Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2017-05-29, 19:39

lolpolska

Na forum: 5340 dni
Nick w MP: 50Cent

Piwa: 1

Respekt: 50

Panie Marsza?ku Wysoka Izbo, postanowi?em spe?nia? marzenia i w ko?cu chcia?bym nauczy? si? skryptowa? i pierwsze cel to stworzenie serwera RP, przeczyta?em poradniki LUA itd. ale nie wiem od czego zacz??, jakie skrypty najpierw robi? ?eby si? uczy? ale jednocze?nie nie traci? czasu tylko ci?gle i?? w tym kierunku tworzenia serwera RP? Pierwsze co chcia?em zrobi? to skrypt na logowanie/rejestracje i tworzenie postaci, ale za ch.. nie wiem jak sie za to zabra?, Panowie pom??cie mi, od jakich skrypt?w mam zacz?? ?eby nauczy? si? skryptowa??

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2017-05-29, 19:44

neku^

Na forum: 3521 dni
Nick w MP: neku^

Piwa: 1186

Respekt: 320,5
Respekt: 320,5Respekt: 320,5Respekt: 320,5

Najpierw r?b bardzo ?atwe skrypty. Jak Ci nie wychodzi nie poddawaj si?. Po prostu napisz np. na tym forum, bo zawsze kto? ci pomo?e. Twoim pierwszym skryptem mo?e by? wy?wietlenie graczowi wiadomo?ci gdy wejdzie w marker. Pisz?c co raz bardziej zaawansowane skrypty dojdziesz do bardzo wysokiego poziomu. Polecam czyta? sobie wiki. No i to chyba tyle. Po prostu nie poddawaj si?.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
lolpolska
Wysłany: 2017-05-29, 20:07

amited

Na forum: 3714 dni
Nick w MP: Amited

Piwa: 512

Respekt: 466

Tworzysz gui, 2 przyciski - zaloguj i zarejestruj. 2 edit boxy aby gracz m?g? wpisa? swoje dane. oraz obs?uga SQLite lub Mysql. Z tym mo?emy Ci pom?c ale zadanie ode mnie dla ciebie to napisa? wszystkie warunki(if'y) koniecznych do poprawnego zalogowania tak aby skrypt si? nie bugowa?- przyk?ad sprawdzanie czy dane konto jest ju? w bazie :) A reszt? wymy?l sam.

Podpis
"amited" napisał/a:

Wysłany: 2017-05-29, 20:11

Atroth

Na forum: 3677 dni
Nick w MP: Atroth

Piwa: 4808

Respekt: 540
Respekt: 540

lolpolska, lolpolska, Zastosuj takie wskaz?wki jak u Pana wy?ej. Gdy b?dziesz potrafi? tworzy? proste skrypty, radzi?bym si?gn?? do GUI, DX oraz do trigger?w. Te trzy rzeczy s? bardzo ?atwe w budowie. Do ogarni?cia LUA potrzebujesz znajomo?ci podstawowego angielskiego oraz ogarni?cia sk?adni funkcji.

Co do skrypt?w pod baz? danych, tutaj trzeba si? bardzo wisili?.

Podpis

Użytkownik - 10-05-2016
Support Team - 17.06.2017
Moderator - 25.11.2017
Mod-Team - 02.07.2018

Wysłany: 2017-05-29, 20:33

amited

Na forum: 3714 dni
Nick w MP: Amited

Piwa: 512

Rookspack, Po tylu tematach co przeczyta?em najwi?kszy problem z mysql to jest po??czenie z nim... Reszta zapyta? jest prosta jak budowa cepa, wi?c nie wprowadzaj w b??d nowicjusza :)

Podpis
"amited" napisał/a:

Wysłany: 2017-05-31, 10:45

marcin778

Krytyk serwerów MTA

Na forum: 4149 dni
Nick w MP: Marcineg

Piwa: 4662

Respekt: 1436,8
Respekt: 1436,8

amited, Po??czenie z baz? danych to najprostsza rzecz jaka mo?e by?....

host ""
nazwa ""
haslo ""

local connect dbConnect("mysql"string.format("dbname=%s;host=%s"nazwahost), nazwahaslo"share=1")

Uzupe?nij sobie tylko to w "" .

Podpis
Moje prace: https://www.youtube.com/c...MuaWGHPp1mhlGnw

-- obecnie
-- obecnie
-- dawniej
-- dawniej
-- dawniej

Tagi: [początkujący] :: czego :: zacząć?
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA » [Początkujący] Od czego zacząć? Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi