Siemka, mam problem z triggerowaniem funkcji z servera do clienta.
Tworz? kod po cliencie i chcia?bym aby po wykonaniu czynno?ci o kt?rej jest mowa w c.lua zmieni?o mi handling, i musz? to zrobi? po s.lua i triggerem do clienta.
Lecz nie za bardzo wychodzi mi zrobienie triggera.
Tutaj daje potrzebny kod:
Zrobi?em tak i nie dzia?a dalej
Zapewne zrobi?em co? ?le, m?g?by? powiedzie? co dok?adnie?
server
function getVehicleHandlingProperty ( element, property )
if isElement ( element ) and getElementType ( element ) == "vehicle" and type ( property ) == "string" then
local handlingTable = getVehicleHandling ( element )
local value = handlingTable[property]
if value then
return value
end
end
return false
end
addEvent("handling", true)
addEventHandler("handling", resourceRoot, function(pVehicle, plr)
local pVehicle = getPedOccupiedVehicle(plr)
local fast = getVehicleHandlingProperty(pVehicle,"engineAcceleration")
local maxfast = getVehicleHandlingProperty(pVehicle,"maxVelocity")
setVehicleHandling(pVehicle,"engineAcceleration",fast+15)
setVehicleHandling(pVehicle, "maxVelocity",maxfast+500)
end)
Nie musisz pobiera? pojazdu, w kt?rym gracz siedzi bo nie zwracasz tego gracza. Je?eli ju? to musisz u?y? 'client', kt?ry wywo?a? event. Ale pojazd u?ywasz od razu 'pVehicle', usu? linijk?
domy?lam si? ?e triggerem chcia?e? wys?a? pojazd, jednak?e musisz zwraca? uwag? na kolejno?? - w evencie "handling" handling nak?adasz do pierwszego argumentu, tak?e w triggerServerEvent to w?a?nie pojazd musisz wys?a? jako pierwszy. W drugim argumencie masz "plr" - player, czyli gracza wysy?asz jako drugiego.
resourceRoot - powiem napro?ciej, miejsce lokalizacji eventu kt?rego wysy?amy, je?li ten sam skrypt odbiera i wysy?a event najlepiej stosowa? "resourceRoot", je?li inny skrypt wtedy "root"
Po co wprowadza? zmienn? localPlayer w triggerze, skoro po serwerze mo?emy u?y? zmiennej globalnej 'client'? Na Wiki, kt?re wklei?e?, jest to w czerwonej ramce.
Ostatnio zmieniony przez Wilq 2019-12-26, 23:50, w całości zmieniany 2 razy