Resource (z ang. - zas?b) jest to swego rodzaju skrypt/gamemode, kt?ry zawiera wszystkie elementy, kt?re postawimy na serwerze. Zasob?w na serwerze mo?e by? niesko?czenie wiele co wi??e si? z mo?liwo?ci? ??czenia ich przy pomocy eksportowania funkcji.
2. Jak doda? zas?b do serwera • I METODA
Otwieramy plik mtaserver.conf, kt?ry znajdziemy w folderze "server"
Dodajemy linijk?:
Zapisujemy plik i zamykamy. Teraz jak uruchomimy serwer zostanie za?adowany nasz zas?b od razu.
• II METODA
Uruchamiamy serwer (r?cznie, z pliku)
Wpisujemy w konsoli (oboj?tnie czy w grze, czy w Windowsie, b?d? innym OS) "start nazwa_zasobu"
I ju?. Zas?b uruchomiony.
3. Jak utworzy? sw?j pierwszy zas?b
Tworzymy nowy folder w folderze "resources" i nazywamy go jak chcemy (byle bez specjalnych znak?w - najlepiej same litery) np. "example" (tak, to jest ta nazwa, kt?r? podajemy r?wnie? w pliku mtaserver.conf).
Otwieramy utworzony przed chwil? folder i tworzymy w nim plik "meta.xml".
Otwieramy utworzony plik "meta.xml" i umieszczamy w nim:
Teraz opis
<script src="tutaj_nic_nie_usuwamy" type="server/client" />
src - scie?ka dost?pu do pliku z kodem ?r?d?owym (koniecznie z rozszerzeniem .lua)
type - typ kodu ?r?d?owego. Mo?liwe jest tylko "server" lub "client".
Zapisujemy plik i zamykamy.
Tworzymy dwa nowe pliku - oba z rozszerzeniem .lua. Np. "Example1.lua" i "Example2.lua".
Edytujemy plik "meta.xml".
W miejsce "tutaj_nic_nie_usuwamy" wpisujemy nazwy naszych zasob?w wraz z rozszerzeniem. Np.:
Ostatnio zmieniony przez Barcioo 2018-05-27, 13:53, w całości zmieniany 4 razy
My?la?em, ?e lua jest bardzo trudne. Od wczorajszego wieczora wiem, ?e tak nie jest. Dzi?ki waszym poradnikom oraz wiki.mta po prostu si? ucz? tego i na prawd? mi si? to podoba. Mo?e i ja napisz? jaki? poradnik je?li b?d? si? czu? na tyle dobry?:> Dzi?kuj? wam wszystkim za te poradniki a szczeg?lnie za ten. Bo ten poradnik mi wyt?umaczy? wszystko co potrzebowa?em wiedzie?. Teraz dzia?am na mta editor gdzie s? wszystkie funkcje, eventy itd. itp. Dzi?kuj?!