Witam!
Mam taki troch? du?y problem z map? m?j mapper, a zarazem wsp??w?a?ciciel wykona? dla mnie map? koszar psp koszary, s? bardzo, ale to bardzo du?e i nie wczytuje si? ca?y obiekt naraz tylko, idziesz na parking i po?owy koszar nie ma czy jest jaka? mo?liwo?? naprawienia tego ?
Czasem jest tak, ?e nie musisz u?ywa? tych w/w funkcji. Je?li w miejscu gdzie s? koszary by? budynek i zosta? usuni?ty w map edytorze to dlatego tak si? dzieje, musisz wej?? w map edytor, nie wczytuj mapy koszar tylko na oryginalnej mapie musisz zaznaczy? ten budynek, skopiowa? i ustawi? idealnie z orygina?em, pobra? id i pozycje x,y,z oraz id/xyz lod'u i za pomoc? funkcji
Stoisz gdzie? i widzisz po?ow? koszar, podejdziesz bli?ej to widzisz wi?cej, ale i tak obr?cisz np kamere to ci po?owa ?cian znika etc. Je?li tak to powy?sze moje rozwi?zanie ci pomo?e.
Przy zapisywaniu mapy opr?cz pliku nazwa.map powinien by? tam te? plik o nazwie mapEditorScriptingExtension_c.lua. Otworzy go i zobacz czy masz tam funkcje engineSetModelLODDistance(model, 300). Zmie? warto?? z 300 na 3000. Ta zmiana powoduje ?e obiekty s? widoczne z wi?kszej odleg?o?ci. Maksymaln? warto?? jak? mo?na da? to 3000. Zmiany powy?ej tej warto?ci nie przynosz? ?adnych efekt?w.
Druga sprawa cz w ustawieniach grafiki przy odleg?o?? rysowania suwak masz dany na fula. Bo to te? du?o daje jak jest na full.
Wszyscy kt?rzy ka?? ustawi? LOD wi?kszy od 300 niech sprawdz? jak dzia?a ta funkcja wpierw. Za wiki:
Nie da si? nic zrobi?, chyba ?e przerobisz silnik MTA tak ?eby wspiera? wi?kszy dystans. Tw?j mapper m?g?by spr?bowa? to wymodelowa? w jeden obiekt, ale podejrzewam, ?e b?dzie to niemo?liwe.
R3fr3Sh, Wymodelowanie ca?ego budynku, jako obiekt jest mo?liwe, natomiast trzeba do tego kombinowa? nad kolizj? a generalnie to stworzy? takow? kolizje w przypisanym do tego edytorze.
Tj. wiem ?e jest mo?liwe, ale podejrzewam ?e sam mapper nie posiada takich umiej?tno?ci i ilo?ci czasu (robienie kolizji jest strasznie m?cz?ce) aby takie co? zrobi?. Powinienem u?y? s?owa "nieop?acalne".