Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Co wybierasz: MTA czy SA:MP?
MTA
60%
 60%  [ 99 ]
SA:MP
39%
 39%  [ 65 ]
Głosowań: 164
Wszystkich Głosów: 164

Wysłany: 2015-10-25, 19:14

Madd

Na forum: 4802 dni
Nick w MP: Madd

Piwa: 1975

Respekt: 524,3
Respekt: 524,3

Rosjanie Francuzi? Co ty ch?opie teraz piszesz.. na sampie maj? tyle serwer?w i gra na nich 2 x wi?cej graczy ni? na takim MTA.

Podpis

Wlasciciel serwera https://ptg-rp.pl/index.php oraz były Mod-Team Gtao.pl
Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2015-10-25, 19:42

Piorun

Na forum: 6712 dni
Nick w MP: Piorun

Piwa: 516

Respekt: 480,7

Na faktach si? opieram i statystykach. Wystarczy wej?? na czo?owe serwery MTA, by ogarn?? jakie narodowo?ci graj?, a przewa?nie to s? te, kt?re wymieni?em.

Mimo wszystko dla mnie SA-MP to dno dna. Aktualizacje dodaj? nowe obiekty, jedn? lub dwie funkcje, a mimo tego i? MTA jest oparte na otwartym kodzie mamy znacznie mniej oszust?w (czyt. cziter?w) ni? SA-MP (w zasadzie w og?le poniewa? s? osoby, kt?re mog? zablokowa? z korzystania z modyfikacji na danym komputerze gdy wykryj? oszusta) i p?ki co nie widz? nic, by co? dzia?o si? w kierunku poprawy tej sytuacji. Gra?em w SA-MP przez spory okres czasu (jakie? 6 lat). Po tym jak wysz?o MTA przenios?em si? na MTA, bo jest po prostu lepsze, przyjemniejsze, wygodniejsze itd.

Od kiedy dev MTA wprowadzili obs?ug? shader?w HLSL deweloperzy Lua / HLSL zacz?li zmienia? kompletnie silnik graficzny gry, a w zasadzie dodawa? nowe efekty. Przyk?ad?

Mokra nawierzchnia w trakcie padania desczu:
https://www.youtube.com/watch?v=8N1ojX487_k

Mo?liwo?? dodawania dynamicznego o?wietlenia
https://www.youtube.com/watch?v=fo-mH0RT1DU

itd. polecam w og?le kana? Sam@ke gdy? go?? robi magiczne rzeczy w MTA.

Podpis
Możesz mnie znaleźć na: Facebook

Wysłany: 2015-10-25, 20:14

Shimeon

Na forum: 5173 dni

Piwa: 1467

Respekt: 247,3
Respekt: 247,3Respekt: 247,3

Ostrzeżeń: 100%
A ja uwa?am, ?e ka?da gra (akurat tu chodzi o multiplayer) ma swoje plusy i minusy. Nie ma gry idealnej i nie ma gry w kt?rej s? same minusy. Dla mnie te dwa multiplayery s? r?wne wobec siebie. W MTA jest wbudowany Map Editor, a inni gracze mog? widzie? moje podmianki, np. pojazd?w, skin?w, broni itp. W SAMP'ie natomiast mog? u?ywa? cheat?w, za to w MTA nie mog? ;)

I ?aden z powy?szych tryb?w gry nie upada, poniewa? ka?dy na ?wiecie w nie pyka :D

Wysłany: 2015-10-25, 20:24

ToxiC.

Na forum: 5246 dni

Piwa: 8590

Respekt: 1143,8

Piorun mo?e mie? racje, Rusk?w to wsz?dzie pe?no. Ale jedno jest pewne - w sampie jest ich te? multum. Przyk?ad? Chocia?by kilka serwer?w (takich samych) po 1000 slot?w, czemu a? tyle? Bo ka?dy zape?niony przez Rosjan :P

Wysłany: 2015-10-25, 22:03

Jurandovsky

Kurdebele

Na forum: 4838 dni

Piwa: 2697

Respekt: 955,3
Respekt: 955,3Respekt: 955,3

Ja wybra?em MTA, poniewa? Lua mi przysz?o ?atwiej ni? Pawn ;-;. G?upi troch? przyk?ad, ale tak by?o ; p

A je?eli chodzi o 2 rzecz kt?r? si? kierowa?em to taka, ?e MTA ma wi?ksze mo?liwo?ci ni? SA-MP, chocia?by same liczniki, na kilku serwerach SA-MP kt?rych gra?em, licznik pr?dko?ci zazwyczaj 'cyferkowy' przeskakiwa? co kilka sekund o te XX predko?ci w g?r? lub w d??, a w MTA mo?na zrobi? i cyferkowy i taki 'zwyczajny'.

Podpis
Jedyny kontakt ze mną to PW forum

Kod:

local noobs = getElementsByTitle("player", "Programista LUA")
for k, v in ipairs(noobs) do
outputChatBox("Bez mózgu jest użytkownik o nicku: "..getPlayerName(v), root)
destroyElement(v)
end

Wysłany: 2015-10-26, 22:56

GreeN.

Na forum: 4652 dni
Nick w MP: GreeN.

Piwa: 50

Respekt: 40

Ja wybra?em SA-MP, gram od 2010 roku, i bez przerwy, z ?atwo?ci? by?o mi zauwa?y? spadek graczy :) wybra?em sa-mp poniewa? przywyk?em do niego, MTA jest uzmaicane r??nymi rzeczami, sam fakt ile jest obiekt?w na serwerach to szok :3 MTA graj? przewa?nie ludzie kt?rzy wol? gdy jest wi?cej a nie mniej :D XD dobra troch? tak nie po Polsku ale zrozumiale :D

Wysłany: 2015-10-26, 23:26

ToxiC.

GreeN., mo?e to wi?cej polega na tym, ?e w mta jest wi?cej bajer?w ni? w sampie i ludzie po prostu to wykorzystuj? na serwerach? :>

Wysłany: 2015-10-27, 02:26

Piorun

Na RP w SA-MP za to trzeba mie? poinstalowane skin packi, texture packi, object packi ...
Co si? dzieje jak nie mam zainstalowanych tych paczek? "Ej to jest non RP przecie? tu jak byk widnieje moje grafiti" i si? zaczyna "g?wnoburza" na forach.

Czuj? fal? hejtu wi?c od razu m?wi? - na RP w SA-MP sp?dzi?em dobre 5 lat. Czasy bez przedmiot?w i sklep?w pami?tam jak pierwsz? miesi?czk?.

Jedyn? czego mog? wam pozazdro to kompilowane PAWN. Co prawda mamy ju? kompilator do Lua ale mimo wszystko sprawdzenie b??d?w na poziomie pisania kodu jest miodn? rzecz?.

Podpis

Wysłany: 2015-10-27, 18:51

Pr0tex

Na forum: 4443 dni
Nick w MP: Pr0tex

Piwa: 26

Respekt: 50

Gdy zaczyna?y si? pierwsze serwery,multiplayer by? wtedy czym? niesamowitym np; wsiadanie na G do pojazd?w graczy,owej grze niczego nie brakowa?o,sa-mp bardzo mnie wtedy jara? wszystko by?o zar?biste tak samo gracze, by?o to jakie? nie ca?e 9 lat temu i dalej si? trzymam sa-mp'a, bo czu? atmosfer? graczy i starych rzeczy.MTA mi si? nie podoba! Dlaczego? Poniewa? jak m?wi?em nie ma klimatu, t? ca?? innowacj?, czyli wielkie bzdety, kt?re oczywi?cie nie musz? ka?demu si? podoba?.

Wysłany: 2015-10-31, 09:15

Gerano

Mleko,Kakao,LUA

Na forum: 4266 dni
Nick w MP: Gerano

Piwa: 1460

Respekt: 146,3
Respekt: 146,3

Wybieram MTA poniewa? j?zyk jaki jest potrzebny do robienia serwer?w jest przyjemny i prosty oraz lubi? klimaty serwer?w mta

Podpis
BUDOWA SERWERA: XXX

Prace: XXX%

Wysłany: 2015-10-31, 13:31

Tey

Na forum: 4876 dni
Nick w MP: l0nger

Piwa: 280

Respekt: 193
Respekt: 193Respekt: 193

"Gerano" napisał/a:

Wybieram MTA poniewa? j?zyk jaki jest potrzebny do robienia serwer?w jest przyjemny i prosty oraz lubi? klimaty serwer?w mta

PAWN te? jest proste, ale nie tyle rozbudowane co Lua. Ka?dy j?zyk programowania ma swoje plusy i minusy, minusem w Lua jest brak 'switch?w i cejs?w' mam na my?li 'case' pochodne od C/C++.

Wracaj?c do tematu. Na SAMPie by?em od pierwszej wersji jaka by?a upublikowana czyli 0.1b (0.1a by?a, ale zamkni?ta dla 'tester?w'). Siedzia?em na tym SAMPie tak do 0.3d, potem po prostu znudzi?em si?, brakowa?o mi nowo?ci w tym SAMP, bo tam tylko dodali czapki i jakie? inne g?wna. :P

Przenios?em si? na MTA, ze wzgl?du na ogrom funkcji, oboj?tne, czy to funkcje rysowania obrazk?w na ekranie, czy rysowania przer??nych element?w w ?wiecie gry.
W MTA natomiast podoba mi si? fakt, ?e funkcje nas nie ograniczaj?, a wyobra?nia.
Fakt faktem, Ci kt?rzy stawiaj? RPG'i, kt?re s? kopi? innych RPG?w maj? bardzo ma?o wyobra?ni i rz?dzi nimi prawdopodobnie ??dza w?adzy(?). Mam nadziej?, ?e si? to zmieni, bo obecnie jest masa pseudo-serwer?w na obu platformach, zw?aszcza, ?e na MTA ten przelew pseudo-serwer?w zacz?? si? jako? od roku. Chcia?bym, ?eby to si? sko?czy?o i w?a?ciciele tych serwer?w dali sobie siana z robieniem serwer?w, albo stworzyli co? konkretnego, a nie jaki? szajs.

Tyle na temat.

Wysłany: 2015-10-31, 21:04

KukiX

Na forum: 6718 dni

Piwa: 17560

Respekt: 160
Respekt: 160Respekt: 160

"Tey" napisał/a:

Fakt faktem, Ci kt?rzy stawiaj? RPG'i, kt?re s? kopi? innych RPG?w maj? bardzo ma?o wyobra?ni i rz?dzi nimi prawdopodobnie ??dza w?adzy(?). Mam nadziej?, ?e si? to zmieni, bo obecnie jest masa pseudo-serwer?w na obu platformach, zw?aszcza, ?e na MTA ten przelew pseudo-serwer?w zacz?? si? jako? od roku. Chcia?bym, ?eby to si? sko?czy?o i w?a?ciciele tych serwer?w dali sobie siana z robieniem serwer?w, albo stworzyli co? konkretnego, a nie jaki? szajs.

MTA sta?o si? bardziej znane ni? kiedy? i st?d ten wysyp pseudo serwer?w.
Ka?dy dzieciak chce sobie troch? porz?dzi?.
W sumie wola?em jak w MTA by?o du?o mniej serwer?w, ale by?y to porz?dne serwery ;) .

Podpis
Moje skrypty MTA:
¤PlayDM
¤Mini-Games v0.2

Wysłany: 2015-11-03, 19:56

ToxiC.

"Tey" napisał/a:

Mam nadziej?, ?e si? to zmieni, bo obecnie jest masa pseudo-serwer?w na obu platformach

Marna szansa chyba :d . Najbardziej denerwuje fakt taki, ?e osoba kt?ra zak?ada taki serwer ma bardzo ma?y sta? w tym multiplayerze. Oczywi?cie z wyjatkami.. ale co tam. :)

Zapraszam do dyskusji i g?osowania ;)

Wysłany: 2015-11-03, 20:45

iKielek^

Bryy ^^

Na forum: 3945 dni
Nick w MP: Vivis

Piwa: 82

Respekt: 50

Wybieram MTA, i? moim zdaniem MTA
jest bardziej rozbudowane

Wysłany: 2015-11-03, 21:09

Piorun

Suma sumarum w?tek jak ka?dy inny tego typu to bzdura, bo zazwyczaj wychodzi mniej wi?cej 50% za MTA i 50% za SA-MP. Prawda jest taka, ?e wiele os?b graj?cych na MTA gra?o wcze?niej w SA-MP, dostrzeg?o mo?liwo?ci i zosta?o lub nie (w tym przypadku g??wnym argumentem s? mb plik?w do porbania :| ) dlatego wyniki b?d? takie, a nie inne.

Dochodzi jeszcze jedna rzecz - reklama socjalna. Najlepsz? reklam? jest cz?owiek. Skoro kumpel gra w SA-MP to ja te? gram w SA-MP. Po co mam si? przenosi? na MTA skoro tam mam kumpli? Tak samo jest z Androidem, Windowsem (PC), PlayStation itd.

Podpis

Tagi: sa:mp :: mta :: wybrałeś :: dlaczego?
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » POZOSTAŁE » HYDE PARK » SA:MP vs MTA - Co wybrałeś i dlaczego? Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi