Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2009-01-04, 16:07

Quwer

Na forum: 6528 dni
Nick w MP: dupa.pl

Piwa: 1510

Respekt: 50

Witajcie.
Oto poradnik, kt?ry ma na celu pomoc. Wam u?ytkownikom przy jak?e trapi?cym i uci??liwym problemie jakim jest wysoki ping na serwerach.
Wiadomo im mniejszy, tym mniej lag?w i p?ynniejsza, przyjemniejsza gra.

Ping - jest to szybko?? z jaka wysy?ane dane wracaj? do Twojego komputera
Podawana jest w Milisekundach (ms). Dobry ping do efektywnego grania powienien by? rz?du 0-100. Im wy?szy ping tym Twoje ruchy b?d? odreagowywane z wi?kszym op??nieniem.

Na wst?pie chc? powiedzie?, i? niski ping=szybkie ??cze internetowe, mocny sprz?towo komputer.
U u?ytkownika maj?cego szybki internet, s?aby komputer mog? wyst?pi? tzw. lagi graficzne. Jedyn? rad? jest na to zmniejszenie wymaga? graficznych (detale, rozdzielczo?? itp.)

Porady przed rozpocz?ciem gry:

1. Przeprowad? defragmentacj? HDD. Dysk dzia?a szybciej - gra dzia?a szybciej.
2. Przeskanuj rejestr systemu w celu usuni?cia b??d?w, kt?re maj? du?y wp?yw na szybko?? dzia?ania komputera i internetu. Do tego celu mo?esz u?y? np. RegDoctora.
3. Przeskanuj HDD programem antywirusowym w celu usuni?cia wszelkich robak?w, trojan?w i innych ''?mieci'' spowalniaj?cych nasze ??cze internetowe.
4. Przeskanuj system programami typu Ad-Aware b?d? Spy Bot Serach, pozb?dziesz si? dzi?ki temu ''syfu'' spowalniaj?cego Twoje ??cze.
5. Wyl?cz wszystkie zb?dne programy obci??aj?ce nasze ??cze internetowe (komunikatory, wymiana p2p itp.). Nigdy nie ?ci?gaj nic podczas gry.
6. System Windows rezerwuje dla siebie (aktualizacje) 20% naszego ??cza internetowego. Wy??czy? t? opcj? mo?na za pomoc? programu eXPerience 2.0, b?d? wy??czaj?c aktualizacje automatyczne i zapor? systemu. Aby tego dokona? wejd? w narz?dzie konfiguracji systemu zak?adka us?ugi.

Je?li powy?sze rady nie przynosz? skutku skorzystaj z poni?szych:
1. Format HDD. Nic nie przyspiesza systemu tak jak fomat dysku twardego i ponowne zainstalowanie systemu. Dzi?ki temu pozb?dziemy si? wszystkich zb?dnych plik?w i wpis?w obci??aj?cych nasz system.
2. Zainstaluj program cFosSpeed, ktory ma na celu optymalizacj? i usprawnienie naszego ??cza internetowego, a co za tym idzie zmniejszenie pingu. Program zaopatrzony jest w opcj? faworazacji pingu. Program ten jednak nic nie pomo?e u?ytkownikom LANu itp., przeznaczony jest raczej dla modem?w.
3. Ostatni? rad? jest zmiana adres?w DNS jednak jest to gratka dla bardziej zaawansowanych u?ytkownik?w komputer?w i w ten temat nie b?d? wnika?.

Mam nadzieje i? pomo?e wam to w dalszych rozgrywkach sieciowych pami?tajcie ,?e poradnik jest przystosowany do wszystkich gier "online".

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2009-01-04, 16:08

Zurrek

Na forum: 6447 dni
Nick w MP: Zurrek

Piwa: 1890

Przecie? szybko?? komputera nie ma wp?ywu na ping. To tylko zale?ne jest od ??cza.

Wysłany: 2009-01-04, 16:14

cFG

Taki sobie config.

Na forum: 6638 dni

Piwa: 576

Ostrzeżeń: 100%
Zuru, oj mylisz si?.
Je?eli masz s?aby procesor to r?wnie? to wp?ywa na p?ynno?? gry a co za tym idzie im gorszy procesor tym wi?ksze masz lagi ;)

Quwer, ?adny poradnik ale co prawda to prawda 1% os?b go wykonuje, ka?demu zale?y na czasie ;)

@Down
Zwracam honor niedoczyta?em ;)

Ostatnio zmieniony przez cFG 2009-01-04, 16:19, w całości zmieniany 1 raz  

Wysłany: 2009-01-04, 16:18

Zurrek

Na forum: 6447 dni
Nick w MP: Zurrek

Piwa: 1890

BeCometA napisał/a:

wi?ksze masz lagi ;)

To wiem, ja pisa?em o pingu. A lagi i ping to co innego.

Wysłany: 2009-01-04, 16:43

zengatsu

Na forum: 6640 dni

Piwa: 56

ja polecam czyszczenie kompa i rejestru za pomoc? CCleaner a je?li sam chcesz usuwa? wpisy to RegCleaner

Podpis

Wysłany: 2009-01-04, 16:43

Bartek_12345

Na forum: 6384 dni

Piwa: 443

"Zuru" napisał/a:

A lagi i ping to co innego.

No mo?na tak powiedzie?. Ale jak by pingu nie by?o to i lag?w te?. Wi?c troche wsp?lnego maj?. :mrgreen:

Wysłany: 2009-01-04, 16:46

gogosa

Na forum: 6849 dni

Piwa: 719

myslisz sie

wyskoki ping = lagi

slaby komp = lagi

w obu przypadkach to mzoe byc powodem

Wysłany: 2009-01-05, 16:06

jarek2045

...

Na forum: 6561 dni

Piwa: 33

Albo je?eli masz wolnego neta , tnie ci si? gra, i szlag Ci? trafia na dodatek kto? pisze ?e lagujesz , a mimo wszystko pisze ?e masz odpowiedni, ping, ale tak naprawd? masz za s?abego kompa i zaczynasz lagowa? skinem ... :P
Wi?c pr?dko?? kompa ma du?e znaczenie w Grze multiplayerowej :)
Tak?e ??cze, kt?re jest najwa?niejsze , bo od niego zale?y czy i jak szybko b?dzie si? tobie wczytywa? istniej?ce otoczenie, b?d? dodane np. w formie skryptu :P
Podam przyk?ad, ja nie mam zbyt szybkiego kompa i neta :/ i jak gram na pewnym servie to np. gdy przelatuj? samolotem nad ,,/stunt'' (sk?adaj?cy si? z kilku obiekt?w) czy nad ,,lotniskiem-lv'' (dodane 2 wie?owce , kt?re lekko przypominaj? ,,WTC'' , ale nie dok?adnie) to mi si? tamte obiekty d?ugo pobieraj? i wczytuj? i nieraz si? zdarzy?o ?e przywali?em w nie xD
To na tyle :) chocia? wiele by tu mo?na pisa? xD
NaRx i PoZdRo ^^ :)
P.S
dam piwko , chocia? wiem jak si? chroni? przed pingiem , ale wiem ?e niekt?rzy nie wiedz? i to jest forma pomocy innym , wi?c i nagroda si? nale?y tej osobie :P

Wysłany: 2009-01-05, 17:19

Traider998

Na forum: 6417 dni

Szybko z mostu

1.Zresetowa? kompa
Czy to trunda rzecz?

Wysłany: 2009-01-06, 17:47

Quwer

"Traider998" napisał/a:

Szybko z mostu

1.Zresetowa? kompa
Czy to trunda rzecz?

Nic ci nie da ,?e zresetujesz komputer to nie ma nic wsp?lnego z ??czem internetowym ;)

Wysłany: 2009-01-07, 17:42

Wiktor1713

Na forum: 6456 dni

Piwa: 1639

ej a czy to by mi pomog?o jak mam iplusa internet bezprzewodowy i mam ping od 219 do 1000 lub wi?cej i ca?y czas skacze po prostu mam niestabilne ?? ?ze co?

Wysłany: 2009-01-07, 18:19

Lucek368

eQo

Na forum: 6602 dni

Piwa: 296

Wiktor1713, s?abo by ci pomog?o iplus to hmm nie b?d? przeklina? ale jest s?aby jak hmm i tu te? nie b?d? przeklina? :) .

Podpis

Wysłany: 2009-01-18, 17:17

Bartek_12345

Na forum: 6384 dni

Piwa: 443

Quwer, Je?li my?lisz ?e to pomo?e to si? mylisz. I? Pingu nieda si? zmniejszy?. Jedynie pozostaje zwi?kszenie pr?dko?ci.
"BeCometA" napisał/a:

Je?eli masz s?aby procesor to r?wnie? to wp?ywa na p?ynno?? gry
Mo?e i tak ale Gdy Masz Dobry Procesor itd i te? masz Lagi to pozostaje ci tylko zwi?kszenie pr?dko?ci neta. Innej Rady niema. I Nie polecam jakichkolwiek badziewnych program?w!!!

Wysłany: 2009-01-18, 20:14

Quwer

Bartek_12345, ale pomy?l nad jedn? kwesti? i? ??cze internetowe nie jest wykorzystywane przez komputer w 100 %.Dlatego warto u?y? czasami tych twoim zdaniem "badziewnych"program?w aby zwi?kszy? wydajno?? ??cza internetowego.. ;)

Wysłany: 2009-01-19, 14:14

Settex

Na forum: 6394 dni

Piwa: 7

Dupa, wszystkie opisane przez ciebie metody to optymalizacja systemu. CTRL + alt + delete > zakladka wydajnosc i okienko uzycie procesora. Wystarczy wylaczyc caly zbedny shit i mozna grac. To, ze ktos ma wysoki ping to wina internetu, np. wezmy taka radiowke... Wlaczone programy dzialajace w sieci nie obciazaja komputera, przynajmniej nie tak mocno(ja spokojnie gram z wlaczonym gg i skype'm, a mam neostrade).

Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » OGÓLNE » PORADNIKI Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi