Cze??!
Od 2 dni nie mog? upora? si? z pewnym problemem. Mianowicie - Chc? zrobi? odczytywanie koloru frakcji z pliki (dini_Get) - kt?re zrobi?em w nast?puj?cy spos?b:
Tablica Fraction:
Wszystko niby cacy, tyko Gdy chc? pokaza? GangZone dla graczy w OnPlayerConnect:
To niestety GangZone dalej s? "przezroczyste" i nie maj? koloru.
Tutaj jeszcze tabela GangZone:
Wie kto? jak to zrobi?? Z tego co mi si? wydaje - w GangZoneShowForPlayer kolor nie mo?e by? zmienn? typu string - bo nie odczytuje go wtedy, ale mog? si? myli?.. Za wszelk? pomoc b?d? wdzi?czny!
//Edit
Da si? mo?e zrobi? aby zmienna by?a odczytywana tak jak Zdefiniowany "tekst"? Tak jakbym da? #define COLOR_F1 0xFFFFFF55?
//Edit2
Dodam ?e przy /gzsc normalnie kolor GangZone si? zmienia, jednak tam zdefiniowa?em kolor w komendzie, nie jest odczytywany z zmiennej.
Wczytujesz liczbe(integer), a w ko?cu GangZoneShowForPlayer potrzebuje koloru RGBA. Z tego co pami?tam to te n?dzne dini nie ma funkcji do odczytu i zapisu koloru RGBA lub HEX.
Mo?esz zrobi? sobie w kodzie tablice z kolorami i dana liczba b?dzie indexem tej tablicy.
I np. GangZoneShowForPlayer(playerid, GetPlayerGangZone(playerid), PlayerColors[2]);
PlayerColors[2] zwr?ci kod 0xDC143CFF
PlayerColors[0] zwr?ci kod 0x1874CDFF
Nie jestem pewien czy ten spos?b zadzia?a.
Pami?tam ?e kiedy? by?y jakie? funkcje zmieniaj?ce string na RGBA i odwrotnie jak chcesz zapisywa? kod RGBA do pliku to poszukaj po necie.
Hmm.. Kolor np w pliku 1.txt jest tak zapisany:
fcolor=0x009EEDAA
To jak? Mam go zapisa? przez IntSet i odczyta? przez Int? O.o
[ Dodano: 2017-01-21, 18:46 ]
Wczytujesz liczbe(integer), a w ko?cu GangZoneShowForPlayer potrzebuje koloru RGBA. Z tego co pami?tam to te n?dzne dini nie ma funkcji do odczytu i zapisu koloru RGBA lub HEX.
Mo?esz zrobi? sobie w kodzie tablice z kolorami i dana liczba b?dzie indexem tej tablicy.
I np. GangZoneShowForPlayer(playerid, GetPlayerGangZone(playerid), PlayerColors[2]);
PlayerColors[2] zwr?ci kod 0xDC143CFF
PlayerColors[0] zwr?ci kod 0x1874CDFF
Nie jestem pewien czy ten spos?b zadzia?a.
Pami?tam ?e kiedy? by?y jakie? funkcje zmieniaj?ce string na RGBA i odwrotnie jak chcesz zapisywa? kod RGBA do pliku to poszukaj po necie.
Hmm.. Dzieki wielkie za wypowied?. S?uchaj - a nie wiesz mo?e za pomoc? jakiego include m?g?bym zapisywa? takowe "RGBA"?
Ju? masz go zapisanego w postaci 0xRGBA, tylko pytanie brzmi po co? Tylko problemy sobie robisz. Kolor jest liczb?, kolor bia?y (0xFFFFFFFF) to liczba -1, mo?na go zapisa? w postaci liczby. Kolor jako integer zapisujesz normalnie
dini_IntSet(file, "colour", 0xDC143CFF);
Kolor jako string w postaci RGBA zapisuje si? nieco inaczej