Mo?esz zrobi? pozycje w tablicy, a mo?esz te? w funkcji podawa?. B?d? si? wy?wietla? pojedy?czo; 1 pojawi si? na starcie, gdy wjedziesz w niego pojawi si? drugi i tak dalej. Gdy b?dziesz w checkpoincie to on znika i pojawia si? nast?pny. W funkcji podajesz pozycj? checkpointu, a nast?pnie checkpointu drugiego. W ten spos?b uzyskasz efekt taki, ?e checkpointy b?d? mia?y strza?k?, w kt?r? stron? skr?ci? bo b?d? zna?y pozycj? nast?pnego cp.. Nie nie wiem czy zrozumiesz bo kiepsko t?umacze, sorks.
Tzn mam zrobi? string PrawkoCheckpoint [MAX_PLAYERS] i tablice typu flota tak? I potem zapytanie mi si? nasuwa OnPlayerEnterRaceCheckpoint oznacza to ?e je?li gracz wejdzie do punktu no ale mam wystartowa? punkt w tym publicku ? Najbardziej nie rozumiem tego PrawkoCheckpoint[playerid]][0], poniewa? ten pierwszy nawias to jest linia a z kadr? funkcja PrawkoCheckpoint [MAX_PLAYERS] ma to pobra? ? Tego najbardziej nie rozumiem
[ Dodano: 2016-03-27, 09:19 ]
Wiem ze Zara mo?e pa?? text "kurde no po co ten debile bierze si? za pan skoro nic nie umie? " tego typu , ale ?eby si? zacz?? uczy? musze si? pyta? xd
Szymon9910911, przeczytaj ten poradnik co Ci link poda?em do niego, ten kod jest na nim oparty, dlatego jest MAX_PLAYERS, aby by?o to dla ka?dego gracza.
Gracz wpisuje np. /prawko i ustawiasz mu checkpoint (SetPlayerCheckpoint), a p??niej dzia?asz tylko na publicu OnPlayerEnterRaceChceckpoint, jak sama nazwa wskazuje odpowiada za to co si? dzieje, gdy gracz wejdzie/wjedzie w checkpoint, w tym wypadku ma ustawia? kolejny chceckpoint. Ustawiasz to tak jak Ci poda?em wy?ej.
ChceckpointsCoordsPrawko to jest nazwa tablicy typu Float, w kt?rej zawarte s? koordy od kolejnych chceckpoint?w do prawka.
Przeczytaj ten poradnik jeszcze raz, ten kod co poda?em jest pisany wed?ug tego poradnika.
Dobra zrobi?em a tera zapytam si? was jak zrobi? ?eby by?o tak ?e gdy gracz wysci?dzie z pojazdu to ma zrespawnowa? pojazd w kt?rym siedzia? ? zrobi?em co? takiego ale wed?ug mnie to jest zle
Szymon9910911, zr?b to mo?e lepiej tak, ?e tworzysz pojazd, a po zdaniu prawka, czy tam jego przerwaniu ma zniszczy? pojazd, bo przecie? dalej ju? nie b?dzie raczej potrzebny.
Szymon9910911, tym sposobem co ja poda?em te? b?dzie mog?o zdawa? kilka os?b na raz i to wi?cej ni? 4, bo zmienna jest zrobiona na wszystkich graczy, ale skoro chcesz zrobi? tak jak piszesz to podczas tworzenia pojazdu w argumencie, kt?ry odpowiada za czas respawnu ustaw tam 1 sekund?, czy tam 2, wtedy automatycznie po wyj?ciu z pojazdu zrespawnuje go na miejsce, gdzie zosta? stworzony.
Problem jest taki, ?e ten kod wykonuje si?, gdy gracz ju? wyszed? z pojazdu, wi?c funkcja GetPlayerVehicleID zwr?ci 0 (pojazd nieistniej?cy). Musisz zapisa? graczowi jego ostatni pojazd, do kt?rego wszed? i p??niej u?y? tej warto?ci zapisanej podczas respawnu pojazdu.