Witam. Czy da rad? zrobi?, ?e je?li przycisn? dajmy na to klawisz L-CTRL w samolocie o ID 553 to b?dzie z niego lecia?a woda przez 10 sec, ale taka woda, ?eby mog?a gasi? p?omienie.
Da si?, przynajmniej na PY Life jest tak. Ustawiasz p?omienie, potem dajesz efekt np. o id 18707 gdy wci?niesz L-CTRL , uruchamiasz Timer, i usuwasz p?omienie.
tylko musisz pami?ta?, ?e jest to funkcja po stronie klienta!
Druga sprawa teusz11 - poda?e? mu ID efekt?w z SA-MP. MTA korzysta tylko z nazewnictwa (poza tym chyba SA-MP ma to "wplecione" do swojej paczki obiekt?w). Po wi?cej informacji dot. efekt?w odsy?am do wiki:
Piorun, czyli je?li w innym skrypcie po?ar?w przez createFire stworze p?omienie to powinno zgasi? tak? Ale jednak b?d? musia? u?y? tego destroyElement. A da si? zrobi? tak, ?e usuwa te elementy, chodzi mi o p?omienie, ?e usuwa je 20 pozycji w d?? (pode mn?).
Problem polega na tym, ?e createFire tworzy p?omie?, kt?ry wygasa z czasem i niestety ale ta funkcja nie zwraca elementu (tylko warto?? true/false) wi?c nie u?yjesz destroyElement. Nie mam bladego poj?cia jak oni to zrobili ale najbardziej racjonalnym wyj?ciem by?oby utworzy? ogie? za pomoc? createEffect. Co do tego, by gasi? tylko p?omienie pod nami to czysta matematyka i znajomo?? p?tli + warunk?w.
Piorun, czyli widz?, ?e skrypt taki jest skryptem bardziej zaawansowanym, prawda? Mo?e by? zrobi? poradnik o tym? Masz super poradniki i chwale je sobie.
[ Dodano: 2014-09-21, 17:29 ]
To skoro p?omienie stworzone przez createFire wygasaj? to jak zrobi? skrypt na po?ar?
Taki skrypt jest w pewnym sensie dosy? k?opotliwy, bo pewne zmienne trzeba zachowa?. Postaram si? przy okazji sko?owa? taki poradnik o ile mnie samemu uda si? taki system utworzy? . Lecz na pewno nie pojawi si? on w tym tygodniu z racji tego i? mam ju? zaplanowane par? poradnik?w.