W MTA jest bardzo ma?o skrypt?w napisanych za pomoc? klas. Skryptowanie t? technik? daje nam du?e u?atwienia i jest bardzo przejrzyste.
Przed przeczytaniem tego poradnika do ko?ca - radz? zapozna? si? z poj?ciem programowania obiektowego.
Jako nasz przyk?ad we?miemy sobie supermarket, w kt?rym b?dziemy robi? zakupy. Na pocz?tku musimy wzi??
koszyk, bo oczywi?cie nie b?dziemy nosi? zakup?w w r?kach .
Musimy zdeklarowa? nasz koszyk jako nowy obiekt, do kt?rego b?dzie wk?adali rzeczy.
Ostatnio zmieniony przez Brzysiek 2013-09-28, 10:07, w całości zmieniany 1 raz
LUA nie nadaje si? do programowania obiektowego. Bodaj?e znany skrypt "rpg by marmat" ma towary w?a?nie stworzone obiektowo. Tak mi si? przynajmniej wydaje, bo ten kod widzia?em dobre 2 lata temu.
Z tego co pami?tam, dzia?a?o to co najmniej ?le. Lepiej korzysta? z tego co mamy (strukturalnego). Eleganckie wiki, i mniejszy problem z odczytaniem kodu
LUA nie nadaje si? do programowania obiektowego. Bodaj?e znany skrypt "rpg by marmat" ma towary w?a?nie stworzone obiektowo. Tak mi si? przynajmniej wydaje, bo ten kod widzia?em dobre 2 lata temu.
Z tego co pami?tam, dzia?a?o to co najmniej ?le. Lepiej korzysta? z tego co mamy (strukturalnego). Eleganckie wiki, i mniejszy problem z odczytaniem kodu
Akurat te towary to wina ?le napisanego kodu, a nie z?ej obs?ugi klas w lua.
Sam zaczn? pisa? w klasach, bo po prostu strukturalne kodowanie mi si? znudzi?o