Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2017-01-06, 20:28

Mac

Na forum: 4136 dni
Nick w MP: Mac

Piwa: 27

Respekt: 130

Witajcie,

wbijam z kolejnym problemem kt?ry nie wiem jak rozwi?za? na ten moment, nigdy nie tworzy?em dynamicznych stref. Dopiero zaczynam, wi?c przejd?my do rzeczy, mam taki kod:

Pawn

enum E_STACJA {

//...
    Float:zones_points[8],
    area_station,
        //...
}
new StationInfo[MAX_STATIONS][E_STACJA];

// P??niej wczytywani wszystkich stacji (i tutaj zaczyna si? problem)
public LoadStations()
{
        new query[256], station_id 0string[124], pos_station[124];
    mysql_query("SELECT * FROM `stations`");

mysql_store_result();
    while(mysql_fetch_row(query"|"))
    {
        station_id ++;

sscanf(query"p<|>dfffs[124]",
            StationInfo[station_id][sUID],
            StationInfo[station_id][sposX],
            StationInfo[station_id][sposY],
            StationInfo[station_id][sposZ],
            pos_station);

sscanf(pos_station"p<,>ffffffff"StationInfo[station_id][zones_points][0], StationInfo[station_id][zones_points][1], StationInfo[station_id][zones_points][2], StationInfo[station_id][zones_points][3], StationInfo[station_id][zones_points][4], StationInfo[station_id][zones_points][5], StationInfo[station_id][zones_points][6], StationInfo[station_id][zones_points][7]);
        StationInfo[station_id][area_station] = CreateDynamicPolygon(StationInfo[station_id][zones_points]);

}
    mysql_free_result();

printf("[LOAD] Wczytano %d stacji."station_id);
    return 1;
}

W bazie danych mam pole "zones" jako varchar(124). Mam 8 pozycji w tym polu, lecz strefa si? nie tworzy, bo doda?em w publicu OnPlayerEnterDynamicArea sprawdzenie czy gracz wszed? w strefe stacji, lecz nic nie wykaza?o. Kto? podpowiedzia?by jak zapisa? 8 pozycji do bazy, p??niej je wczyta? i stworzy? z tego ten "Polygon"?

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2017-01-06, 20:53

Combacior

Na forum: 5795 dni

Piwa: 2161

Respekt: 1060

Ostrzeżeń: 20%
Szuka?e? mo?e rozwi?zania przed napisaniem tego, forum sampa, gdziekolwiek?

Wysłany: 2017-01-06, 21:00

Mac

No szuka?em, ale nigdzie na forum sa-mp'a nie znalaz?em dynamicznego skryptu, gdzie te polygony si? wczytuj? z bazy danych czy te? pliku.

Wysłany: 2017-01-06, 21:08

Combacior

Czyli co, szuka?e? gotowego skryptu, nie znalaz?e?, zako?czy?e? poszukiwania i napisa?e? tutaj, tak?

Wysłany: 2017-01-06, 21:15

Mac

Tak, a sam nie pr?bowa?em tego zrobi?... Gdyby uda?o mi si? to zrobi?, nie pisa?bym tutaj tego tematu. W og?le, schodzisz z tematu - nie chcesz, nie pomagaj.

Wysłany: 2017-01-06, 21:24

ToxiC.

Na forum: 5246 dni

Piwa: 8590

Respekt: 1143,8
Respekt: 1143,8

Czemu a? 8 pozycji? Chcesz zrobi? stref? na obszarze stacji?

Wysłany: 2017-01-06, 21:26

Combacior

Je?li szukasz tylko gotowego skryptu, no to gratuluj? xD raczej nie b?dzie dok?adnie takiego skryptu, jaki sobie ?yczysz, bo ka?dy ma inne wymagania dotycz?ce ka?dego kodu. Czas najwy?szy zmieni? sobie cel szukania. Je?li nie znajdziesz tego, czego szukasz, to chyba trzeba zmniejszy? wymagania, nieprawda?? Zatem trzeba szuka? wyja?nienia dzia?ania funkcji CreateDynamicPolygon, bo skoro co?, co robisz, nie dzia?a, to co? si? dzieje z funkcj?, nieprawdopodobnie, NIE? Szuka?e? wyja?nienia dzia?ania funkcji CreateDynamicPolygon? A gdzie tam, przecie? sam napisa?e?, ?e szuka?e? gotowego skryptu, gratuluj? raz jeszcze. Zatem jak dzia?a funkcja CreateDynamicPolygon?

Cytat:

For CreateDynamicPolygon and CreateDynamicPolygonEx, the points need to be specified as a sequence of ordered pairs (x1, y1, x2, y2, ..., xn, yn). The number of elements in the array must be divisible by two for this reason. The first point must also be equal to the last point to form a closed path

Powi?kszy?em ciutk? najwa?niejsz? informacj? ?eby? znalaz?. Trzymaj prosz? gotowca, bo inaczej sobie zapewne nie poradzisz

Kod:

new Float:Points[12] =
{2305.5264, 1783.7133, 2305.5264, 1882.6989, 2167.5994, 1882.6989, 2167.5994, 1859.0988, 2128.2075, 1783.7133, 2305.5264, 1783.7133};
AdminHQArea = CreateDynamicPolygon(Points, 5.0, 15.0, sizeof(Points));

Zapomnia?bym doda? - kod znaleziony na forum sampa. Id? podbija? scen? sampolka. B?d? sobie schodzi? z tematu kiedy b?d? chcia?, a i tak pomog?, bo trzeba pomaga? gamoniom, kt?rzy nawet szuka? nie potrafi?.

Wysłany: 2017-01-06, 21:52

Mac

Ehh, tworzenie i usuwanie polygon?w w sztywno wpisanych kordach w GM'ie to ogarn??em i sprawdza?em. Lecz nie wiem jak zapisa? 8 pozycji do bazy danych, p??niej je wczyta? tak ?ebym m?g? stworzy? polygon.

Ale dobra, mo?na zamkn?? temat, lepiej samemu widz? kombinowa?.

Wysłany: 2017-01-06, 21:59

Combacior

Jak nawet nie poda?e? ?adnej struktury bazy danych ani co zawiera pole `zones`, wi?c sk?d mam wiedzie? co tam jest? Napisa?e? 8 pozycji, no to w kodzie masz wczytywanie. Jakby? mia? te pozycje w bazie danych dobrze zapisane, to wszystko by?oby w porz?dku. Chcesz kombinuj samemu, mi to lotto, ale jak napisa?e?, ?e szuka?e? gotowego skryptu, a nie dzia?ania funkcji, no to przepraszam, po Tobie spodziewa?em si? czego? wi?cej.

"Mac" napisał/a:

nie wiem jak zapisa? 8 pozycji do bazy danych, p??niej je wczyta?

Tak samo jak wczytujesz wszystkie inne dane gracza.

Wysłany: 2017-01-07, 12:07

Mac

Jak nie poda?em?
Kod:

W bazie danych mam pole "zones" jako varchar(124). Mam 8 pozycji w tym polu,

Tak to wygl?da

Wczytywanie stacji te? poda?em, no ale jeszcze raz
Pawn

enum E_STACJA {

//...
    Float:zones_points[8],
    area_station,
        //...
}
new StationInfo[MAX_STATIONS][E_STACJA];

public LoadStations()
{
        new query[256], station_id 0string[124], pos_station[124];
    mysql_query("SELECT * FROM `stations`");

mysql_store_result();
    while(mysql_fetch_row(query"|"))
    {
        station_id ++;

sscanf(query"p<|>dfffs[124]",
            StationInfo[station_id][sUID],
            StationInfo[station_id][sposX],
            StationInfo[station_id][sposY],
            StationInfo[station_id][sposZ],
            pos_station);

sscanf(pos_station"p<,>ffffffff"StationInfo[station_id][zones_points][0], StationInfo[station_id][zones_points][1], StationInfo[station_id][zones_points][2], StationInfo[station_id][zones_points][3], StationInfo[station_id][zones_points][4], StationInfo[station_id][zones_points][5], StationInfo[station_id][zones_points][6], StationInfo[station_id][zones_points][7]);
        StationInfo[station_id][area_station] = CreateDynamicPolygon(StationInfo[station_id][zones_points]);

}
    mysql_free_result();

printf("[LOAD] Wczytano %d stacji."station_id);
    return 1;
}

Wczytuje te 8 pozycji do stringu pos_station, nast?pnie rozdzielam sscanf'em te 8 pozycji do poszczeg?lnych indeks?w, lecz Polygon w taki spos?b si? nie tworzy. Co do wiadomo?ci z sa-mpa, ?e ostatnie warto?ci musz? by? takie same jak pierwsze - to tak mam w tych pozycjach.

Pr?bowa?em nawet tak,
Pawn

StationInfo[station_id][area_station] = CreateDynamicPolygon(Float:pos_station);

Kiedy sztywno wpisuje kordy w GM'ie, wtedy polygon si? tworzy i elegancko dzia?a kiedy wejd? w jego strefe.
Pawn

new Float:zones[] = {
    -59.0,-1.0,117.0,0.0,117.0,-120.0,-59.0,-123.0,-59.0,-1.0
};
new zone CreateDynamicPolygon(zones);
// W taki spos?b, elegancko wszystko dzia?a.

Mo?e kto? inny pomo?e? Ci??ko napisa? (kiedy si? wie co i jak) tu musisz u?y? innej zmiennej, tutaj masz b??d itp?

Wysłany: 2017-01-07, 12:17

Combacior

Je?li tak faktycznie masz, to przepraszam - troch? mnie ponios?o. Sam rzadko korzystam z poligon?w i kiedy mia?em z nimi problem, to w?a?nie by? on zwi?zany z ostatni? pozycj?, dlatego s?dzi?em, ?e tutaj te? si? o to rozchodzi. Spr?buj tak

Kod:

StationInfo[station_id][area_station] = CreateDynamicPolygon(StationInfo[station_id][zones_points], .maxpoints = 8);

Problemem mo?e by? maksymalna ilo?? punkt?w, gdy? domy?lnie jest to sizeof pierwszego wymiaru tablicy - w tym przypadku sizeof tablicy StationInfo, czyli MAX_STATIONS. Ustaw maxpoints na 8, tak jak w kodzie wy?ej, mo?e to ma wp?yw, ale pewno?ci nie mam.

Wysłany: 2017-01-07, 12:37

Mac

No i widzisz. Dzi?kuje Ci za t? informacje. Temat ostatecznie mo?na zamkn??.

Tagi: dynamic :: polygon :: tworzenie
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » PAWN » Dynamic Polygon - tworzenie Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi