Siema, chcia?em zrobi? wybieranie postaci, ale nie wiem kilku rzeczy.
1. W jaki spos?b pobra? liczb? postaci z danej tabeli MySQL?
2. Jak zrobi?, ?e mam dwie postacie to tworz? si? dwa elementy GUI, a na nich info o postaciach?
3. Potrzebuje jakiego? shadera do "rozmazania ekranu".
A ja si? nie zgodz? z tym co m?wicie. Nigdy nie ma najmniejszego obci??enia...
Mechanizm wysy?a zapytanie do serwera danych i na podstawie jakiego? klucza (np. id w?tku/dzia?u) wczytuje w?tki, posty etc.
Po klikni?ciu w dzia? wczytuje w?tki, po klikni?ciu w w?tek wczytuje posty + dane o pisz?cym - tak w?a?nie dzia?a mechanizm phpbb.
Wracaj?c z offtopu...
1. Potrzebujesz jaki? zas?b/modu?, kt?rym przetworzysz dane do serwera danych.
Najlepiej skorzystaj z udost?pnionego zasobu "db" z xyzzyrp. Sam takowego u?ywam i posiadam, tylko, ?e nieco zmodyfikowany pod w?asne potrzeby.
Zapytanie jest proste, wystarczy z??czy? np. dwie tabele - konta u?ytkownik?w + konta postaci.
W taki spos?b pobieramy dane z jednej tabeli (characters) z??czaj?c tabele users (konta userow) i jednocze?nie sprawdzaj?c czy id kolumny owner i id jest r?wne. Pr?cz tego pobieramy tylko 3 rekordy, nawet je?eli b?dzie wi?cej - to i tak pobierze tylko 3.