Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2024-01-12, 12:04

sabarupl

Na forum: 4825 dni

Piwa: 163

Respekt: 230
Respekt: 230Respekt: 230

Wymodelowałem sobie wnętrze do jednego budynku na wzór małej galerii handlowej. Dodałem żeby w środku grało prawdziwe radio jednak mam problem z ustawienie jednakowej głośności radia. Radio żeby grało w danym miejscu ustawia się współrzędne x,y,z. Gdy postać zbliży się do tych współrzędnych to radio gra najgłośniej. Gdy się oddala od tych współrzędnych to gra coraz ciszej aż w końcu przestaje. I to właśnie nie bardzo pasuje mi do mojej wizji. Chciałem uzyskać efekt, który powoduje że radio w danym pomieszczeniu gra z jednakową głośnością. Czy idzie właśnie taki efekt uzyskać?

Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
borsuk
Wysłany: 2024-01-12, 13:07

VVirmex

Sgrypter luja

Na forum: 3365 dni
Nick w MP: AxyZ

Piwa: 234

Respekt: 110

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
borsuk
Wysłany: 2024-01-12, 14:54

sabarupl

Ale ta funkcja powoduje z jakiej odległości od punktu współrzędnych jest słyszalne radio. Można w tedy ustawić takie radio że nawet z drugiego końca mapy je słyszeć. Chyba że trzeba dodać jakieś kolejne parametry żeby wyrównywać dźwięk.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
borsuk
Wysłany: 2024-01-12, 18:49

VVirmex

Sgrypter luja

Na forum: 3365 dni
Nick w MP: AxyZ

Piwa: 234

"sabarupl" napisał/a:

Ale ta funkcja powoduje z jakiej odległości od punktu współrzędnych jest słyszalne radio. Można w tedy ustawić takie radio że nawet z drugiego końca mapy je słyszeć. Chyba że trzeba dodać jakieś kolejne parametry żeby wyrównywać dźwięk.

To jeszcze jedna opcja, po wejściu do galerii utwórz niewidzialny dowolny obiekt, przylep go do gracza, a dźwięk przylep do obiektu.

Podpis
Kontakt:
Discord: fluffy.rbx
Wiadomość PW Forum [Odpiszę wtedy, kiedy będę mógł]

Support Team: 26.08.2020 do 04.05.2021 [*]

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
borsuk
Wysłany: 2024-01-19, 01:49

JavvaN

Producent pomysłów

Na forum: 1858 dni
Nick w MP: JavvaN

Piwa: 193

Respekt: 50

"VVirmex" napisał/a:

"sabarupl" napisał/a:

To jeszcze jedna opcja, po wejściu do galerii utwórz niewidzialny dowolny obiekt, przylep go do gracza, a dźwięk przylep do obiektu.

A ja bym poleciał po najprostrzej linii oporu, zrobić cuboid, czy coś, a po wejściu w niego playSound i po sprawie.

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
borsuk, Gabryiel
Wysłany: 2024-01-20, 17:25

sabarupl

"JavvaN" napisał/a:

A ja bym poleciał po najprostrzej linii oporu, zrobić cuboid, czy coś, a po wejściu w niego playSound i po sprawie.

Myślałem nad tym i próbowałem to robić ale nie umiem rozpracować jak poprawnie ustawić współrzędne. Z tego co się orientuje to tam nie wystarczy podać tylko pozycji x,y,z ale np. jak dobrze rozumiem to tam z kilku rogów trzeba te współrzędne dodać i to chyba często x,y, a wysokość jest już jakoś inaczej liczona czy coś takiego.

[ Dodano: 2024-01-20, 18:39 ]
Już czaje jak to robić z tymi współrzędnymi. Jest gotowy skrypt nawet na tym forum do tworzenia takich cuboid. Tylko tu jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić żeby nie było widać tego cuboida bo po dodaniu owej funkcji do skrpytu wygląd to tak jak na tym zdjęciu. Po prostu go widać, a chciałabym żeby był niewidzialny.

https://i.imgur.com/gARkVvF.jpeg

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
borsuk
Wysłany: 2024-01-20, 19:42

MlodyRafonix

Na forum: 1899 dni

Piwa: 954

Respekt: 60

/showcol 0

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
borsuk
Wysłany: 2024-01-20, 20:31

sabarupl

No właśnie doszedłem później do tego. Tu chodzi o to że te linie są generowane za pomocą tego skryptu co pobrałem i wystarczy go po prostu wyłączyć. A ta funkcja na generowanie obszaru nie posiada tych zielonych liń i żeby wiedzieć gdzie wjechać czy wejść to trzeba sobie samemu dodać jakiś znaczyć.

[ Dodano: 2024-01-20, 20:32 ]
Temat można zamknąć bo wszystko jest już jasne.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
borsuk
Tagi: jednakowa :: głośność :: prawdziwego :: radia?
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA » Jednakowa głośność prawdziwego radia? Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi