Na faktach si? opieram i statystykach. Wystarczy wej?? na czo?owe serwery MTA, by ogarn?? jakie narodowo?ci graj?, a przewa?nie to s? te, kt?re wymieni?em.
Mimo wszystko dla mnie SA-MP to dno dna. Aktualizacje dodaj? nowe obiekty, jedn? lub dwie funkcje, a mimo tego i? MTA jest oparte na otwartym kodzie mamy znacznie mniej oszust?w (czyt. cziter?w) ni? SA-MP (w zasadzie w og?le poniewa? s? osoby, kt?re mog? zablokowa? z korzystania z modyfikacji na danym komputerze gdy wykryj? oszusta) i p?ki co nie widz? nic, by co? dzia?o si? w kierunku poprawy tej sytuacji. Gra?em w SA-MP przez spory okres czasu (jakie? 6 lat). Po tym jak wysz?o MTA przenios?em si? na MTA, bo jest po prostu lepsze, przyjemniejsze, wygodniejsze itd.
Od kiedy dev MTA wprowadzili obs?ug? shader?w HLSL deweloperzy Lua / HLSL zacz?li zmienia? kompletnie silnik graficzny gry, a w zasadzie dodawa? nowe efekty. Przyk?ad?
A ja uwa?am, ?e ka?da gra (akurat tu chodzi o multiplayer) ma swoje plusy i minusy. Nie ma gry idealnej i nie ma gry w kt?rej s? same minusy. Dla mnie te dwa multiplayery s? r?wne wobec siebie. W MTA jest wbudowany Map Editor, a inni gracze mog? widzie? moje podmianki, np. pojazd?w, skin?w, broni itp. W SAMP'ie natomiast mog? u?ywa? cheat?w, za to w MTA nie mog?
I ?aden z powy?szych tryb?w gry nie upada, poniewa? ka?dy na ?wiecie w nie pyka
Piorun mo?e mie? racje, Rusk?w to wsz?dzie pe?no. Ale jedno jest pewne - w sampie jest ich te? multum. Przyk?ad? Chocia?by kilka serwer?w (takich samych) po 1000 slot?w, czemu a? tyle? Bo ka?dy zape?niony przez Rosjan
Ja wybra?em MTA, poniewa? Lua mi przysz?o ?atwiej ni? Pawn ;-;. G?upi troch? przyk?ad, ale tak by?o ; p
A je?eli chodzi o 2 rzecz kt?r? si? kierowa?em to taka, ?e MTA ma wi?ksze mo?liwo?ci ni? SA-MP, chocia?by same liczniki, na kilku serwerach SA-MP kt?rych gra?em, licznik pr?dko?ci zazwyczaj 'cyferkowy' przeskakiwa? co kilka sekund o te XX predko?ci w g?r? lub w d??, a w MTA mo?na zrobi? i cyferkowy i taki 'zwyczajny'.
Ja wybra?em SA-MP, gram od 2010 roku, i bez przerwy, z ?atwo?ci? by?o mi zauwa?y? spadek graczy wybra?em sa-mp poniewa? przywyk?em do niego, MTA jest uzmaicane r??nymi rzeczami, sam fakt ile jest obiekt?w na serwerach to szok :3 MTA graj? przewa?nie ludzie kt?rzy wol? gdy jest wi?cej a nie mniej XD dobra troch? tak nie po Polsku ale zrozumiale
Na RP w SA-MP za to trzeba mie? poinstalowane skin packi, texture packi, object packi ...
Co si? dzieje jak nie mam zainstalowanych tych paczek? "Ej to jest non RP przecie? tu jak byk widnieje moje grafiti" i si? zaczyna "g?wnoburza" na forach.
Czuj? fal? hejtu wi?c od razu m?wi? - na RP w SA-MP sp?dzi?em dobre 5 lat. Czasy bez przedmiot?w i sklep?w pami?tam jak pierwsz? miesi?czk?.
Jedyn? czego mog? wam pozazdro to kompilowane PAWN. Co prawda mamy ju? kompilator do Lua ale mimo wszystko sprawdzenie b??d?w na poziomie pisania kodu jest miodn? rzecz?.
Gdy zaczyna?y si? pierwsze serwery,multiplayer by? wtedy czym? niesamowitym np; wsiadanie na G do pojazd?w graczy,owej grze niczego nie brakowa?o,sa-mp bardzo mnie wtedy jara? wszystko by?o zar?biste tak samo gracze, by?o to jakie? nie ca?e 9 lat temu i dalej si? trzymam sa-mp'a, bo czu? atmosfer? graczy i starych rzeczy.MTA mi si? nie podoba! Dlaczego? Poniewa? jak m?wi?em nie ma klimatu, t? ca?? innowacj?, czyli wielkie bzdety, kt?re oczywi?cie nie musz? ka?demu si? podoba?.
PAWN te? jest proste, ale nie tyle rozbudowane co Lua. Ka?dy j?zyk programowania ma swoje plusy i minusy, minusem w Lua jest brak 'switch?w i cejs?w' mam na my?li 'case' pochodne od C/C++.
Wracaj?c do tematu. Na SAMPie by?em od pierwszej wersji jaka by?a upublikowana czyli 0.1b (0.1a by?a, ale zamkni?ta dla 'tester?w'). Siedzia?em na tym SAMPie tak do 0.3d, potem po prostu znudzi?em si?, brakowa?o mi nowo?ci w tym SAMP, bo tam tylko dodali czapki i jakie? inne g?wna.
Przenios?em si? na MTA, ze wzgl?du na ogrom funkcji, oboj?tne, czy to funkcje rysowania obrazk?w na ekranie, czy rysowania przer??nych element?w w ?wiecie gry.
W MTA natomiast podoba mi si? fakt, ?e funkcje nas nie ograniczaj?, a wyobra?nia.
Fakt faktem, Ci kt?rzy stawiaj? RPG'i, kt?re s? kopi? innych RPG?w maj? bardzo ma?o wyobra?ni i rz?dzi nimi prawdopodobnie ??dza w?adzy(?). Mam nadziej?, ?e si? to zmieni, bo obecnie jest masa pseudo-serwer?w na obu platformach, zw?aszcza, ?e na MTA ten przelew pseudo-serwer?w zacz?? si? jako? od roku. Chcia?bym, ?eby to si? sko?czy?o i w?a?ciciele tych serwer?w dali sobie siana z robieniem serwer?w, albo stworzyli co? konkretnego, a nie jaki? szajs.
MTA sta?o si? bardziej znane ni? kiedy? i st?d ten wysyp pseudo serwer?w.
Ka?dy dzieciak chce sobie troch? porz?dzi?.
W sumie wola?em jak w MTA by?o du?o mniej serwer?w, ale by?y to porz?dne serwery .
Marna szansa chyba . Najbardziej denerwuje fakt taki, ?e osoba kt?ra zak?ada taki serwer ma bardzo ma?y sta? w tym multiplayerze. Oczywi?cie z wyjatkami.. ale co tam.
Suma sumarum w?tek jak ka?dy inny tego typu to bzdura, bo zazwyczaj wychodzi mniej wi?cej 50% za MTA i 50% za SA-MP. Prawda jest taka, ?e wiele os?b graj?cych na MTA gra?o wcze?niej w SA-MP, dostrzeg?o mo?liwo?ci i zosta?o lub nie (w tym przypadku g??wnym argumentem s? mb plik?w do porbania ) dlatego wyniki b?d? takie, a nie inne.
Dochodzi jeszcze jedna rzecz - reklama socjalna. Najlepsz? reklam? jest cz?owiek. Skoro kumpel gra w SA-MP to ja te? gram w SA-MP. Po co mam si? przenosi? na MTA skoro tam mam kumpli? Tak samo jest z Androidem, Windowsem (PC), PlayStation itd.