Witam.
Gram w mta ponad rok ale lua zaczalem sie interesowac od wczoraj
Wszedlem na jeden z Rp i widzialem jak admini rozmawiaja o skryptach. Wszedlem na strone z funkcjami ale jak wejde na w funkcje to wyskakuje mi
oraz
Nie wiem czego mam uzyc a chce napisac pare skryptow np. na tablice ogloszeniowa cos do Lss-rp podobna
ogolnie slabe, widzialem czasami kuzyn pisal jakis skrypt do swojego RPG ale to tylko na oku widzialem.
Moze sa jakies poradniki do tego. Chce napisac wlasny gamemod RP mysql, wiem ze to moze smieszne ze chce gm pod RP i to mysql ale chce cos sprobowac .
Na gtao s? poradniki. Poza tym cz?sto zagl?daj na wiki mta (wiki.mtasa.com), bo tam masz przyk?ady i dok?adnie opisane co dana funkcja robi, co zwraca, jakich parametr?w potrzebuje.
Pom?c raczej nie, bo nie mam czasu (studia + projekt). Dodam tylko, ?e w MTA istniej? zdarzenia i funkcje - odmienne kompletnie rzeczy, wi?c radzi?bym Ci albo popatrze? na wiki albo co? sklei? w?asnor?cznie.
Najlepiej jakby? zacz?? od czego? prostszego, kr?tszego tak by w og?le zrozumie? na czym polega programowanie samo w sobie, bo nie sztuk? jest napisa? 300 linijek kodu, a tylko 15 z nich zrozumie? tylko w?a?nie wiedzie? o czym si? pisze i jak to ma dzia?a? (bardziej od strony logicznej).