im mniejszy, tym mniej lag?w i p?ynniejsza, przyjemniejsza gra.
Ping - jest to szybko?? z jaka wysy?ane dane wracaj? do Twojego komputera
Podawana jest w Milisekundach (ms). Dobry ping do efektywnego grania powienien by? rz?du 0-100. Im wy?szy ping tym Twoje ruchy b?d? odreagowywane z wi?kszym op??nieniem.
Na wst?pie chc? powiedzie?, i? niski ping=szybkie ??cze internetowe, mocny sprz?towo komputer.
U u?ytkownika maj?cego szybki internet, s?aby komputer mog? wyst?pi? tzw. lagi graficzne. Jedyn? rad? jest na to zmniejszenie wymaga? graficznych (detale, rozdzielczo?? itp.)
Porady przed rozpocz?ciem gry:
1. Przeprowad? defragmentacj? HDD. Dysk dzia?a szybciej - gra dzia?a szybciej.
2. Przeskanuj rejestr systemu w celu usuni?cia b??d?w, kt?re maj? du?y wp?yw na szybko?? dzia?ania komputera i internetu. Do tego celu mo?esz u?y? np. RegDoctora.
3. Przeskanuj HDD programem antywirusowym w celu usuni?cia wszelkich robak?w, trojan?w i innych ''?mieci'' spowalniaj?cych nasze ??cze internetowe.
4. Przeskanuj system programami typu Ad-Aware b?d? Spy Bot Serach, pozb?dziesz si? dzi?ki temu ''syfu'' spowalniaj?cego Twoje ??cze.
5. Wyl?cz wszystkie zb?dne programy obci??aj?ce nasze ??cze internetowe (komunikatory, wymiana p2p itp.). Nigdy nie ?ci?gaj nic podczas gry.
6. System Windows rezerwuje dla siebie (aktualizacje) 20% naszego ??cza internetowego. Wy??czy? t? opcj? mo?na za pomoc? programu eXPerience 2.0, b?d? wy??czaj?c aktualizacje automatyczne i zapor? systemu. Aby tego dokona? wejd? w narz?dzie konfiguracji systemu zak?adka us?ugi.
Je?li powy?sze rady nie przynosz? skutku skorzystaj z poni?szych:
1. Format HDD. Nic nie przyspiesza systemu tak jak fomat dysku twardego i ponowne zainstalowanie systemu. Dzi?ki temu pozb?dziemy si? wszystkich zb?dnych plik?w i wpis?w obci??aj?cych nasz system.
2. Zainstaluj program cFosSpeed, ktory ma na celu optymalizacj? i usprawnienie naszego ??cza internetowego, a co za tym idzie zmniejszenie pingu. Program zaopatrzony jest w opcj? faworazacji pingu. Program ten jednak nic nie pomo?e u?ytkownikom LANu itp., przeznaczony jest raczej dla modem?w.
3. Ostatni? rad? jest zmiana adres?w DNS jednak jest to gratka dla bardziej zaawansowanych u?ytkownik?w komputer?w i w ten temat nie b?d? wnika?. Mam nadzieje i? pomo?e wam to w dalszych rozgrywkach sieciowych pami?tajcie ,?e poradnik jest przystosowany do wszystkich gier "online".
Albo je?eli masz wolnego neta , tnie ci si? gra, i szlag Ci? trafia na dodatek kto? pisze ?e lagujesz , a mimo wszystko pisze ?e masz odpowiedni, ping, ale tak naprawd? masz za s?abego kompa i zaczynasz lagowa? skinem ...
Wi?c pr?dko?? kompa ma du?e znaczenie w Grze multiplayerowej
Tak?e ??cze, kt?re jest najwa?niejsze , bo od niego zale?y czy i jak szybko b?dzie si? tobie wczytywa? istniej?ce otoczenie, b?d? dodane np. w formie skryptu
Podam przyk?ad, ja nie mam zbyt szybkiego kompa i neta i jak gram na pewnym servie to np. gdy przelatuj? samolotem nad ,,/stunt'' (sk?adaj?cy si? z kilku obiekt?w) czy nad ,,lotniskiem-lv'' (dodane 2 wie?owce , kt?re lekko przypominaj? ,,WTC'' , ale nie dok?adnie) to mi si? tamte obiekty d?ugo pobieraj? i wczytuj? i nieraz si? zdarzy?o ?e przywali?em w nie xD
To na tyle chocia? wiele by tu mo?na pisa? xD
NaRx i PoZdRo ^^
P.S
dam piwko , chocia? wiem jak si? chroni? przed pingiem , ale wiem ?e niekt?rzy nie wiedz? i to jest forma pomocy innym , wi?c i nagroda si? nale?y tej osobie
ej a czy to by mi pomog?o jak mam iplusa internet bezprzewodowy i mam ping od 219 do 1000 lub wi?cej i ca?y czas skacze po prostu mam niestabilne ?ze co?
Quwer, Je?li my?lisz ?e to pomo?e to si? mylisz. I? Pingu nieda si? zmniejszy?. Jedynie pozostaje zwi?kszenie pr?dko?ci. Mo?e i tak ale Gdy Masz Dobry Procesor itd i te? masz Lagi to pozostaje ci tylko zwi?kszenie pr?dko?ci neta. Innej Rady niema. I Nie polecam jakichkolwiek badziewnych program?w!!!
Bartek_12345, ale pomy?l nad jedn? kwesti? i? ??cze internetowe nie jest wykorzystywane przez komputer w 100 %.Dlatego warto u?y? czasami tych twoim zdaniem "badziewnych"program?w aby zwi?kszy? wydajno?? ??cza internetowego..
Dupa, wszystkie opisane przez ciebie metody to optymalizacja systemu. CTRL + alt + delete > zakladka wydajnosc i okienko uzycie procesora. Wystarczy wylaczyc caly zbedny shit i mozna grac. To, ze ktos ma wysoki ping to wina internetu, np. wezmy taka radiowke... Wlaczone programy dzialajace w sieci nie obciazaja komputera, przynajmniej nie tak mocno(ja spokojnie gram z wlaczonym gg i skype'm, a mam neostrade).